Ünnep,hagyomány,felhőkarcoló (1.)

A frizura

 
 

Az idei esztendőben szeptember végére esik Korea egyik legnagyobb hagyományos ünnepe, a Chuseok, vagyis a koreai „Hálaadás”. Az igazság az, hogy lényegében két nagy,  igazán koreai tradicionális ünnep van, s ezek közül az egyik a Seollal, a Holdújév, a másik pedig a kora őszre eső Chuseok. Erről az ünnepről majd annak közeledtével részletesebb cikkel is jelentkezünk, most ennek apropóján azt nézzük meg, hogyan is készülődtek –és készülődnek ma is - Koreában az egyes ünnepi alkalmakra, beleértve még az esküvőket is. Mivel ez a feladat Koreában is főleg a nőkre van bízva, így lehetünk olyan elfogultak talán, hogy elsősorban magunkkal foglalkozunk. Az ünnepre meg kell jelenni, ruha kell, cipő kell, frizura kell. Így volt ez régen is, már a Három királyság idejében, Koryóban, a Joseon-korban és így van ez ma is.

Induljunk tehát felülről lefelé:-)

Nézzük, hogy milyen tradicionális hajviseletek köszönnek vissza a ma fésült ünnepi frizurákban.

A filmekből, sorozatokból jól ismert – főleg Josen-kori - hagyományos stílusnak a legfőbb jellemzője:

A koreai konty

A lesimított, alul befont hajat a tarkón tekerik változatos, mégis kötött formákba, s ezzel az elhelyezéssel, valamint a finoman díszített konttyal kecsessé, nőiessé varázsolják a nyakat. Ennek a frizurának a mai napig létjogosultsága van, különösen esküvőkön és a nagy tradicionális ünnepeken, mint a Seollal, vagy a Chuseok.

Íme a modernkor gyönyörű koreai konty-költeménye

A számtalan modern frizurának alapul szolgáló kontyon kívül van még két hagyományos és híres hajviselet, ami szintén ismerősen hat a történelmi film- és dorama rajongók körében.  

A copf

A szigorú szabályairól ismert Joseon korban (1392-1910) a copf csak a hajadonoknak volt engedélyezett és kötelezően előírt viselet. A három részre osztott hajból egyetlen fonatot készítettek, amelyet a lány hátán egy szalaggal kötöttek össze, amelynek daenggi volt a neve. A „baessi daenggi”-nek nevezett virágmintás szalag az ékesítést szolgálta és a kicsit tehetősebb lányok viselték, vagy aki titkos hódolójától kapott ilyet.

A fenti képen pedig azt látjuk, hogyan gondolták újra a copfot a koreai modern hajszobrászok.

 

A hagyományos esküvői frizura
 
 

A tarkón minél nagyobbra megtekert egyszerű kontyot gazdagon, ámde rendkívül ízlésesen díszítették gyöngyökkel és gyönyörűen faragott, vagy vésett kőfejű hajtűvel átszúrva. A hajdíszeknek szigorúan harmonizálni kellett a gyönyörű, szélesujjú esküvői köntössel, a „hwarottal”, aminek hagyományosan karmazsinvörösnek kellett lennie.

Ugye, hogy felismerhető a hagyományos esküvői hajviselet ebben a gyönyörű, üvegpalotai kézfogóra készült frizurában? Semmiképp nem utánzat, de le sem tagadható a stílusazonosság.    

 

A Gisaeng-stílus

Míg a koreai női viselet, így a frizura is hagyományosan elegáns és kifinomult volt, addig a gisaengek ruhájának, s ezzel összhangban a hajviseletüknek is tündökletesnek, feltűnőnek és érzékiséget sugárzónak kellett lennie. A „tre meorinak” nevezett hajfonatokat magasra tornyozva tekercsekbe rendezték és gazdagon díszítették. 

És íme, a gisaeng hajviselet-ihlette, csodálatos XXI. századi frizura.

A történelem és a hagyományok ott lapulnak Koreában mindenütt. Legközelebb az ünnepi ruhával, mégpedig a hanbokkal foglalkozunk. 

Folytatása következik...      
 

//2015.augusztus 29// 

 

Téma: Ünnep,hagyomány,felhőkarcoló (1.)

Dátum: 2018.11.14

Feladó: Baloghné O.K.

Tárgy: Ünnep,hagyomány....

Véletlenül találtam rá erre a cikkre de a dátum alapján nem mai!.meg fogott meg ragadott ! köszönöm szépen! Hol találhatom ,követhetem a folytatást?

Dátum: 2015.08.30

Feladó: Palotásné Katalin

Tárgy: Ünnep, hagyomány....

Nagyon köszönöm ezt a nagyon érdekes cikket! Kíváncsian várom a folytatást!
Katalin

Új hozzászólás hozzáadása