Nemzet született

 
 
Chuseok táján Koreában október 3-án is ünnepelnek, mégpedig nem kisebb alkalomból, minthogy létrejött az első királyság, és a nemzet megszületett. Ez az a nap ugyanis, amit Korea születése- és a koreai államalapítás napjának tartanak, és története, legendája évezredekre nyúlik vissza.

Nos, úgy tartják, hogy Gojoseon (고조선) az első koreai királyság volt, amelyet Dangun (vagy: Tangun) alapított feltehetően i.e. 2333-ban, erről azonban bizonyítottan hitelt érdemlő dokumentumot nem találtak. A mitológia szerint ő volt Korea első igazi uralkodója, akit Dangun vanggom  (단군왕검) királyként ismerhetünk és történetének első igazi feldolgozása a XIII.században keletkezett Samsonggung-ban (삼성궁) jelenik meg.

Ez az értékes krónika főleg a „Három Királyság” köré szövődik, de ez a sok-sok legenda, népmese és történelmi elemmel átszőtt könyv az, amelyben valóban olvasható Korea részletes eredet-története. A birodalom valóban létezett és valahol Mandzsúria, azaz a mai kínai Liaoning tartomány területétől húzódott a Koreai félszigeten végig. A fővárosa Asadal volt, amelynek nyomait – egyes régészek véleménye szerint – Észak-Korea fővárosa, Phenjan közelében találták meg. A koreaiak Danguntól számítják nemzetük létezését, sőt régi naptáruk is az ő születését vette 1. évnek.

Az észak-koreai területen található Dangun-mauzóleum 

Észak-koreai régészek úgy tartják, hogy az első nagy király maradványait is megtalálták, így a feltételezett sír fölé építettek egy csodálatos, hatalmas mauzóleumot.

 

A Dagum-kegyhely

Dél-Koreában egy híres zarándokhelyet állítottak fel emlékére, amelyet Samsonggung-kegyhelynek neveznek. A kegyhelyet a buddhista templomba való belépés szabályai szerint lehet látogatni és ugyanilyen rituálét követve meditálni, imádkozni is lehet itt.

 Dangun király

Dangun legendájához hozzátartozik, hogy számos mezőgazdasági és földműves érdemet tulajdonítanak neki, aki megtanította népének a szántás-vetést és azt, hogy a földet nem kizsákmányolni, hanem szeretni kell. Érdekes momentum, hogy noha Gojoseon népe a Mennyek isteneiben hittek és világukban a sámánizmus is jelen volt, mégis, a koreai buddhizmus és taoizmus is Dangun királytól származtatja az „isten tanítású” vallás megalapítását.

 

 

A legenda

Dagun legendája isteni nagyapjával, Hwaninnal, a Mennyek Urával kezdődik. Hwaninnak volt egy Hwanung nevű fia, aki egy napon olthatatlan vágyat érzett, hogy leszálljon a földre, mert megpillantott egy csodálatos, hegyekkel, völgyekkel, folyókkal tűzdelt tájat és ott szeretett volna élni.

A Mennyek tava a Baekdu-hegységben (ma: Észak-Korea) ahol Hwanung leereszkedett az Égből

Apja 3000 kísérőt adott mellé és három fő segítőjével, a felhők, az eső és a szél nagyuraival megalapították a Shinshit (신시), azaz az Isten városát. Maguk köré gyűjtötték az embereket, törvényeket és etikai kódexet, gyógynövények ismeretét és orvoslást tanítottak nekik, és azt is megmutatták, hogyan műveljék meg a földeket.

gyógynövényes zsákok

 

Úgy tartja a monda, hogy ők tanították meg a kiválasztottaknak az akupunktúra és a moxibuszció (melegítéses terápia fehér ürömmel) tudományát is.

Történt, hogy a tigris és a medve egy nap szerettek volna emberré válni, és attól fogva minden nap fohászkodtak Hwanunghoz, hogy változtassa őket olyan lényekké. Hwanung megígérte, de szabott egy szigorú feltételt. Adott nekik 20-20 gerezd fokhagymát és egy-egy csomag fehér ürmöt, elküldte őket egy sötét barlangba és rájuk parancsolt, hogy csak ezt a szentelt ételt fogyasszák, és 100 napig ne hagyják el a barlangot.

A medve kitartóan követte a parancsot, bár nagyon éhezett, de a tigris csak 20 napig bírta hús nélkül, és elhagyta a szent barlangot. Így történt, hogy a 100 nap elteltével a medve gyönyörű leánnyá változott, a tigris pedig továbbra is az maradt, ami volt.

A képen azt a jelenetet ábrázolja a festő, amikor az átváltozás csodája megtörténik a tigris és a nép nagy ámulatára, és Hwanung megpillantja a szépséges hajadont.

A „medve-asszony”, akit Ungnyeo-nak (웅녀) hívtak nagyon hálás volt, de később aztán nagyon egyedül érezte magát, ezért minden nap egy szent szantálfa alatt imádkozott Hwanunghoz, hogy segítsen rajta és áldja meg egy gyermekkel.   

Hwanungot megindították a gyönyörű lány könnyei, megszánta őt és magához ölelte. Pár hónap múlva megszületett a kisfia, akinek a Dangun nevet adta. Dangun pedig nemzetet hozott létre a bátor és szorgalmas népből, és országot alapított ezen a csodálatos földön.

// 2015. október 2. //

 

Szerző:

Érzéki Korea

Nemzet született

Dátum: 2019.10.03

Feladó: vereta

Tárgy: köszönet.

Köszönöm szépen ezt a csodás mesét.

Dátum: 2017.10.03

Feladó: TF Marcsi

Tárgy: Köszönöm..

...olvasmányos, érdekes, mint mindig.

Dátum: 2017.10.03

Feladó: ÉK

Tárgy: Re:Köszönöm..

Nagyon szívesen. Mindig örülünk, ha tetszik az oldalunk :-)

ÉK

Dátum: 2015.10.04

Feladó: Laca

Tárgy: Nemzet

Nem nagyon érdekel a töri,de ez tök jó volt !

Dátum: 2015.10.03

Feladó: B.Zita

Tárgy: Nemzet született

Nagyon szép történet és gyönyörű legenda. Szeretjük Koreát :-)

Új hozzászólás hozzáadása