Kardtánc / Geommu

Él egy hős a táncban...

Kérdés: Mi ugrik be a „kardtánc” szó hallatán?

Első villanásra talán Hacsaturján „Kardtánca” ?

Esetleg a Koreai Kulturális Központ Mugunghwa (무궁화) tánccsoportjának egyik gyönyörű produkciója? 

 

Szavazás

"KARDTÁNC" - mi ugrik be?

Hacsaturján zenéje és a balett (15)
36%

A Mugunghwa tánca (27)
64%

Összes szavazat: 42

Bárhogy is szavaztál, ez a rövid ismertető a koreaiak hagyományos kardtáncáról szól, a Geommu-ról.  Arról a táncról, amit igencsak speciális viseletben, igencsak jellegzetes zenére és nagyon sajátságos mozdulatok kíséretében táncolnak. Különleges hangsúlyt kell fektetni a hosszú, bő ujj esésének és a táncos (táncosok) mozgásának egységére, hiszen ez a ritmus-harmónia adja ennek a táncnak a legbelsőbb lényegét. A két kard mozgatásával előadott rituális tánc teljesen nyilvánvalóvá teszi, hogy az ihletet a régi koreai harcművészet adta.      

Menjünk vissza kicsit a történelemben…

... egészen a VII. századig, a „Három királyság” idejébe. Ez a vérzivataros idő volt, amikor Silla sok-sok küzdelem árán egyesítette a három nagy koreai királyságot, azaz Sillát, Pekcsét (Baekja) és Kogurjo-t (Gogurjeo).  Ebben az időszakban még szó sem lehetett a modern fegyverekről, itt az nyert, aki közelharcban csakolyan jó volt, mint az  íj (később számszeríj) kezelésében és a kard forgatásában.     

A koreai kardtánc, a „geommu” eredete ebbe a korba vezethető vissza és erről egy gyönyörű legenda is mesél.  

Szóval az úgy esett, hogy a „Három királyság” alatt Sillában élt egy Hwangchang nevű mutatványos fiú, akit messze földön mindenki úgy ismert, hogy kivételes, felülmúlhatatlan képességű kardtáncos.  Tehetsége hírneve még a határokat is átszelte és eljutott az ellenséges Pekcse királyság uralkodójának is a fülébe, aki egy napon titkos követeket küldött, hogy hozzák elé e nagyszerű táncost. A fiú minden tudását összeszedte és élete legszebb kardtáncát táncolta el. 

Amikor a végén a végsőkig felfokozott hangulat és a sípok és dobok őrjítő hangzavarában a tömeg éljenezte őt, egy utolsó eksztázisban a két kardjával szempillantás alatt lemészárolta az ellenséges ország királyát.   

Szinte abban a pillanatban, amikor az uralkodó feje a porba hullott, a pekcsei királyi őrség egy szemvillanás alatt végzett a fiúval. 

És Hwangchang Silla hőse lett. Emlékére az ő fiatal arcához hasonlatos maszkokat készítettek és ikonikussá vált mozdulatait utánozva táncolni kezdték a kardtáncot.  És onnantól kezdve sokáig úgy nevezték :” Hwangchangmu tánca”  

 

talán ilyen lehetett?...

folytatás a video után

 

Ez a tánc igazi túlélő volt, és sokáig a népi hagyomány őrizte, de  a Josen-korban (1392-1910) jelentősen átalakult.      

Ekkor kezdték Geommu-nak nevezni és az előadók egyre gyakrabban a gisaeng-hölgyek köréből kerültek ki. A koreai táncoshölgyek iskolája a Gwonbeon nevezetű, a II. világháború előttig működő  intézmény volt, ami körülbelül a gésa-hagyomámyokat őrző japán iskolának volt megfelelő.  Az egyik legfontosabb változtatás az volt, hogy az előadók többé már nem viselték a maszkot.  Ezzel párhuzamosan királyi udvari tánccá nőtte ki magát, és egyre inkább nők által előadott  műsorszámként vált ismertté.  Az igazi kardot fokozatosan egy rövid kard lekerekített és stilizált másolata váltotta fel, ezzel is elkerülendő az esetleges sérüléseket.   

Milyen kosztümben kell táncolni?

  • hanbok
  • kwaeja (rövid felső)
  • jeon-dae (öv)
  • jeon-rip ( katonakalap)

A táncjelmez színei hagyományosan a kék, a vörös, a sárga, a zöld és a fekete, de régiónként ezek számtalan variációja fellelhető.  Például Jinjuban  a kék szoknya (chima) és a jáde-színű kabátka (jeogori), míg Jeolla tartományban a  vörös chimát és az eleven zöld jeogorit  viselik a táncosnők.  

  • A penge

Természetesen ma már többnyire stilzált, vagyis a lekerekített rövid kard másolata. (Kal칼), vagy dan geom or dan do (단검/단도).   

Érdekesség, hogy a penge és a fogantyú között van három fémkarika, amelyek különleges hangot adnak ki, amikor a táncosok megsuhintják a kardjaikat.  

  

ma így táncolják...

 

ezt a táncot ne hagyd ki! /don't miss this dance !

Szavazás

Láttad már a Mugunghwa kardtáncát?

Igen (14)
48%

Még nem (7)
24%

Ha lesz alkalom, megnézem (8)
28%

Összes szavazat: 29