A Kakas éve

A kínai zodiákus naptár megalkotása Huang Ti császár uralkodásának idejére, kb. i.e. 2500-ra tehető. Ez nem csak az egyes jegyekben születettek legfontosabb jellemvonásait írja le, de tanácsokat ad az elvégzendő teendőkre vonatkozóan, sőt arra is található benne útmutatás, hogy mik az uralkodó színek, mit kell viselni, és hogy jellemzően milyen betegségek leselkednek a különböző jegyűekre az adott évben. Mindezt természetesen a holdciklusokkal hozza összefüggésbe. A  zodiákus naptár öt, 12 éves ciklusra oszlik, és az új holdév a késő januártól február közepéig tartó időszakban kezdődik. 

A 12 évet egy-egy állat uralja, s hogy kik, illetve miért pont ennyien, arról egy nagyon régi legenda szól. Eszerint mielőtt elhagyta volna a földi világot, Buddha magához hívatta a Föld valamennyi állatát, akik közül csak tizenketten jelentek meg, hogy elbúcsúzzanak tőle. Így aztán ők tizenketten kaptak egy-egy évet, amit róluk nevezett el, s amit ők uralhattak belátásuk szerint. Így aztán az illető  állat jegyében születettek életét, jellemét és cselekedeteit az év ura határozza meg. Van is erről egy régi kínai mondás: „Az vagy, amilyen állat a szívedben lakozik”.  

Az összesereglett állatok a következő sorrendben érkeztek, s így jönnek sorjában az évek is: 1.a patkány, 2. a bivaly, 3. a tigris, 4. a nyúl, 5. a sárkány, 6. a kígyó, 7. a ló, 8. a kecske, 9. a majom, 10. a kakas, 11. a kutya, 12. a disznó. Tudtad, hogy majdnem lett egy tizenharmadik év is? Bizony, mert a macska is nagyon készülődött Buddha színe elé! Ám a következő történt: a macska és a patkány akkoriban még nagyon jó barátságban voltak és megbeszélték, hogy felébresztik egymást, nehogy elkéssenek. De bizony a patkány megfeledkezett a macskáról, és hajnalban rohant is, ahogy a lába bírta, olyannyira, hogy ő érkezett meg elsőként a tisztásra. Mikor a macska felébredt, már hiába futott árkon-bokron át, a búcsútalálkozó már véget ért. Így történt, hogy a macska azóta is csillapíthatatlan bosszút és haragot érez a patkány iránt és kergeti, pusztítja ahol csak tudja.  

Ki is az a Kakas?

No, és most nézzük a tizedikként befutott állatot, kakast. Ami azt illeti a kínai (távolkeleti) zodiákusban nem csak a „kakas” de „csirke”, illetve „tyúk”  néven is szerepel ez az állat, de itt az egyszerűség kedvéért említsük csak „kakasként”.

Talán mert minden kakas előszeretettel kapirgál a szemétdomb tetején, vagy mert szívesen kukorékol a csirkeól legfelsőbb cserépdarabjain, a Kakas jegyében születettnek bizony sajátos látásmódja van a világról. Egyszerűen, fekete-fehérben látja a környezetét és az eseményeket, számára nem létezik szürke zóna.

Igen jó szeme van, villámgyorsan feltérképezi a dolgokat és szinte abban a pillanatban meg is van a véleménye, amihez bizony kitartóan ragaszkodik. Érzelmi életében a Kakas jegy szülötte nagyon-nagyon szenvedélyes, szexualitása magas hőfokon ég, de mindig a becsület szabályai szerint játszik. Ami a szívén és a fejében, az a száján is, és nem szeret taktikázni, legtöbbször erre képtelen is. Gyakorta megjelenik az ábrándozó, álmodozó kakas is, sokszor képes azon elrévedezni, hogy mi volt, vagy mi lehet a jövőben, s ha valamit a fejébe vesz, bátran vág neki a célnak.

A Kakas jellemzően nem rakja ki érzelmeit a kirakatba, sőt szereti titokban tartani kapcsolatait, legyen az baráti, vagy szerelmi. A Kakasok többsége, ha szeret valakit, általában a végletekig odaadó, a megcsalás, vagy kettős játék gyakorlatilag nem játszik nála, és ha őt becsapják, rettentően szenved, de sem megbocsátani, sem feledni nem tud. Ez vonatkozik baráti kapcsolataira is. Szóval a lényeg: ha egy Kakasba botlasz, azt kapod, amit látsz: nincsenek tettetések és játszmák, csak tények. Állandóan jön-megy, mindig csinál valamit, számára a „csak ülök és nézek kifele a fejemből” ismeretlen tevékenységi forma :-)    

 

Egy csomó jó tulajdonság…

A Kakas egyik legjellemzőbb pozitív vonása, hogy kiváló megfigyelő. Hihetetlen sebességgel méri fel a helyzeteket és a bennük szereplő embereket, és általában nem is hibázik. Sokan úgy tartják, hogy szinte félelmetesen jó ösztönei vannak, sőt benne aztán tényleg megvan és pontosan működik az a bizonyos hatodik érzék.  

