Május, a család hónapja

A május Koreában az év egyik legszebb hónapja, s talán nem is véletlen, hogy három, a gyerekekkel, a szülőkkel, a tanárokkal kapcsolatos ünnepet is ebben a hónapban tartanak. A koreai Gyereknap május 5-én, van, a mai napon, azaz május 8-án ünnepelik a szülőket, nagyszülőket, majd május 15-én a tanárokat köszöntik a tanítványok. Mivel a pedagógusok is gyerekek, fiatalok nevelésén, okosításán és testi, szellemi gyarapodásán munkálkodnak, méltán tartják májust családi hónapnak.

 

Gyerekek napja, május 5

Közhely, de nagyon igaz, hogy a gyerek a jövő záloga, így a Koreai-félszigeten már a Három Királyság kora óta a szülők, idősebbek és egymás tiszteletére, a haza szeretetére és a nép iránti hűségre tanítják őket a mai napig. Ezt bizonyítja a Gyereknap régóta érvényben lévő mottója is: „Legyél bátor, segítőkész és nagyszerű gyermek, tisztelj és szeress másokat”.

A Gyereknap hivatalos megünneplésének gyökerei a koreai diákmegmozdulások idejére nyúlnak vissza, amikor is a március 1-i Függetlenségi Mozgalomban nemcsak a koreai kultúra megőrzése, hanem a gyerekek anyanyelvi oktatása, hazafias nevelése is a követelmények között szerepelt.

Egy koreai diákcsoport 1923-ban május 1-jét a gyerekek napjává nyilvánította, majd az ismert meseíró és tanító, Bang Junghwan megszámlálhatatlan művében írta meg pedagógiai intelmeit, és népszerűsítette az ötletet, hogy legyen hivatalos gyereknapi ünnep. Ő volt az, aki először intette a szülőket, hogy nemcsak a gyerek tartozik tisztelettel felmenői iránt, hanem a szülőknek is tisztelni kell a gyerek személyiségét.

Mivel a Munkások napja is május 1-jére esik, a koreai gyereknap hamarosan átkerült május 5-ére, ám hivatalos ünneppé csak 1975-ben nyilvánították.

Olvass még: Gyereknap a Csoszon korban

www.erzeki-korea.hu/tradicio/gyereknap-csoszonban/

 

Szülők napja, május 8

Feljegyzések szerint 1956-ban történt, hogy amerikai misszionáriusok vezetésével vezették be az első ilyen ünnepet, ám ekkor még csak „Anyák napja” néven, s igazából valóban csak az anyukákat és nagymamákat köszöntötték. Így aztán a Koreai Köztársaság első elnöke Rhee Syngman (이승만, í szüngmán) azt javasolta, hogy május 8-át jelöljék ki az édesanyák napjává. Ahogy aztán telt-múlt az idő, fokozódó igény merült fel az apák részéről is, hogy rájuk is terjesszék ki az ünneplést, és így esett, hogy 1973-ban a koreai Kormány úgy döntött, hogy akkortól fogva május 8-a a Szülők napja lesz. 

Ezen a napon virággal mégis inkább az anyákat és a nagymamákat köszöntik, ennek is a leghagyományosabb formájával, azaz azzal, hogy piros színű virágot – legtöbbször szegfűt – tűznek fel az ünnepelt ruhájára. Nagyon szép szokás azonban az is, hogy sokan maguk is virágot tűznek ki, ezek azonban kézműves munkával papírból készülnek. A hanji virágok színe egyben fontos szimbólum is, a piros virág azt jelenti, hogy mindkét szülő él, a rózsaszínű azt, hogy már csak az egyik, a fehér szín pedig azt jelenti, hogy viselője minkét szülőjét elveszítette.  

Mivel a szülők napja fontos családi ünnepnek számít, nagyon sokan ezt a napot családjukkal töltik. A saját keresettel rendelkező gyermekek nagyobb értékű ajándékokkal kedveskednek szüleiknek ezen a napon. Modern, száguldó világunkban a leggyakrabban pénzt, feltöltött hitelkártyát, egészségügyi vizsgálatokat, kezeléseket, és üdülést, utazást ajándékoznak a fiatalok, és sok helyen a mai napon is él a régi időkre visszanyúló szépséges szokás, miszerint a hálás gyerekek megmossák szüleik, nagyszüleik lábát.

 

// 2018. május 8. //