Bad Guys Always Die

(Koreai-kínai film, 114 perc, 2015)
 

Keresgéltem valami vidám, laza, fantáziát, nevető izmokat is megmozgató film után, amin persze egy kicsit izgulni is lehet. Találtam is jó néhányat, de valamiért mégsem vágtam bele egyikbe sem. Aztán megint a kezembe akadt egy újságcikk arról, hogy a kínai üzletemberek és turisták milyen nagyon odavannak Dél-Korea gyöngyszeméért, Jeju szigetért. Ez persze nem véletlen, de erről rögtön eszembe jutott, hogy az ősszel olvastam egy közös koreai-kínai filmről, amit itt forgattak, és amiről akkor úgy gondoltam, hogy majd meg kellene nézni. És máris beugrott, hát persze, ez a „Bad Guys Always Die” ! Már csak azért is, mert kedvelem a női főszereplőt, SON Ye-int („April Snow”, „Pirates”, vagy a „Shark”c. sorozat). Mostanság meg is néztem ezt a koprodukciós akció-vígjátékot, és úgy gondoltam, megosztom az élményt veletek.  

A stáb magját hamisítatlan nemzetközi gárda alkotja. A női főszerepet a koreai filmjátszás élvonalába tartozó SON Ye-in játssza, férfi partnere  pedig Taiwan nagy sztárja Chen Bolin, a rendező az elsőfilmes kínai Sun Hao. Történik napjainkban, a tavaszba boruló festői szigeten, Jejun.

A film egy jópofa, muris szituációval indul. Chang Tzu egy kínai származású fiatal tanár, aki a dél-koreai Busanban tanít kínai nyelvet egy általános iskolában. Éppen megérdemelt vakációjára készül, amit két kínai barátjával és öccsével együtt Jejun szeretne eltölteni. A vakáció előtti napon azonban kisebb bolti lopáson csípi egyik tanítványát Mi-rut, de mivel a lefülelés közben véletlen ráragad a nadrágjára egy piros női melltartó, a boltos nekiesik a „perverz” tanárnak és közli, hogy most már érti, mért olyanok a mai fiatalok, amilyenek. Összeverekedve az utcára röpülnek, egyenesen az iskolaigazgató orra elé…

Nem elég a szégyen, még a piros lámpánál éppen várakozó kocsiban ülő „apukát” sem tudja megfedni – ott lapít a megszeppent kislány is - , mert a lámpa zöldre vált és a tanárúr szájtátva hoppon marad.  Sebaj, a következő képekben már a gyönyörű szigeten vagyunk és a négy jóbarát máris egy bérelt kocsiban száguld, amit Tzu vezet az elhagyatott erdei úton.

Vígan vannak, mígnem egy balesetet szenvedett autóhoz nem érnek, amiben egy kormányra ájult nőt találnak. Hívják a mentőket, de azok csak sokára érnének oda, így elhatározzák, hogy magukkal viszik a nőt, akinek kézitáskáját dagi barátjuk nyakába akasztják.  Szerencséjükre egy dekkoló rendőrautóhoz érnek, és éppen elmondanák, hogy segítséget kérnek, amikor az ájult lány váratlanul magához tér, és még annál is váratlanabbul habozás nélkül lelövi a rendőrt.

Innen az események felborulnak és több szálon is futnak. A pisztolyos lány túszul ejti a fiúkat, ám a hátsó üléseket elfoglaló srácoknak sikerül kereket oldani, Tzu-t és öccsét azonban a lány „kvázi” elrabolja. A két cimbora a rendőrautóba rakja a lelőtt egyenruhást és behajtanak vele a legközelebbi rendőrőrsre, ahol halálra váltan próbálják elgesztikulálni, hogy egy halott rendőrt hoztak (hisz egy kukkot sem tudnak koreaiul).

A nem kevésbé megijedt és kissé lelassult öreg rendőr pedig őket kezdi üldözni, mivel a lelőtt ember szintén magához tér, bemászik a csomagtartóba és a srácokat gyilkossági kísérlettel megvádolja. A fiúk elspriccelnek, de körözött bűnözőként csetlenek-botlanak tovább Jeju-szerte. Miután sem irataik, sem egy vasuk sincs, pénz után kutatnak a nő táskájában, ami még mindig dagi nyakában lóg, és találnak egy megőrzői kulcsot.

Némi próbálgatás után sikerül az egyik szekrényt kinyitni, s lelni benne egy hatalmas plüss malacot, amivel aztán tovább szerencsétlenkednek, még egy robogót is meglovasítanak, viszont egy kedves katolikus papnál jól bereggeliznek.

Közben az elrabolt tanárt és öccsét a nő megfenyegeti, hogy megöli őket, ha nem szerzi vissza a táskáját a cimboráitól. Amikor beszél velük mobilon, kiderül, hogy a nő azt a cuccot keresi, ami a szekrényben volt. Megbeszélik a cserét, vagyis hogy a lány a talált holmiért cserébe szabadon engedi Tzu-t és az öccsét. Ám ez a csere nem jön létre, mert a megjelölt helyszínen hemzsegnek a rendőrök és mindkét fél azt hiszi, hogy a másik hívta őket oda. A nő ugye természetesen kerüli a rendőröket, a két körözött cimbora szintén, szóval a megoldás nem jön össze…

A film azonban ettől kezdve még inkább bonyolódik, sőt most már egyre izgalmasabb is lesz. A korábban megsebesített „rendőr” teljesen magához tér, és a titokzatos nő után ered. Csak bosszú, vagy netán ő is keres valamit?  Vagy mindkettő? Ő lenne a rosszfiú?

De mi a szerepe a nőnek? Bűnöző, vagy áldozat? És hogy kerül képbe megint a film elején megismert „tolvaj kislány”? Ráadásul akcióba keveredik az öreg rendőr és a kedves katolikus pap is, egy darabig homály fed sok mindent, aztán szép sorjában minden kis mozaikdarabka a helyére kerül és a „puzzle végre összeáll.

Ez a film szerintem nem akar sem többet, sem kevesebbet, mint ébren tartani, fantáziát megmozgatni, izgalomba hozni és néha alaposan megnevettetni. Hogy nincsenek benne goethe-i magasságú gondolatok? Nincsenek. Na és? Nyár van, kaland van, Jeju sziget van !

A főbb szerepekben:

 Son Ye-jin
  Bolin Chen
 Shin Hyun-Joon
 Jang Kwang
 Kimi Qiao
// 2016. január 9. //

Figyelemre méltó a film zenéje is. Érdemes a videón hallott filmzenét kiemelni, ez pedig a CNBLUE banda „Cinderella”c. nagysikerű slágere, ami az MBC Music Chanel nagydíját is megnyerte!   Nézzétek a díjátadót és hallgassátok ezt a fülbemászó zenét! :-)

Téma: Bad Guys Always Die

Dátum: 2016.02.05

Feladó: H.Csilla

Tárgy: Bad Guys Always Die

Köszi, kedvem támadt megnézni!

Új hozzászólás hozzáadása