Romantic Doctor, Teacher Kim

                           Sebészkés alatt az egészségügy

A 2016-os, 20 részből álló sorozat hatalmas sikereket söpört be, nemcsak a szakmai zsűri jutalmazta a 12 elérhető díjból nyolccal (!), de a közönség is hétről hétre a legmagasabb, rekordot döntögető nézettséggel tüntette ki eddig az SBS legújabb drámáját. A 19. rész után, egy résszel a befejezés előtt, a 8. rész óta folyamatosan 20% felett van nézettségi rátája, s ezzel magasan vezet minden más sorozat előtt. A legjobb színésznek járó „Daesang” nagydíjat a címszerepet alakító Han Suk-kyu kapta meg, kiváló alakításukért a fiatal orvosokat alakító Yoo Yeon-seok és Seo Hyun-jin nyert színész, illetve színésznő kategóriában, s ők lettek az SBS legjobb párosa is, legyőzve a "Scarlet Heart" duót, s ők jegyzik a „legjobb csók-jelenetet" is :-) (Nos, ami azt illeti, tényleg nemcsak egy bájos-szégyenlős odanyomott ajakpusziról van szó)

Az orvos-sorozatok, filmek általában népszerűek, hiszen az egészségügy mindenkit érint, érintett, vagy érinteni fog. Vagy azért mert magunk is vagyunk (voltunk már) páciensek, vagy mert valamelyik rokonunk, barátunk, kollégánk megtapasztalta már ezt a szolgáltatást. És túl ezen: a „Nagy fehér mágusok” világa borzongatóan titokzatos, olyan, amihez mi nem értünk, de sokszor az életünk függ tőle. Naná, hogy szeretnénk belátni a műtő hűvös, fémesen csillogó birodalmába, és megérteni, hogy vajon honnan veszi a merészségét, magabiztosságát a kékköpenyes, maszk mögé rejtett arcú ismeretlen, hogy magatehetetlen testünkbe belemélyessze a szikét.

 

MIRŐL SZÓL?

Előzmény

Yoon Chang-young a fiatal Dong-ju szerepében

 

Kang Dong-ju középiskolás, amikor Szöul egyik szuper magánkórházában a GEODAE-ban elveszíti édesapját. Mivel azt látja, hogy az apa műtétjét egy VIP beteg operációja mögé rakta az ügyeletes sebész, másnap beront a kórházba és őrjöngve tör-zúz. Dühtől vakon beleszáll egy orvosba, aki keményen megállítja, és fontos dolgot mond: „Ha valakinek vissza akarsz vágni, akkor ne a dühödet használd, hanem a tehetségedet”. Dong-ju-ból orvos lesz, méghozzá kiváló eredménnyel végző sebészorvos, és ugyanabba a kórházba megy vissza ideiglenes gyakornoknak. Főnöke Dr. Seo lesz, aki fiatal nőorvos rezidens létére nagyon keményen bánik a Sürgősségi osztályon a nagyarcú gyakornokkal, a legalantasabb munkákat bízza rá. Dong-ju-nak tetszik a doktornő, akinek azonban az egyik orvos a barátja. Aztán Seo Hyun-jin doktornő egyik nap nem jelenik meg a munkában...

A rivális: Dr. Do (Yang se-jong alakításában)

 

Dr. Kang Dong-ju tehetséges és ambiciózus, de összeakad a vezérigazgató fiával (kép fent), akit még az egyetemről ismert, s aki szintén ebbe a kórházba kerül és riválisok lesznek. A vezérigazgató arra kényszeríti Dong-ju-t, hogy vállaljon el egy reménytelen műtétet az egyik VIP betegen, aki az operáció során meghal. Dong-ju-nak mennie kell, méghozzá a szöuli kórház egyik kihelyezett lepukkadt kis vidéki kórházába, amit már előre meggyűlöl.

