3 "banchan" :-)

Egészséges, könnyű, és koreai !

 

Tudnivaló: a „banchan”, amit készítünk, Koreában az alapvető kiegészítő fogások egyike. Nem főfogás, de semmivel nem kevesebb annál, mert a „banchan” elengedhetetlen egy koreai menű tálalásánál – hm?  :-)

A képen látható hozzávalók a legfontosabb alapanyagok ebből 3 „banchant” is készíthetünk.

 

1./ "Dubu steak-두부스테이크" (Tofu steak)

½ doboz koreai dubu ( tofu), ¼  vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy szál zöldhagyma fehér része, kb. 15-20 dkg. finomra darált marhahús, só, bors 

(Vigyázat! A nálunk sok helyen kapható tofu minősége NEM azonos az eredeti koreai minőséggel és állaggal! Specialzálódott ázsiai boltokban keressétek!)

A dubut széles késeddel finomra kaparod és töröd, hogy massza legyen belőle, és kis tálkában hozzákevered a darált húst, meg pici sót, borsot. A hagymát, fokhagymát és a zöldhagyma fehér részét nagyon-nagyon, igen-igen apróra aprítod (!), az egészet jó alaposan összekevered.

Kevés vízbe mártott kézzel lapos formára alakítod (ebből kb, 2-3 db jön ki), lisztbe, pici sóval felvert egész tojásba forgatod, majd lapos serpenyőben igen-nagyon kevés olajon aranysárára sütöd.

EKÖZBEN nekilátsz a:

2./ "Hobak jon-호박전" (kb.’rántott cukkini’) elkészítésének

½ cukkini, só, (liszt, felvert tojás)

A cukkinit kb. 5 mm karikákra vágod, kicsit besózod, utána jól leitatod a kiizzadt vizet róla, lisztben, tojásban megforgatod és kicsi olajon megsütögeted   

 

És végül  „SALÁTA a’la Chef” J

3./ "Sangchu muchim-상추무침"

Ehhez kell egy fej jégsaláta, vagy kínai kel külső levelei, koreai chili paprikapor, cukor, szójaszósz, ecet, zúzott fokhagyma, a zöldhagyma zöldje kb, 1,5- 2 cm darabokra vágva – ehhez arányok nincsenek megadva. Tipikus esete annak, hogy „ízlés szerint”. Ha édesebben szereted, több cukor, ha savanyúbban több ecet, ha erősebben, akkor több chili paprika.

A salátát kb 4x4 cm-es kockákra vágod. Az ízesítőket alaposan összekevered (vigyázz! itt a cukor helyett nem használhatsz mézet!!!), majd az egészet nagyon alaposan, de nagyon finoman – nehogy megtörd a salátát -    összekevered és készen is van a friss, ’kicsit’ csípős koreai saláta, vagyis egy harmadik igazi „BANCHAN”

Egészségetekre! 

      ... evőpálcával, ha szabadna ? :-)

FONTOS!

Mi itt egyben tálaltuk, de a „bancanokat” eredetileg mindig külön edénykékben kell az asztalra tenni.    

 

 

 

 

 
 
 

Szavazás