Életre kelt királyi játékok

Korea a színpompás tavasz beköszöntét színpompás fesztiválokkal, ünnepségekkel, hagyomány felelevenítő játékokkal, vidámsággal köszönti. Így van ez országszerte, így van ez a télen kicsit beszürkült nagyvárosokban és pláne így van ez Szöulban! Hogy mért is? Nos, a válasz egyszerű, mert itt találhatóak a Joseon színes korának legszebb királyi palotái.

Mi mással is lehetne méltóbb módon ünnepelni, mint megeleveníteni a letűnt kort pazar ünnepségekkel, vad harci játékokkal és felséges lakomákkal?

Idén immár második alkalommal rendezik meg a főváros egyik legkiemelkedőbb tavaszi eseményének ígérkező „Királyi Kulturális Fesztivált”. Az április 28-tól május 8-ig tartó rendezvénysorozatnak Szöul négy leghíresebb királyi palotája és a Jongmyo szentély (종묘, dzsongmjo) biztosítja a lehető leghitelesebb helyszínt és a méltó hátteret, hogy mindenki úgy érezhesse: időutazás részese lett és varázsütésre visszakerült a Joseon-korba. 

Gojong, Korea utolsó uralkodója 

A Gyeongbokgung (경복궁, kjangbokkung) palotában május 5-7-e között az utolsó koreai császár, Gojong (고종, kodzsong) születésnapi ünnepségét elevenítik meg igazi színészek közreműködésével. Az 1892-ben valóban megtartott császári születésnap egyébként a Joson utolsó ilyen palotai ünnepe volt, és először 2005-ben reprodukálták.

Ám e korabeli ünnepi játék zenei, kulináris és látványos elemekben bővelkedő eseményei az idelátogatónak bizony nemcsak a szemlélődés lehetőségét nyújtják, hiszen korabeli ruházatokba, „jelmezekbe” bújva maguk is aktív részesei lehetnek a király nem mindennapi hangulatú ünneplésének. Vagy, egyszerűen csak bekéredzkedik őfelsége "aurájába" :-) 

A Déli-kapunál a koreai zenén kívül más híres ázsiai dinasztiák udvari muzsikáját lehet majd hallgatni április 30-a és május 7-e között. Így mindenki fül- és szemtanúja lehet, hogyan zenéltek thai Chakri, a vietnámi Nguyen dinasztiák udvari zenészei, sőt meghallgathatják a híres japán Gagaku muzsikát is. 

A Changdeokgung (창덕궁,  cshángdakkung) palota udvarán május 5-8-a között reggel 10-től délután 5-ig Joseon-korabeli gyógyítókkal lehet konzultálni, a palota híres kertjének, a Biwonnak (más néven Titkos kert) romantikus hangulatú csendjében pedig korabeli történeteket lehet olvasgatni április 29-től május 8-ig.

Nem mindennapi élményben lesz része annak, akinek május 5-én sikerül a Changgyeonggung (창경궁, cshángkjanggung) palotába látogatnia. Itt és ekkor ugyanis az idő kereke egészen 1750-ig fordul vissza. Yeongjo(영조, jangdzsó) király idejében a királyi udvar népe igen feszes, szigorú napirend szerint élt, természetesen maga a király is. (azt is emlegetik egyes források, hogy a nap első megbeszélését hajnali 3-kor tartotta a királyi tanács tagjainak…) Nos, ez azért valószínűleg elmarad, de ez a nap egyébként a királyi napirend jegyében telik, mégpedig kinek-kinek abban a szerepben, amire már jó előre sikerült regisztrálnia magát.

S hogy a korabeli esti hangulatról is gondoskodjanak, a Jongmyo-szentélynél, különböző stílusú zenék mellett lehet kikapcsolódni. 

2016. április 29.

 

Szerző:

Érzéki Korea

Szavazás

Melyik a kedvenc Joseon sorozatod?

Yi San (5)
11%

Tree With Deep Roots (12)
26%

The Princess' Man (9)
19%

The Great King Sejong (7)
15%

Six Flying Dragons (6)
13%

A Palota ékköve (Dae Jang Geum) (8)
17%

Összes szavazat: 47

Téma: Királyi játékok

Dátum: 2016.04.30

Feladó: Hugi

Tárgy: Királyi játékok

Ahhhh... de szeretnék ott lenni ! Jövöre én is ott fogok fényképezkedni, Bi..bi...biii :-D

Új hozzászólás hozzáadása