 

A Doldam kórház

A nagyratörő fiatal sebész magához méltatlannak érzi a helyet, ráadásul  főnöke az ördögi kezű sebész-zseni, KIM Sabu (KIM Tanár úr) kicsit sem bánik vele kesztyűs kézzel, sőt ott egrecíroztatja, froclizza, ahol csak tudja az arcoskodó ifjú kollégát. Dong-ju így a hely, a kis kollektíva és a vezetősebész iránti ellenszenvét cseppet sem rejti véka alá. A munka során azonban lassan-lassan respektálni kezdi a barátságtalan Dr.KIM-et és elhatározza, hogy mindent megtanul tőle mielőtt visszamegy Szöulba és karriert csinál. És ami még itt tartja: ismét találkozik az 5 éve eltűnt doktornővel…Ő vajon hogy került ide?

Aztán ahogy múlik az idő, az egyes részekben az orvosi esetek megoldása során, a szegény, kiszolgáltatott életekért való szakmai küzdelmekben Dong-ju megtanul közösségben dolgozni és a lelkiismeretére hallgatni. Előttünk pedig megrázó emberi sorsok tárulnak fel, drámai jelenetek zajlanak. A dráma egyik csúcspontja, hogy Dong-ju szembesül azzal, hogy az ügyeletes orvos apja halála idején éppen KIM tanár úr volt. Minden eddig nehezen megszerzett, mestere iráni bizalma összetörik. Ám ekkor olyan helyzetbe kerül, amiben neki kell a műtétek sorrendjét meghatározni. És mint orvos, ő sem dönt másként, mint annak idején KIM, vagyis a sürgősség, és nem az érkezési sorrend szerint. Miközben a szegényebb beteg meghal... Ez az a pillanat, amikor dr. Kangból ORVOS lesz. 

De a valaha Korea legjobb sebészének számító KIM tanár úr múltjában sötét és fájdalmas folt van. Az anyakórház vezérigazgatója rájön, hogy álnéven ide húzta meg magát az, akinek 15 éve szintén mennie kellett, és piszkálni kezdi. Ráadásul a kórházi alapítvány gazdag tulajdonos-elnöke KIM-et és a kis kórházat választja szívműtétje elvégzésére, s ezzel még inkább felszítja az anyakórház vezetőjének csillapíthatatlan gyűlöletét az elűzött sebész iránt. Elhatározza, hogy örökre tönkre teszi, a Doldam kórházat pedig bezáratja. És nagyon jól tudja, hogy az idős elnök műtétje kilátástalannak tűnik, mint ahogy azt is tudja, hogy Kim elvállalja az operációt…

Ahogy szövődik a sorozat fonala, és ahogy közeledik az operáció napja, úgy nő bennünk a feszültség, de nem tehetünk mást egyre sodródunk a végkifejlet, az igazi, a végső katarzis felé…     

 

KINEK AJÁNLOM?

Mindenkinek, aki nem az „ál”, hanem a valódi drámákat szereti. Aki elhiszi, hogy az, hogy milyen orvos kezébe kerülsz, az az Égben dől el. Aki belátja, hogy a flancos, drága magánkórház és a felkent „sztár” doktor nem mindig jelent garanciát az élethez. Aki mindennek ellenére is bízni tud orvosában. Aki megérti, hogy munkájuk a legtöbbször miért olyan emberfeletti és csodálatra méltó. Aki igazán jól kidolgozott karaktereket szeret látni egy sorozatban is. És annak, aki értéket lát egy-egy színész isteni játékában.

 

KINEK NEM AJÁNLOM?

Akinek gyenge a gyomra, rosszak az idegei, vagy sikítozik, ha vért lát. Tudniillik néhány, a műtőben játszódó jelenet nagyon kemény. Mivel én nemigen vagyok finnyás, és át is estem egy s máson már, semmi gondom nem volt, sőt szájtátva bámultam, hogy milyen törékeny is fizikai valójában az ember, s hogy milyen bátrak azok, akik küzdenek a mi életünkért.

