Kis hercegek és hercegnők

Hiszed, vagy sem, Koreában a régi idők királynői és a mai modern kori nők egyben nagyon hasonlítanak, ez pedig a ’taegyo’ gyakorlása. Hogy ez mit jelent?  Nem többet, nem kevesebbet, mint a koreai nők speciális életvitelét életük egyik legszebb időszakában, a várandóság idején…

„Amit a bölcsőben megtanulsz, azt a sírig nem felejted el” – tartja egy jól ismert régi közmondás.

Bár ez azt jelentené, hogy amit fiatal korban megtanulsz, azt magaddal hozod, és a későbbi évek sem tudják lényegében megtörni - a koreaiak ennek értelmezésében már régóta jóval messzebb mentek.   

Már 600 évre nyúlik vissza a „taegyo” gyakorlásának hagyománya, amely egy bizonyos rutin követése a várandóság ideje alatt. Ennek célja nem más (csak úgy, mint a Jeoson-korban), minthogy az anyaméhben egy minél egészségesebb, életképesebb magzat fejlődjön, aki okos, erényes és ambiciózus felnőtté lesz majd. Így aztán fontos például, hogy terhességének harmadik hónapját követően a kismama csak kellemes és pozitív dolgokat hallgathat meg.   Ez persze, csak egy a rengeteg szabály közül.

A „Királyi Taegyo” nevű project keretén belül a leendő anyukák megismerhetik azokat az évszázados hagyományokat és módszereket, amelyeket már a történelmi Korea leghíresebb királynői és asszonyai is követtek. Bizony manapság a felső tízezerbe beházasodott, újkori kishercegek és hercegnők  leendő anyukájának ajánlatos néhány alapvető tevékenységet, magaviseleti formát elsajátítani és művelni.    

Például ugyanúgy kell varrniuk és hímezniük, mint nemes elődeiknek, és ha még a babakelengyét is maguk tudják elkészíteni, azzal bizony nem csak az anyós, hanem a férj elismerését is kivívják. „ A varrás ugyanis fejleszti a kézügyességet, ami a magzat intellektuális képességeire lesz jó hatással majd” – magyarázta a project vezetője.

Az ősi koreai hagyományos orvoslás úgy tartja, minden olyan inger, ösztönzés és hatás, ami a mamán keresztül a magzatot éri, nagyon komolyan fogja befolyásolni a gyermek személyiségét a megszületése után.  Így aztán a Jeoson korban a leendő koronahercegek és hercegnők anyukáinak hihetetlenül szigorú előírásokat kellett követni annak érdekében, hogy a lehető legtökéletesebb királyi utódot hozzák a világra.  EZ volt a FELADATUK. Ha ez nem ment, könnyen kegyveszetetté váltak...

A királyi ház várandós első asszonya, például nem alhatott az oldalára fordulva, nem ülhetett kicsit sem görbén, nem állhatott csak az egyik lábán és nem fogyaszthatott  ’fura illatú’ ételeket. Tilos volt az úgy nevezett „gonosz” színek meglátása, durva szavak meghallgatása.

Mit lehetett akkor mégis?

Nos, szabad, sőt kötelező előírás volt költemények felolvasása és szavalása,  és természetesen  a kifinomult, tiszteletteljes, de határozott beszéd.  (Seonghakjipyo, Jeoson-korabeli etikett kódex)   

Az áldott állapotban lévő királynők maguk is részt vettek költészet- és művészet órákon, és minden reggel jáde kőbe vésett bölcsességeken kellett meditálniuk, hiszen a jáde színe a csend, a megnyugvás színe. S hogy ez az elmélyülés még hatásosabb legyen, a háttérben udvari muzsikusok csendben, finoman pengették a geomungo húrjait.   

 

Lássunk néhány híressé vált királyi történetet:  

Hyegyeong királyné (Sado herceg felesége, Yi San édesanyja, 1735-1816) például csak a legfrissebb szezonális étkeket fogyasztotta, kecses, finom tartása volt és kizárólag pozitív gondolatokat fogadott elméjébe várandóságának ideje alatt.

Ugye, tudjuk, hogy ő adott életet a dinasztia 22. királyának,  Jeongjo-nak, aki korát meghaladó, messze előrelátóan gondolkodó, bölcs uralkodó volt és idejében még egyszer reneszánszát élhette a Jeoson-királyság.   

Ezzel szemben ott van Yoon királyné szerencsétlen sorsa (1455-82). Ő a második felesége volt Seongjong királynak és terhessége ideje alatt a féltékenység minden kínját átélte. Ennek tárgya pedig királyi férje új ágyasa volt, akit pont e terhesség ideje alatt vett magához a király és ehhez minden joga meg is volt. Kilenc hónapon át tartó szorongása után végül életet adott az utódnak , Yeonsangun-nak, aki a Jeoson-kor valaha élt legkegyetlenebb és legkiszámíthatatlanabb zsarnok uralkodója lett. Ha láttátok a „Király és bohóc” c. filmet, akkor lehet némi elképzelésetek erről a figuráról.   

 

 

Régmúlt korok ide, régmúlt történetek oda, a taegyo iránt töretlen az érdeklődés. A programban szerepel a zenetanulás és zenehallgatás, a hímzés, szabadban fürdőzés, Pilates és még számtalan régi hagyományokon alapuló gyakorlat, beleértve a lehető legegészségesebb táplálkozást. Szülés után hagyományosan tengeri alga levest kell fogyasztani

Míg az ultrahang vizsgálatok a magzat fiziológiai fejlődését követik nyomon, addig a taegyo úgy tartja, hogy a megfogant élet már képes érzékelni a különböző hatásokat és belülről, a pszichéből kiindulva követi a külső rezgéseket. Ugye ismerős? A  régi jó konfuciánus (és keresztény) hit köszön ránk ebben, miszerint a fogantatás pillanatában egy új emberi élet jön létre. Így esik, hogy a koreai újszülötteknek nem a világra jövetelüktől számítják a korát, hanem ahhoz szinte automatikusan majd’ egy évet adnak hozzá.

Bizony! Koreai számítás szerint te is 9 hónappal idősebb vagy, mint eddig gondoltad.

Hitted volna? 

Szavazás

Mikor kezdődik az élet?

A születés pillanatában (8)
18%

A fogantatás pillanatában (37)
82%

Összes szavazat: 45

Szerző:

 Érzéki Korea