Seollal - változnak az ünnepek

A Holdújév a konfuciánus hagyományokkal rendelkező Ázsia legnagyobb ünnepe. Kínától Tajvanig, Singapurtól a Koreai-félszigetig emberek milliói nyelvi- és földrajzi korlátozásokra tekintet nélkül egyesülnek az ősi ünnep hagyományaiban. Türelmesen állnak sorban az utazásnál, a repülőtereken, a pénztáraknál - még ott is alszanak a hátizsákjaikban - csakhogy haza jussanak, és együtt tölthessék legjelentősebb ünnepüket a családjukkal, jókat egyenek a közös asztalnál, és megerősítsék a családi kötelékeket, vagy akár jót mulassanak az utcai karneválokon.  
Ennek az ünnepnek az időpontja - csakúgy, mint nálunk a Húsvét - változik, és kiszámítása nem egyszerű. Az esetek többségére igaz, hogy a Dongji, azaz a téli napforduló utáni második újhold napjával kezdődik minden esztendőben. Ez azt jelenti, hogy mindig január 21 és február 21-e közé esik. Idén február 8-9-10-e a nevezete Seollal, de Koreában tulajdonképpen már két napja ünnep van, és máris nagyon sokan a hosszú hétvégét töltik - ám egyre többen a hagyományostól eltérő módon. 
Noha a nagyvárosok már február 5-én, pénteken szinte kiürültek - majd' fél napot kellett a dugókban ülni - egyáltalán nem biztos, hogy az utazók rég nem látott családtagjaikat keresik fel. Ehelyett kihasználva az ötnapos ünnep előnyeit, mind többen turistáskodásra adják a fejüket idén is, s ez immár egyre terebélyesedő tendenciává növi ki magát. Igaz, hogy a Koreai Turisztikai Hivatal is igyekszik a lehető legnagyobb kedvezményekkel csábítani a kikapcsolódni vágyókat.
 
 
Ilyenkor a legtöbb műemlék, a királyi paloták és a múzeumok többsége teljesen ingyen, vagy igen jelentős árengedményekkel látogatható. A belföldi turistaforgalom ugrásszerűen megnő, a legtöbben Jejut, a nagyvárosoktól távol eső szigeteket és a hanokat keresik fel. Egyre többen viszont külföldön töltik értékes szabadságukat, a legnépszerűbb desztinációk idén Kína, Japán, Singapur, sőt Új-Zéland és Ausztrália is.
 
Leginkább a fiatalabb, egyedülálló 20-as, 30-as éveikben járók igyekeznek magukat kihúzni a nagy családi összejövetelekből. A legtöbben azt mondják azért, mert az idősebbek túl sokat piszkálják őket, hogy ideje lenne megházasodni, illetve férjet fogni végre - így hát jobbnak látják az ünnepeket inkább a barátok társaságában eltölteni.
 
Sajnos a hanbok, Korea hagyományos ünnepi viselete is kezd veszíteni hajdanvolt fényéből és népszrűségéből - leginkább a fiatalabb generáció körében.Egy legutóbbi felmérés szerint a családi ünnepeken - már ha egyáltalán részt vesznek - a fiatalok 85%-a nem hajlandó felvenni a hanbokot még Chusok, vagy Seollal alkalmával sem. Úgy vélik, hogy meglehetősen kényelmetlen, drága, nehéz karban tartani és túlságosan "avétos". 
 
 
Azért a koreaiak nagy többsége mégis a hagyományos módon ünnepel, felkerekednek és rokonlátogatóba mennek a szülőkhöz, nagyszülőkhöz, sógorokhoz, komákhoz. Az újév első napja (idén február 8-án) az idősebbek, valamint az eltávozott ősök előtti tisztelgés rituáléjával kezdődik, ez a Chesa (제사).
 
Minden háztartásban kötelező megteríteni az eltávozottak tiszteletére egy asztalt, amire rendszerint 21-féle különböző ételt halmoznak, illatgyertyákat, füstölőket égetnek, és rituális meghajlásokkal fejezik ki tiszteletüket. 
 
 
A Sebae (세배) alkalmával a gyerekek meghajlással köszöntik az idősebbeket, így fejezve ki tiszteletüket nagyszüleik, szüleik, a számtalan nagybácsi és nagyvéni előtt, akik megáldják őket és szerencsepénzt adnak nekik. 
 
S persze, nem maradhat el a hagyományos hatalmas lakomázás sem, ám csak pozitív jelentésű ételeket szabad fogyasztani. Kötelező viszont a tteokguk, ami pénzérmékhez hasonló rizstésztából készült gazdagon készített leves,(recept itt: www.erzeki-korea.hu/evopalca-chopstick/tteokguk/ ) a mandu, ami a régi, ezüstöt tartalmazó kis batyura emlékeztet, stb. Már csak egyet kell aludni, és beköszönt a Majom éve. A majom élénk, eleven eszű és igen találékony állat, így a kínai horoszkóp szerint mozgalmas, meglepetésekben igen gazdag esztenedő vár a világra.
 
Szerencsés, boldog (Hold)újévet Korea!    새 해 복 많이 받으세요!
 
// 2016. február 7 //

 

 

Téma: Seollal

Dátum: 2016.02.08

Feladó: JuditB

Tárgy: Seollal

Nagyon nagy kár, hogy már ők is kezdenek nyugatiasodni. Tudom, az élet nem áll meg, de ez szerintem már káros.

Új hozzászólás hozzáadása