Sárga nap, sárga kaja, sárga rózsa

Ugye emlékeztek, hogy néhány kivétellel minden hónap 14-e Koreában valahogy a szerelemmel, szeretettel kapcsolatos? Igaz ez május 14-re is, amikor függetlenül attól, hogy van párod, avagy nincs, optimistán nézhetsz a világra: május 14-e Koreában a „Sárga nap”, vagy „Rózsannap”, ami alighanem az immár ragyogó sárga nyárközeli napsütésre és az ilyenkor nyíló rózsákra emlékeztet.

Ez az a nap, amikor kedvesednek rózsát, virágot adhatsz és egészen biztos, hogy te is fogsz kapni tőle. Sőt! Nemcsak hogy a szerelmesek, vagy házaspárok „lepik meg” egymást virággal, hanem mindazok, akik osztálytársukat, barátjukat, barátnőjüket, évfolyamtársukat kedvelik. Ez az oka annak, hogy május 14-én az iskolák és az egyetemek felé igyekvők kezében szinte kivétel nélkül virágokat lehet látni, s akinek a kezében nap végére rengeteg virág van, az biztos lehet benne, hogy sokan szeretik.  Nekem személy szerint az a véleményem, hogy május 14-e az egyik legszebb, nem hivatalos ünnep, a virág és a szeretet napja :-)

Ilyenkor az is szokás, hogy sárga színű ételeket kell fogyasztani, hisz a színeknek régi idők óta igencsak nagy hatalmat tulajdonítanak Koreában,  s ki ne tudná, hogy a sárga szín a világmindenség központja, az örök harmónia szimbóluma. Az ilyenkor az egyik leggyakrabban készített és fogyasztott népszerű étel, a koreai módra elkészített currys rizs, a ( 카레라이스 )

Itt találod a receptet:

www.erzeki-korea.hu/evopalca-chopstick/currys-rizs-koreai-modra/

 

// 2018. május 14. //