Ünnep,hagyomány,felhőkarcoló (2.)

A hanbok

 

A hanbok szószerinti fordításban annyit tesz: „koreai ruha”, de amikor ezt a szót említjük, tulajdonképpen egy nagyon is sajátos viseletet értünk alatta, amit már több mint 1600 éve viselnek a Koreai-félszigeten. A kevésbé avatott szem is azonnal felfedezheti jellegzetességeit és így azt is, hogy, miben különbözik a kínai qipaotól, vagy éppen a csongszamtól, illetve a japán kimonótól.

Persze, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a hanbok az évszázadok folyamán – ha nem is jelentős, de szemmel látható – átalakuláson ment keresztül.

A régi Koreában a „Három királyság”-nak nevezett korszakban (kb. ie. 37- isz.668) a ma ismert hanboknak egy olyan elődjét viselték, amely egy hosszabb felsőrészből (jeogori), kevésbé bőszabású szoknyából (chima) állt, amelyet egy nagyon széles selyemövvel kombináltak. Azonban már ennek a viseletnek a szoknyáját is a mell felett kötötték össze, így az anyag csodálatos hullámzást nyert a női test körül. Jellemző volt a jeogori rendkívül hosszú és szokatlanul bő ujja.

Ám a hétköznapi emberek számára a királyok és nemesek által favorizált hosszú, bő ujj és a hosszabb tunika egyáltalán nem tűnt praktikusnak, és az általános viseletbe fokozatosan bekerült a rövidebb jeogori és kurtább, szűkebb ruhaujj.

A fenti képen a baloldali hanbok a 16.századból való, míg a jobboldalon látható ruhát már a 18. században viselték. Ezeken már azt is megfigyelhetjük, hogy ezeknél a hanbokoknál a jeogorit – mivel lényegesen rövidebb lett – már nem kellett a derékon selyemövvel átfogni, ehelyett a mellnél jellegzetes csokorba kötött szalaggal fogták össze.

A Joseon-korban kialakult koreai masni, az „otkorum” azóta is védjegyévé és a leglényegesebb elemévé vált a hanboknak. Az otkorum megkötése korántsem olyan könnyű, mint a azt gondolnánk, vagyis semmiképpen nem azonos a nálunk ismert „félmasnival”. Ha meg szeretnéd tanulni, kattints az alábbi linkre:

www.youtube.com/watch?v=X5uwVlBrAq0

Fontos eleme a hanboknak az a szerencsét hozó dísz, amelyet színes fonalakból fontak különböző mintákban, és amelyeket vagy a jeogorira, vagy a chimára kell akasztani. 

 

Koreában a színeknek mindig is különleges jelentőséget tulajdonítottak. (a színek hatalmáról szól pl. egy korábbi cikkünk – www.erzeki-korea.hu/tradicio/a-szinek-hatalma-i-/) A színeknek így természetesen nagyon fontos szerep jut a hanbok esetében is, sok mindent mesélnek a ruha viselőjéről és rendkívüli esztétikai élményt tud nyújtani a szemlélőnek.

"Hulló virágok"

Van egy döbbenetes kép a „Prophecy-ben (Prófécia), amikor a főhős látja ahogy a hölgyek egymás után alávetik magukat a szikláról a mélyben zubogó folyóba. Számtalan színű hanbok lebeg, kereng odalenn a vízen, mintha ezerszínű virágszirmok volnának, és olyan az egész, mintha színpompás virágok hullanának egyre alá.  

A „hulló virágok” legendája szintén a Három királyság idejére nyúlik vissza.

A Nakhwa-am szikla 

660-ban a megerősödött Silla királyság a kínai Tang birodalommal szövetkezve megtámadta a Pekcse királyságot, mivel az nem volt hajlandó behódolni neki. Úgy jegyezték fel, hogy amikor Sabi, a pekcsei főváros erődje elesett, 300 királyi udvarhölgy, menekülve a hódítók elől a szikláról a folyóba vetette magát és a hullámsírban lelte halálát. A szikla azóta viseli a Nakhwa-am nevet, ami „hulló virágokat” jelent. Prophecy videóért kattints ide:

www.youtube.com/watch?t=68&v=1a_lwjhZ2m0

 

Milyen hanbokot viseljünk az idei Chusok alkalmával?

Idén szeptember végén egy négynapos nagy ünnep köszönt Koreára, a Chusok.

S noha a hanbok viseletének hagyománya mára már nem olyan elterjedt, mint korábban, azért a Hálaadás alkalmával férfiak, nők, gyerekek bizony magukra szokták ölteni ezt a csodálatos ruhadarabot, amikor együtt ünnepelnek a család aprajával-nagyjával.

Ám nagyon gondosan kell megválogatni a hanbokot, mert igen drága ruhadarab, ezért aztán nem is igazán szokás minden Chusokra váltogatni.

Éppen ezért a klasszikus, vagy természetes színek uralják a trendeket.

Figyelembe kell azt is vennünk, hogy az ázsiai bőr tónusához jobban passzolnak a természetes árnyalatok, mint a nagyon élénk színek.

A pirosat természetesen vígan viselhetik a gyerekek és a fiatalok, de mivel a Joseon-korban ilyen színt általában a giseng hölgyek hordtak, ez még a mai napig is feltűnőnek számít.

Egy hanbok kölcsönző stylistja azt mondja, hogy idén ősszel a föld színei és árnyalatai határozzák meg a menő hanbok összhatást, úgy mint a bronz, a kekibe hajló halványzöld, vagy éppen a borostyán-aranysárga.

Ezek a színek elegánsak és bárkinek jól állnak,de a ciklámen- és a kék színek árnyalatai továbbra is divatosak,mert örökérvényűek. A klasszikusnak számító virágok, ágacskák, pillangók, amelyekkel a ruhák szegélyeit díszítik, szintén beleférnek az idei trendbe, míg a hímzéseknek a különféle színek helyett törtarany-, vagy ezüsthatásúnak kell lennie.   

tiszta selyem hanbok

Anyagát tekintve az őszi-, téli hanbok lehet 100%-os selyem (fenti kép) és lehet műselyem is (lenti kép), ami természetesen az árban is alaposan észrevehető, mivel az utóbbiak átlag 300 USD-be, a valódi selyem pedig 800-900 USD-be kerül.

műselyem hanbokok    

Természetesen egyre gyakrabban megjelennek a népszerű fúziós hanbokok is, amelyeket szívesen kombinálnak modern stílusjegyekkel.

Az egészen biztos, hogy az 1600 éves gyönyörű viselet soha nem megy ki a divatból, mert ott, ahol szeretik és tisztelik a hagyományokat, ott a hagyományok a mindennapok és ünnepnapok örökérvényű ékszerei.   

// 2015.szeptember 12//

Legközelebb a hanbok cipővel és modern változataival találkozhattok oldalunkon :-)

 

Szerző:

Érzéki Korea

Téma: Ünnep,hagyomány,felhőkarcoló (2.)

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása