Mese a Teahercegről

 

Egyszer volt, hol nem volt, mielőtt a Nyugati Kávékirály el nem foglalta volna az országot, Korea a Keleti Tea hercegének hódolt. Sokezer éves uralkodójukat a koreai embberek tiszta szívből szerették, tiszteletére ősi hagyományokon nyugvó szertartásokat tartottak, és tudták, hogy a herceg is nagyon kedveli őket, hiszen őrzi egészségüket és lecsillapítja rohanó életüket…

Akár egy mese is indulhatna így, de bizony hogy ez az igazság! Azelőtt a tea a koreai emberek életének szerves, elengedhetetlen része volt, legyen az gazdag, vagy szegény, legfeljebb más volt a szervírozás…  De jóval több is volt a mindennapos rutinoknál, vagy a családi ünnepek elengedhetetlen szartartásainál. Ott szerepelt a nép énekeiben, a királyi udvarok dalaiban, a festészetben és minden más alkalmazott művészetben, a költészetben, a szerzetesek rituáléiban, de ami a legfontosabb, mélyen ott élt az emberek tudatában és lelkében.

A helyzet a Koreai háború után kezdett gyökeresen megváltozni, amikor a felszabadító amerikai hadsereggel megérkezett a kávé kultúrája is és egyre nagyobb teret hódított. Mert más volt! Instant volt, műtejjel és jó sok cukorral édesítették, és mivel tömegáruvá kezdett válni, olcsóbb volt, mint az ősök zöld, vagy ginzeng teája, amit viszont a nyugat hordott ki tonnaszám az országból…

Ezt a jelenséget leginkább Korea 80-as, 90-es éveiben figyelhetjük meg leginkább, ami tulajdonképpen a modernizáció és gazdasági fellendülés nagy korszaka volt. Szóval, a régi jó barát kezdett „avétos” lenni, teát inni nem volt menő, aki valamit is adott magára, az kávét rendelt, s így rögtön modernebbnek látszott. Így esett, hogy a tea a hátsó ülésre szorult.

2011-ben például egy koreai átlagban évente 60 gr teát fogyasztott, szemben a 1.8 kg kávéval szemben.  Ezt annak, aki Koreát többek között hagyományai tiszteletéért is kedveli, bizonyára nem esik jól olvasni, de a tények makacs dolgok…

Ám úgy tűnik, mostanában kezdenek a dolgok megváltozni. Jó okkal mondhatjuk, hogy a hazaiak figyelme ismét a koreai tea felé fordul, elsősorban is annak az egészségre gyakorolt jó hatása miatt. Egyre több – tudományos kutatásokra alapozó – egészségügyi intézmény, klinika vette fel kiegészítő terápiaként a tea fogyasztását, mint az egészséges, kiegyensúlyozott életmódra való szoktatás egyik módját.

Köztudott, hogy a zöld tea igen gazdag antioxidánsokban és jótékonyan hat mid a testre, mind pedig az elmére, így bekerült a világ 10 legegészségesebb élelmiszerei közé.

Ezzel egyidejűleg igen hatékony intézkedések történtek a tea ősi kultúrájának és a teaszertartás réges-régi világi és szakrális hagyományainak felelevenítésére is.  Létrejött egy „A tea kultúrája” nevű hivatalos egyesület, amely a tea fogyasztásának és kultúrájának hagyományőrzését tűzte a zászlójára.

„Nincs még egy olyan jó ital, mint a zöld tea, mert túl azon, hogy egészséges, egyedülálló, tiszta aromája van” – mondta az egyesület elnökasszonya, Lee Hae-ja.

„Nemcsak a teától elfordult felnőttek számára szervezünk teadélutánokat, teaszertartásokat és teaültetvény látogatásokat, hanem az ifjú generáció számára is, sőt elsősorban nekik, hisz a gyermek fantáziája még inkább megfogható. Azt szeretnénk, ha a teafogyasztás a mindennapjaik elengedhetetlen része lenne, csakúgy, minta fogmosás, vagy a tornagyakorlatok. A Joseon-korban az emberek egyszerűen éltek és egyszerűen gondolkodtak, hacsak nem csavaros eszű politikusok voltak. De a tea mindenki számára mindig csak tiszta, világos gondolatokat hozott és tiszta szellemet. ”

Korea déli tartományainak híres teaültetvényei évente több mint egymillió látgatót vonzanak. Ezek közül is a leghíresebb és talán legtermékenyebb a Dél-Jeolla tartományban található Boseong-teamező.

Az ide látogatót nemcsak a csodálatos környezet, a szelíden hullámzó, élénkzöld táj bűvöli el.

A régi teaszertartást együtt végzik a teamester irányítása alatt, lassan, megadva a módját és a lehető legnagyobb tisztelettel adóznak a kellemesen langyos, simogató aromájú italnak. S közben szépséges legendákat és meséket hallgatnak a réges-régmúlt időkből.

Teaherceg pedig a hosszú távollét után csendben közéjük telepszik, megnyugtatja, megkacagtatja őket és bölcsen, halkan megint elfoglalja régi öreg trónját…   

 

// 2016 április 30, //

 

Szerző:

Érzéki Korea