Tavaszi menü

 
  A menü:
 

·         Párolt rizs

·         Csípős uborkasaláta / Oi muchim (오이 무침) -  Spicy Cucumber salad

·         Szójakrém leves / Doenjang Chigae (된장 찌개) 

 

1./ Az asztalokon kötelezően feltálalt rizs főzésének legfontosabb szabálya, hogy csak rövidszemű (sushi) rizst szabad használni. Arány kb : 2 csésze rizs, 3 csésze víz. Előtte rizsmosás, 2-3 vízben, az utolsó, kb. 7dl (szép fehéres színű) vizet félre tesszük a leveshez. Van egy „házi” mód a főzővíz és a rizs arányához: a víznek a képen látható módon kell elfedni az ujjaidat a felétől kicsit feljebb.

A készre párolt rizsszemeknek tapadósnak (jummy), kell lennie, de soha nem szabad túlfőzni! És itt a "gurulós rizs" itt nem állja meg a helyét!

 

2./ Az uborkasalátához kell: egy közepes kígyóuborka fele, 2 gerezd fokhagyma, ¼ hagyma, 1 db zöldhagyma fehér része (zöldjét félre tenni), só, cukor, (alma)ecet, koreai chili paprikapor, gochujang (csípős paprikakrém), szezámmag.

 paprikapor

 

        paprikakrém          

 

Az uborkát jól megmosod, héjastól a képen látható formára vágod, jól besózod, hogy izzadjon. Ez alatt nagyon apróra vágod a fokhagymát és a zöldhagyma fehérjét, a hagymát vékony, félhold alakúra igyekszel nyesegetni. Az uborkát papírtörlő közt óvatosan,de alaposan kinyomogatod, összekevered az egészet ízlés szerint. Végül kell érezned a következő domináns ízeket: édes, erős és savanykás.

 

3./ A leveshez kell: a rizsmosás utolsó vize, 1 db közepes krumpli, kb. 15 dkg sertéslapocka, ½ cukkini, 2-3 siitake gomba, kb. 2 ek. doenjang, a zöldhagyma zöldje, egy db hosszú zöldpaprika, esetleg dubu-, azaz tofu kockák. (dubu = a tofu koreai neve)

 szójabab-krém

 

A gombát jól beáztatod hideg vízbe.

A krumplit meghámozod, a cukkinit nem!  és elég vékony, kb 7-8 mm vastagságú félkörökre vágod, pontosan olyan formára, mint az uborkát az előbb -  és kisebb csíkokra szeleteled a lapockát is.

Először a krumplit teszed bele a bugyogó fehér vízbe, aztán kis idő múlva a húst, belekevered a doenjangot, szintén kis idő múlva a  gombát, amit előtte jól kicsavarsz, szárát kivágod és vékonyabb csíkokra vágsz. Végül jön a cukkini, (amit nem szabad nyúlósra főzni, maradjon roppanós!), a dubu és a zöldhagyma.

Tényleg nagyon finom és nagyon egyszerű ez a „mindent bele”-féle leves J

Jó étvágyat!

 

 

 

 

Szerző:

 Érzéki Korea