 

MAGYARÁZAT

És igen, nálam ez a sorozat az eddig látott orvosos-drámák közül toronymagasan vezet és most már értem a díjözönt és a koreai közönség választását is. Tovább megyek: mostanában egyáltalán nem látok ilyen jó sorozatot sehol sem. Van néhány okom:

 

1.)    Nem dolgozik messziről kiabáló klisékkel

Persze, konfliktus van benne, de ugye irodalmi tanulmányinkból tudjuk, hogy a drámát azért hívhatjuk „drámának”, mert konfliktusra épül. Itt, ahogy a nagykönyvben meg van írva, EGY fő motívum köré szövődik a történet, s mint a fa törzséből, úgy nőnek ki a további kisebb-nagyobb összecsattanások, ezek azonban nem terelik el a figyelmet egyetlen percre sem. És az a bizonyos fő motívum nagyon is hétköznapi jelenség, emberi gyengeség, te is belebotolsz nap, mint nap, és úgy hívják: szakmai féltékenység és hatalommal való visszaélés.

 

2.)    Egyetlen egy (koreai filmeknél, sorozatoknál igen gyakran fellehető) váratlantlan csavar sincs a sztoriban.

A történet egy hömpölygő, háborgó folyó, amely rendületlenül folyik a medrében, s közben felszínre dobja a magával hordott rengeteg szemetet, ám mindig meg-megcsillan rajta a fény.

 

3.)    A külsőleg lepukkadt, felszereltségében szegényes vidéki kórház hihetetlenül mély szimbólum, mondhatni: keresztmetszet.

Az nyilván lehetetlen a valóságban, hogy ennyiféle, a társadalom szemetét és csillogó fényeit felvonultató eset egyetlen kórházban megjelenjen (pl. kiskatona bántalmazásából eredő életveszélyes sérülés, a műtőbe sarlóval berontó férfi drámai története, a 6-os autókarambol, MERS-gyanú miatti karantén, gazdag, avagy mindegy-milyen hozzátartozó fenyegetőzése, felsőbb vezetők kiskirálysága, a pénz hatalma a lelkiismeret felett, stb). Ezek azonban olyan, társadalmi héttér mögül előbújó szörnyetegek, amiket legszívesebben minden ország letagadna, de amiket/hasonlókat a kórházak doktorai a világ minden pontján a mindennapokban bizony, hogy megtapasztalnak.

 

4.)    A kiváló képi-, operatőri és vágói munka.

 Hogy úgy érzed: az, ami a műtőasztalon történik, az egy „LIVE OPERATION”, azaz élőben közvetített műtét. Zseniálisan vágják össze a képeket a színészek, illetve a valódi orvosok mozdulatairól. Mert legyenek bármily tehetségesek a színészek – mint ahogy azok is! – ilyen műveleteket nyilván nem képesek elvégezni.

 

5.)    A forgatókönyv és a rendezés töretlen koncepciója.

Hogy nem hajlik el egy másodpercre sem, hogy szolga módra kövesse a közönség esetleges követelését, mint ahogy ez nagyon sok esetben előfordul a sorozatoknál. Hogy végig tudják, honnan, hová akarnak elérni.

 

6.)    S végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a szereposztás, azon belül is első sorban a férfi főszereplő (Han Suk-kyu), aztán a két fiatal orvos kiválasztása, hogy a többiekről ne is beszéljek.

Han Suk-kyu átveszi a ’Daesang’ nagydíjat 2016. december 31-én

 

 Mondjuk, az igazi húzónév, és aki valóban a padlóig lenyűgözött (immár sokadszor a „Deep Rooted Tree”, illetve a „Royal Tailor”, a „The Berlin File”, vagy a „Christmas in August” stb.után, az tényleg a KIM tanárurat (orvosoknál is gyakorta használt cím) alakító Han Suk-hyu. Annyira összeforr a karakterével, hogy egyetlen jelenetének egyetlen egy másodpercében sem „játszik”, hanem egyszerűen és magától értődően ő maga a „Kim Tanár úr”. Kim Tanár úr sem nem kedves, sem nem kegyesen megértő doktorbácsi, ám pokolian jó a szakmában.

