A cica temetése

Pár napja egy makacs nátha szobafogságra kényszerített és teljesen véletlenül belebotlottam ebbe a végeredményben „három főszereplős”, szívhez szóló, egyestés moziba. A 2015-ös év elején bemutatott film egy fiúról, Dong-hoon-ról, egy lánylól,  Jae-hee-ről és egy kis szürke macskáról, Gooreu-mi-ről szól.

 

Az igencsak egyszerű történet és a látványelemektől, sallangoktól mentes film engem megérintett, és ezért úgy gondoltam, megosztom veletek. Ne keressetek benne harsogó drámát, borzongató thrillerszilánkot, mély társadalmi mondanivalót, de még szívszaggató romantikát sem. A rendező ( LEE Jong-hoon) alkotása abba a csapdába sem esett bele, amibe azok a filmek szoktak, amelyekben egy helyes, okos, cuki stb. kis állat szerepel. Tudniillik Gooreu-mi szerepe többnyire egy kis tollas fityegővel való játszadozásra és egy dobozban való nagyon csendes utazásra korlátozódik.

Fontos összekötő szerepe van a filmben egy könyvnek, amelynek a címe „On the Road to Find Love”, és amely az első filmkockától az utolsóig elkíséri a szereplőket.

Ők is úton vannak a jelenben, hol metrón, hol busszal, hol pedig komppal utaznak egy Incheon-hoz közel eső kis szigetre, és útjuk során mindkettőjükben felidéződik a múlt, amikor szerelmesek voltak és fiatalon, szűkös körülmények között együtt éltek ők hárman, Dong-hoon, Jae-hee és Gooreu-mi, a szürke cica.

 Akkor még Dong-hoon gitáron előadott saját szerzeményeivel próbált megélni, a lány pedig webcartoon rajzaival és történeteivel kóstolgatta a névtelenek és pályakezdők kenyerét, és együtt nevelgették a kis szürke macskát.

Aztán ki nem mondott félreértések, elügyetlenkedett, bátortalan és lenyelt sértődések miatt szakítottak, és azóta eltelt egy év. És most megint utaznak a sziget felé immár hárman, mert a dobozban csendesen ott van a kis cimbora is, akit Dong-hoon a szigeten akar eltemetni. Gooreu-mi ugyanis elpusztult és mivel régen együtt nevelték, a fiú úgy érezte, hogy Jae-hee-nek tudnia kell erről. A lány elkíséri.

A történetben finoman meglebben, és végig velük utazik a második esélyük, az újrakezdés lehetősége, a film szerkezete, valamint a visszafogott, de kitűnő színészi teljesítmények pedig az utolsó jelenetig nyitva hagyják a kérdést.

PARK Se-young & Kangin 

A szereplőkről szólva: Jae-hee szerepét finoman, remekül hozza PARK Se-young (Fashion King 2014, vagy a drámakedvelők a Faith gyönyörű Nogook királyné szerepéből emlékezhetnek rá). A fiatal, az együttélésben dominálni törekvő fruska a jelenre sokkal visszafogottabbá válik.

A K-pop rajongói is ismerős arcra lelhetnek a filmben, mert a gitáros Dong-hoon szerepét a Super Junior népszerű tagjára KANGIN-ra bízta a rendező. Szerintem nagyon jól tette, mert túl azon, hogy szívhez szólóan gitározik és mindenféle allűrtől mentesen (pont ezért hitelesen) énekel – remek színészi kvalitásairól is meggyőz. Semmit nem túloz el, és minden a helyén van a játékában, rendkívül érzékeny, finoman hangolt arcjátéka nagyban hozzájárult az érzelmi szál megértésében – különösen az utolsó jelenetekben tetszett. 

  

  Amikor Dong-hoon csendesen búcsúztatja Gooreu-mit, ezeket a szavakat mondja a kis halom előtt:

„Isten veled. Ne haragudj, hogy nem tudtam rólad jobban gondoskodni. Ha majd még egyszer találkozunk, ígérem, hogy vigyázni fogok rád”.

Az üzenet olyan egyszerű, olyan nyilvánvaló: vigyáznunk kell egymásra. Másképp legfeljebb csak ígéretet tehetünk, hogy a másik életünkben nem engedjük elveszni a szerelmet. 

// 2015. november 29 // 

 

Szavazás

Szerinted mi áll jobban Kangin-nak?

A filmezés (4)
17%

A Super Junior (5)
21%

Mindkettő (15)
63%

Összes szavazat: 24