Holdtánc /Moon dance

A Föld minden népénél létezik, vagy létezett az az ősi rítus, szertartás és tánc, amivel a jó termésért és a termékenységért imádkoznak, vagy megköszönik azt.  Legfeljebb nem minden nép őrizte meg, és mára már meg is feledkezett erről. Korea szerencsére nem tartozik az utóbbiak közé.

Csodálatos táncuk, a ganggangsullae (강강술래) hagyománya mintegy 5000 évre nyúlik vissza és eredetileg valóban a bőséges termésért táncolták. A ma már énekkel, dobkísérettel, játékos elemekkel tarkított szertartás régen kizárólag a nők tánca volt – s nagyrészt ma is az. A feljegyzések arról tanúskodnak, hogy a félsziget dél-nyugati partmenti vidékén (Jeollnam-do) alakult ki.

Ötezer évvel ezelőtt úgy hitték az emberek,hogy Nap, a Hold és a Föld irányítja az univerzumot és uralja az életet. Így adódott, hogy a lányok és asszonyok az év legfényesebb teliholdjának ezüst-kék, s néha aranyba hajló szórt sugarai alatt járták el körtáncukat. Ilyenkor nem csak a jó termésért, de a saját termékenységükért is táncoltak, hiszen a telihold és a nőiség ciklusa közötti összefüggés már több ezer éve sem volt titok, még ha a titokzatosság homálya is fedte.

A gangguksullae tehát női tánc, amelyet eredeti formájában hangszeres kíséret nélkül, éjszaka, a szabad ég alatt, a Hold fényénél táncoltak el. A vezető énekes hangja adja meg a ritmust, amely lassan-lassan ugyan, de fokozódik, gyorsul. A szólóénekes verseit a refrén követi, amelyet a táncolók kórusa szólaltat meg.

A nők egyfajta kiszabadulás volt ez a mindennapok robotjából, a gondokból és családi élet, a háttérbe szorítás béklyói alól. A vezető énekes hangja megszólaltatja a nehézségeket, a néha reménytelen szerelmeket, a boldogságot és a boldogtalanságot. De soha nem feledkezik el a kötelességről, és mint ahogy a telihold képe egy kört ír le, úgy tér vissza a nő elsődleges szerepéhez, a termékenység és a családi boldogság kéréséhez. A lányok és asszonyok ilyenkor hajnalig a Hold alatt vigadtak, keseregtek, siratták, vagy ünnepelték egymást és kitáncolták magukból az esetleges fájdalmakat.    

Ezt a gyönyörű, női táncot övezi egy másik, sokkal későbbi korból származó legenda is.  

Ez azt meséli el, hogy a ganggangsullae végül is egy katonai cselszövés volt, még pedig nem másik korban, mint az első japán invázió (1592-98) idején és nem másnak a parancsára alakult ki, mint a legendás Yi Sun-shin admirális! Kérdezed, hogy akkor hogyan is van ez???

E szerint a legenda szerint Korea egyik legnagyobb hőse az „Admirális” olyan tervet javasolt, hogy egy éjszakán be kellene csapni az ellenséges japán flottát, amely egyelőre a part menti vizekről fürkészte a partraszállási lehetőségeket. Az admirális titokban megparancsolta, hogy a helybéli nők éjszaka vonuljanak ki a magaslatokra és hatalmas máglyatüzek fénye és a telihold világa alatt egész éjjel járják a ganggangsullae-t, ezzel azt az érzetet keltve az ellenséges erőkben, hogy a hazájukat védő koreaiak nagyon sokan vannak.

 tábortűz fénye mellett

Mi igaz, mi nem a legendából – nem tudni. Ami bizonyos,  hogy a ganggangsullae, a koreai nők lenyűgöző, szívhez szóló imája.  

Téma: Holdtánc /Moon dance

Dátum: 2015.08.24

Feladó: ERKIA.

Tárgy: Holdtánc

Fantasztikusan szép!

Dátum: 2015.07.07

Feladó: Micimackó

Tárgy: Holdtánc

OMG!

Hogy ez milyen szééééép!
Köszi

Dátum: 2015.07.07

Feladó: Erda

Tárgy: Holdtánc - > Erika

Köszi Erika :))

Dátum: 2015.07.06

Feladó: Erika

Tárgy: Holdtánc

Deeee szupii, köszii ezt a remek cikket Erda ☺☺

Új hozzászólás hozzáadása