Nyers, néha cinikus, magának való, nem habozik provokálni sem a kollégákat, sem a betegeket- ha arra van szükség. Belegyalogol az ifjak (és bárki) egójába, és nem tiszteli a hatalmasokat. Még utáljuk is néha-néha. De mindig ott van, ahol lennie kell, jellegzetesen mély, rekedtes hangja a szív legmélyére hatolva rendezi el a helyzeteket és az embereket igen rövid időn belül, tetszik, vagy nem. Különös ember, többnyire mogorva, magányos, száján fura kesernyés mosoly, ám már a puszta jelenléte is hatással van, csakúgy mint a karakterét alakító Han Suk-kyu-nak. Színész és szerep talán nem is találkozhatott volna jobban.

Egyénisége, karizmája átsüt minden monitort, TV képernyőt és maszkot. Han Suk-kyu KIM Tanár ura nem „udvarol” sem betegnek, sem felettesnek, sem senkinek, nem akar jófej lenni, sem kedvelt. Titka van, és ő sem hibátlan, vagy tévedhetetlen, neki is vannak kétségei. De sem a pácienseknek, sem a hozzátartozóknak nem hazudik, vérkomolyan veszi a hivatását, pont annyit beszél és vág a szikéjével, amennyit kell. És közben szakmát, empátiát, emberséget tanít minden egyes mozdulatával és szavával. Még a grimaszaival is. Pont olyan doktor, akit minden fiatalabb orvos szeretne szakmai és etikai tanítómesternek. Pont olyan doktor, amilyet én is szeretnék, ha egyszer szike alá kerülök.  Pont olyan színész, amilyenből többet szeretnék látni. Mert pont olyan férfi, akibe nagyon bele lehet gabalyodni… Bizony! ^^

// 2017. január 13. //  

 

FOTÓGALÉRIA / PHOTOGALERY :     

www.erzeki-korea.hu/fotosarok/romantic-doctor-teacher-kim/#!             

 
Néhány, a drámában előforduló szakkifejezés rövidítésének jelentése:
 
ER      = Sürgősségi osztály
GS      = Általános Sebészeti Osztály
ICU     = Intenzív Osztály
OR      = Műtő
PTSD  = poszttraumatikus stressz szindróma (általában nagyobb megrázkódtatás, pl. baleset utóhatása miatt jelenkező stressz)

Szerző

Érzéki Korea

Téma: Romantic Doctor, Teacher Kim

Dátum: 2019.05.13

Feladó: Döme

Tárgy: Romantik Dr Kim


Hol tudom elérni a sorozat második részét.Köszönöm .

Dátum: 2018.10.25

Feladó: rayen

Tárgy: ben mansoit

Rourou ans kimou

Dátum: 2017.01.17

Feladó: J. Vera

Tárgy: Romantic Doctor

Ez egy hihetetlen csoda! Szeretem, szeretem, szereteeeem :-)
És köszi, hogy felhívtad rá a figyelmet Érzéki Korea!!!

Love UUUUUU! :-D

Dátum: 2017.01.14

Feladó: Ágnes

Tárgy: Dr. Romantic

Köszönöm, valóban nagyon jó lesz. Már gyűjtögetem a magyar szöveget hozzá. Innen:
https://bettidrama.blogspot.hu/2016/11/romantic-doctor-kim-120.html

Dátum: 2017.01.14

Feladó: Érzéki Korea -> Ágnes

Tárgy: Re:Dr. Romantic

Nagyon szívesen, és remélem, minden percét élvezni fogod !

Dátum: 2017.01.14

Feladó: Panni

Tárgy: Re:Dr. Romantic

Köszi a címet Ágnes!
Én már azért bele fogtam és alig birom letenni, pedig a pontos szöveget nem igen értem. Nagyon jó sorozat tényleg, bár az elején megijedtem a sok vértől de ez egy idő után hozzátartozik.
És köszi még egyszer a szuper ismertetőt.

Dátum: 2017.01.14

Feladó: Panni

Tárgy: Dr. Romantic

Hű, nagyon felizgatott ez az ismertető. Neki is fogtam rögtön, tényleg őrült jónak látszik. Csak az a baj, hogy nem nagyon tudok angolul, nehezen értem, főleg az orvosi kifejezéseket. Nem tudjátok, valaki csinálja a magyar fordítást?

Új hozzászólás hozzáadása