Dongji- a koreai téli napforduló

A Koreai-félszigeten az emberek réges-régóta a holdnaptár szerint élték az életet. Ezt a naptárat 24 úgynevezett „fordulónapra” (절기, e: dzsalgi) osztották fel, mégpedig a Nap mozgásának megfelelően: Ezek a napfordulók általában 15 napig tartottak.

Minden évszak hat „nap turnusra” tagozódott, amelyek egyben az idő előrehaladását voltak hivatottak jelezni. Ám az év legjelentősebb fordulópontjait mégis a két tavaszi-nyári-, illetve őszi-téli napforduló jelentette, amelyhez a szántó-vető ember sok száz éven át igazította az életét a földeken. Ha hiszitek, ha nem, a régi módszert követő földművesek és halászok ma is ezt az ősidők óta használt naptárat használják. Így lett igazán nagy jelentősége a december közepére (december 21) tett téli napfordulónak is, amelyet DONGJI-nak neveznek (동지, dogdzsi).

A téli napforduló mindenütt a világon nagyon fontos fordulópont. Hiszen ez az év legrövidebb napja, s így egyben a leghosszabb éjszakája. Innentől (ha csak egy tyúklépéssel is), de hosszabb lesz a fény ideje az ember életében.

Bizony, a régi Koreában éppen ezért nevezték el Dongji-nak, vagyis „kis újévnek”, hiszen új, egyre hosszabb nappalokkal ajándékozta meg az embereket. Ennek tiszteletére aztán hatalmas ünnepségeket tartottak a falvakban. Ó! De ha csak ott tartottak volna!

A Joseon-királyok korában ez a nap az egyik legnagyobb ünnepnek számított, és ilyenkor a mindenkori uralkodó és a koronaherceg pazar lakomát adott a palotában az alattvalóknak (vagyis leginkább azok képviselőinek…)

A Gwan-sang-gam (관상감), azaz a királyi hivatal, amely a csillagászati, földrajzi- és időjárási megfigyelésekért is felelt, minden évben naptárakat adott ki. Ezek nem pusztán a napokat mutatták, hanem az év jeles fordulóit is, valamint a legfontosabb mezőgazdasági teendőkről is információval szolgáltak. Ilyen naptárat kapni bizony nagy megtiszteltetést jelentett, hiszen rajtuk szerepelt a királyi pecsét.

A naptárak ajándékozása a mai napig nagy divat Koreában, s habár régi jelentőségével igen kevesen törődnek, tudnod kell, hogy ajándékozód nagy becsületben tart.  

   

December 21-éhez, azaz a téli napfordulóhoz tartozik az a szokás is, amikor hagyományosan vörösbab kását készítettek és fogyasztottak. Ám ez a hagyomány sem veszett ki, hiszen a köztudottan babonás koreaiak jól tudják, hogy a pajuk nemcsak egészséges, hanem olyan távolra űzi az ártó szellemeket, amilyenre csak lehet!

Legközelebb megmutatjuk, hogyan is készül ez a hagyományos finomság!

// 2016. december 21. //

 

Szerző

Érzéki Korea

Dongji- a koreai téli napforduló

Dátum: 2016.12.23

Feladó: Dömi

Tárgy: téli napforduló és Recept!

Köszönöm a feltett receptet! meg is csinálom :)

Boldog Karácsonyt Érzéki Korea!
Nagyon kedvelem a honlapot, remélem, jövőre is sok szépet olvashatunk nálatok.

Dömi

Dátum: 2016.12.23

Feladó: Érzéki Korea->Dömi

Tárgy: Re:téli napforduló és Recept!


Nagyon szívesen és köszi szépen, viszont kívánjuk!!! :-)

ÉK

Dátum: 2016.12.21

Feladó: Dömi

Tárgy: téli napforduló

Nagyon érdekes volt, köszönöm!
Várom a receptet is! Esetleg Karácsony előtt megtalálható lesz?
Köszi!

Új hozzászólás hozzáadása