A legtöbb Kakas szeret a legújabb divat szerint öltözni, „megjelenni”, sőt csillogni, és viselkedése is mindig stílusos. Hisszük, vagy sem, belül ő bizony konzervatív. Hosszú órákat képes vásárolgatással eltölteni és nézegeti is magát a tükörben rendesen, legyen nő, avagy férfi. Bár gyakran sok pénzt költ ruhára, cipőre, válogatós, nem vesz felesleget vagy bóvlit, s párjától is elvárja a stílusos megjelenést.

Remek társasági ember (amíg szerepelni kell, de egyébként szeret megában lenni) és elképesztően jó házigazda, - amíg kell. Ha jó bulit akarsz, bízz meg egy Kakast és a parti sikere garantált! Barátaihoz, kedveséhez hűséges és odaadó, és a végtelenségig adakozó, abszolút önzetlen. Ígéreteit mindig megtartja, ha valamit elvállal, a nyakadat teheted rá, hogy az meglesz. Jó szervező, nagyvonalú, gondos, alapos és ugyan gyorsan leveszi a környezetéből érkező jeleket, végleges döntéseket csak az összes tény ismeretében hoz.

 bátor, magabiztos és domináns

A Kakas jegy szülötte keményen tud dolgozni, nagyon tehetséges, bátor és leleményes.  Magabiztos, néha túlságosan is domináns, szeret a középpontban lenni. Remek beszélgetőpartner, egy vadidegennel is kiválóan el tud csevegni, anélkül, hogy őbenne mindez mélyebb érzelmi nyomot hagyna, másokban igen jó benyomást tud kelteni.

 

Pár negatív vonás… 

Paradox módon pont az egyik legszimpatikusabb vonása lesz az egyik legnagyobb hibája egyben: ez pedig az álmodozó énje. Gyakran sző irreális álmokat, és ezzel a saját maga számára teremt problémákat. Ezért lehet oly sokszor kiábrándult és frusztrált Kakasokat látni, akik úgy érzik, hogy az élet „kitol” velük, mivel „kivetített” ábrándjai nem valósulnak meg, hiába „kapirgál” bátran és szorgalmasan.  (Vagy éppen hiába verdesi bőszen a szárnyait, repülni legfeljebb csak az ól tetejéről sikerül neki, akkor is inkább tottyan egyet) Ha nem vigyáz, könnyen pesszimista, vagy cinikus ember válhat belőle !  

szeret feltűnő lenni, állandóan a középpontban lenni és dicsekedni  

 

Aztán ott van a kakas „csillogó tollazata” ugye és az, hogy valóban szeret a „szemétdomb tetején” kapirgálni, ahonnan jól szemmel tarthatja a világot. Ha úgy érzi, hogy nem kap elég figyelmet, mindent hajlamos bevetni, hogy a középpontba kerüljön, s ez gyakran visszatetszést vált ki.

Vagy például igen nagyon szeret „kukorékolni”, ami nemcsak éberségét mutatja, hanem azt is, hogy hajlamos a dicsekvésre.

Fent pozitív vonásként említettük, hogy egyenes beszédű. Van azonban egy pont, amin nem lenne szabad túlmennie, de ezt a pontot sokszor elvéti. Így szókimondása, nyers beszéde miatt sokszor kerül bajba, néha még a karrierje is megsínyli.

Teljesen világos tehát, hogy a Kakas számára ugyanazok a tulajdonságok lehetnek szimpatikusak és bizony nem éppen vonzóak. Minden attól függ, hogy ezekben eltalálják-e a megfelelő arányt! Nézzük, mi vár rá a saját évében:

 

 

Kivel jön ki jól a Kakas, és kivel nem?

Néhány híres ember, aki a Kakas jegyében született: Konfuciusz, Kopernikusz, Katherine Hepburn, Johann Strauss, Verdi, Wagner, La Fontaine, Yves Montand, vagy éppen Jean-Paul Belmondo. A magyar hírességek közül pedig e jegyben született pl. Darvas Szilárd, Gózon Gyula, Salamon Béla.

Híres, mai koreai sztárok többek között:

                      Kim Nam-gil (1981)                                        Jo In-sung (1981) 

 

                            IU (1993)                                               Park Bogum (1993)

 

 

// 2017. január 5. /

Szerző

Érzéki Korea