HOLDÚJÉV

 

Koreában nagyon jó, mert ott kétszer köszönthetik az Újesztendőt!

Az egyik természetesen a világ minden más pontján megünnepelt, a Gergely-naptár szerint ránk virradó Új év napja, minden év január 1-je.

A másik, hagyományosan megtartott újév ünnep pedig a SEOLLAL (설날), a Holdújév.

Ennek időpontja - csakúgy, mint nálunk a Húsvét - változik és kiszámítása nem egyszerű, de az esetek többségére igaz, hogy a Dongji (동지), azaz a téli napforduló utáni második újhold napjával kezdődik minden esztendőben. Ez tehát azt is jelenti, hogy a „Tavaszünnep” mindig január 21. és február 21. közé esik, idén, a Kecske évében – február 18-19-20-a nevezetes családi- és nemzeti ünnep.

Az időpont kiszámítása az ősi Kína naptárának alapján történik, és így a világ népességének egynegyede számára ez az év legnagyobb ünnepe. Sok helyen napokra megáll az élet, mindenki az új évvel törődik, még az üzleti élet is elcsendesedik.

A Tavaszünnep a tavasz s egyben az újév kezdete, s mint ilyen, két célt szolgál. Egyrészt alkalom arra, hogy a családok tagjai összegyűljenek, megajándékozzák és jókívánságaikkal halmozzák el egymást. Másrészt pedig ilyenkor kell elbúcsúztatni az óévet, megszabadulni annak ártalmaitól, illetve ilyenkor lehet a jó szerencsét meghívni az új évre is. A családok felkerekednek, hogy távoli rokonaikat meglátogassák, nagy a tömeg mindenhol. (A Szöul-Busan közti autópályán pl. a távolságot normál körülmények közt 5 óra alatt tehetjük meg, ilyenkor minimum 8-9 órát szánjunk rá! )

       

Az ünnepre való készülődés már hetekkel a nagy nap előtt elkezdődik. A legfontosabb – a szokásos teendőkön, ajándékvásárláson, sütés-főzésen kívül – az, hogy a házat megtisztítsák az elmúlt év ártalmas hatásaitól. A házat kisöprik, de a takarítással vigyázni kell: hogy a jó szerencsét ki ne kergessék az otthonokból, a szemetet mindig befelé, a szoba közepére kell söpörni, s onnan óvatosan kivinni, lehetőleg a hátsó ajtón. Ennek a szabálynak a megsértése az egész családra nézve súlyos következményekkel járhat. A háznak újév előestéjén tisztán kell ragyognia, s ekkor az összes söprűt és egyéb takarítóeszközt el kell rejteni. Ha ugyanis valaki újév napján is söpörne, azzal biztos, hogy kikergetné a szerencsét a házból…

Mivel az újév napja meghatározó az egész évre nézve, nagyon fontos, hogy ilyenkor minden jól alakuljon. Mindenki igyekszik vadonatúj ruhát viselni s megszabadulni régi gönceitől, és még a betegek kikelnek ágyukból, nehogy egész évben betegek maradjanak. Az emberek az ünnep előtt megpróbálják behajtani adósságaikat is, ha ugyanis újév napján valaki az adósuk, akkor, úgy vélik, egész évben tartozni fognak nekik.

Elengedhetetlen étel a tteokguk (rizstészta-érme leves), melyben a ferdére vágott vékony tésztadarabok a pénzt, a gazdagság meghívását jelentik a házba.

  

Újév előestéje – amely egyszerre emlékeztet a mi Szentesténkre és Szilveszterünkre  – az ünnepsorozat legfontosabb eleme. A családok összegyűlnek, s együtt ünneplik az óév végét.

Az idősek előtti kötelező tiszteletadás soha nem maradhat el és ilyenkor még a meghajlásnak is külön szabályai vannak.    

 

 

meghajlás - Holdújévkor :)

Együtt esznek, hagyományos játékokat játszanak, beszélgetnek, mulatnak. Az ünnephez hozzátartozik a petárdadurrogtatás – ez nem egyszerű zajkeltés, hanem a rossz szellemek elijesztésére is szolgál. Éjfélkor a ház minden ajtaját és ablakát kinyitják, hogy a búcsúzó év távozni tudjon. Az ételekből igyekeznek annyit készíteni, hogy bőven maradjon másnapra is; ez azt jelenti, jövő évre is marad a bőségből és ami a legfontosabb, soha nem szabad megfeledkezni a már eltávozottak megvendégeléséről. 

     

Az újév napjára különleges szabályok vonatkoznak. Nem szabad negatív tartalmú szavakat kiejteni, pl. halált, betegséget.  Az elmúlt évet sem ajánlatos emlegetni, hiszen e nap célja az, hogy bőséget hozzon az újévben. A sírás sem megengedett: ha ugyanis valaki sír az év első napján, akkor egész évben sírni fog. Ezért aztán ezen a napon, bármilyen rosszak legyenek is, a gyerekeket sem szabad megverni, hiszen a gyermek – kincs!

Boldog Holdújévet Korea!   

Téma: Holdújév

Dátum: 2015.02.26

Feladó: Kéki Márta

Tárgy: Holdújév

Nagyon jó volt ez a leírás, sokat tanulhatunk belőle!
Kéki Márta

Dátum: 2015.02.21

Feladó: Kovács Szidónia

Tárgy: Korea - holdújév

Boldog Holdújévet Korea!
Gyönyörű szép volt, amit itt olvashattam,
és köszönöm!
Szidi

Új hozzászólás hozzáadása