Teaszertartás

 

A tea tisztelete

 
Ha már vettél részt a Koreai Kulturális Központ teaszertartásainak egyikén, akkor hozd emlékezetedbe az ott tapasztaltakat, ha pedig még nem, akkor próbálj meg legalább egyszer eljönni.

Ez az írás igyekszik felidézni – a teljesség minden reménye nélkül - ezt a testet és szívet melengető élményt, és hívogatni azokat, akik kíváncsiak a távoli Kelet egyik csodájára: a piciny zöld levélkére, a belőle készült, tiszteletet parancsoló italra és fogyasztásának speciális koreai, rituális hagyományára.  

A teát eredetileg orvosságként használták, és mint gyógynövény került be először napi italaink közé.

Hozzánk, magyarokhoz csak a XVIII-XIX. században jutott el, s akkor is leginkább csak az ”urizáló” magasabb polgári körökben szolgálták fel és bizony akkor sem mindenki tetszésére.

Pedig Ázsiában ekkorra már ősidők óta ismerik és isszák, hiszen maga a teacserje is ezen a földrészen honos, és a belőle készült „teafű” innen terjedt el az egész világon. Születését számtalan legenda övezi, az egyik szép történet szerint Buddha fedezte fel, midőn egy napon a kertben meditálva egy tealevél hullott a csészéjébe.

A szertartás

 

A tea fogyasztásának a Kelet különböző országaiban bizony megadják a módját!

Mi természetesen a koreai teaszertartás rituáléjával ismerkedünk: vezetőnk, házigazdánk, vagyis a „teamester” pedig nem más, mint Csong An Szunim, magyar származású koreai buddhista szerzetes. 

 „Üdvözöllek Benneteket„ -  így hangzott a rövid meghajlás utáni köszöntése. 

 „Ma Korea zöld teájából fogunk inni és ez a különb teák közül is a felső-közép kategóriába tartozik. Dél-Korea jelentős zöld tea termelő ország, és különösen a Daegu (대구) városától délre eső  területek az igazán fontosak, hiszen a legnagyobb, legértékesebb teaültetvények itt találhatóak.

Különbséget kell tennünk az akadémikus (egyetemeken tanított) és a buddhista templomi (kolostori) teaszertartás között. Ez utóbbi kevésbé szigorú, inkább improvizatív jellegű. Ezzel fogtok ma megismerkedni.”   

A továbbiakban megtudhattuk, hogy a teaszertartás edényei, sőt a felszolgált tea minősége és hőmérséklete évszakonként változhat, vagyis más-más a nyári- és őszi, téli időkben. S ez természetesen így volt már a Jeoson időkben is. Nyáron a tea ivásához szélesebb karimájú, laposabb csészéket használtak ( katade), míg télen vastagabb falú, magasabb edényeket (irabo),  ezzel is szabályozva az ital hőmérsékletét.

                   

A szertartás menete

 

 A legfontosabb, hogy próbáljunk egyidejűleg figyelni a szertartás vezetőjére, egymásra és a bennünk lévő energiák rezdülésére. Hiszen ez a fajta közös teázás nemcsak illat, aroma és a társaság élvezete, hanem az elmélyülés, a belső letisztulás, megnyugvás folyamata is. 

Ha van lehetőség, jó, ha valamennyi edényt előtte forró vízben átmelegítünk. Az edények elhelyezése meghatározott és követi a tea kiszolgálásának menetét. Nézzük, hogyan is: 

A teamester a felforralt vizet egy úgynevezett hűtőedénybe önti ki először, hiszen a zöld teát nem szabad leforrázva nyakon zúdítani, mert a hirtelen savasítás következtében odavész az aroma, s az értékes hatóanyag. A hűtött víznek kb. 70-75 fokosnak kell lennie, ezt onnan tudjuk, hogy nem vadul gőzölög, hanem csak finoman párolog. 

Egy csinos, speciális, fából készült kanál segítségével - a résztvevők számának és a tervezett együtt töltött idő figyelembevételével – kiméri a szükséges tealevél mennyiséget és beleönti a kis teáskannába.

A megfelelő hőmérsékletű vizet ráönti a tealevelekre és kb. egy percig állni hagyja, majd ennek a lenyűgöző, fából készült kis szűrőkanálnak a segítségével átszűri a kiöntő edénybe.

Ez után a szertartásvezető szétönti a teát a kis csészékbe a résztvevők számára, ahogyan a képen látszik. Mozdulata és kéztartása nem pusztán arra szolgál, hogy a köntös ujját megvédje, hanem elsősorban is a vendég kiszolgálásának nemességét jelenti, és a lehető legnagyobb tiszteletadás bizonyítéka.

Etikett:

  • Így fogadd a teát:
  •   a csészédet és a csészealjat mindig két kézzel tartsd, amíg kiszolgálnak
  •   Ha tovább adod a kiöntőt, azt mindig két kézzel tedd és két kézbe fogva vedd át
  •  
  • Így idd a teát:
  •   A csészealjat hagyd az asztalon.
  •   A bal kezed helyezd a csésze alá, jobb kezeddel finoman öled át a csészét  (a régi etikett szerint a nyitott szájnak nem volt szabad látszani)  - és így igyál   pár kortyot
  •   Fordítsd el a csészét jobb kéz felőli irányba és ismét kortyolj az italból
  •   Majd még egyszer fordíts a csészén ebbe az irányba és megint igyál a teádból. 
S hogy mi az oka és jelentősége ennek a hármas forgatásnak?

Csong An Szunim így mondta:

„ A ’hármasság’ végigkíséri az emberiséget, gondolj csak bele, hiszen a nyugati világban is így van ez. Ott van a „három próba kiállásában”, vagy a „három testvér” szimbolikájában egyaránt. Ám Keleten, s így a Koreában is honos buddhista tanok szerint ez azért mást fejez ki, nevezetesen: az egyén, a csoport és a világ egymáshoz való viszonyát. Ha megérted, mit jelent ennek a háromnak az egysége, akkor már nagyot léptél előre.”

 

A szertartás és az abba szőtt beszélgetés ideje nagyon hamar elrepült. Mielőtt elköszöntünk egymástól, a Szunim tiszta forró vízben elöblítette a csészéket, mert mint mondta, a tanítás szerint soha nem szabad tennivalót, munkát hagyni másokra - magunk után.  Az edények ismét a megfelelő, eredeti elrendezés szerinti helyükre kerültek és békességben várják a következő résztvevőket.

Pontosan ugyanúgy, mint a világban: egy-egy ciklus lezárul, és mindig indul egy új.   

 

 

A Buddhista templomi szertartás menete

(nagyobb képért katt. a youtube-ra: jobb alsó sarok)

Téma: Teaszertartás

Dátum: 2015.04.23

Feladó: TFMarcsi

Tárgy: Köszönet....

...a mindig színvonalas és érdekes írásaidért.

Dátum: 2015.04.04

Feladó: Juci

Tárgy: Teaszertartás

Végre valahol olvasni lehet egy értelmes leírást :-)
Köszönöm a szerkesztőknek.
De hol lehet jelentkezni és mikor van?
Juci

Dátum: 2015.04.07

Feladó: Érzéki Korea

Tárgy: Re:Teaszertartás / Juci

Juci,

Jelentkezhetsz telefonon, vagy email-ben :-)
tel.: 061 550 0240
email: koreaikultura@koreaikultura.hu

Új hozzászólás hozzáadása