2016 - a Majom éve

 

A távol-keleti (kínai) asztrológia tizenkét állat nevét viselő ciklusra osztotta fel az éveket. A legenda szerint Buddha megvilágosodásának napján magához hívatta a Föld összes állatát. Ám hívására csak 12 állat jelent meg, először a patkány, aztán a bivaly, majd a tigris, a nyúl,a sárkány, a kígyó, a ló, a kecske, a majom, a kakas, a kutya, és utolsónak a disznó. A jutalma ezeknek az állatoknak pedig nem volt más, minthogy mindegyikük kapott egy-egy évet, amelyet azután a kedvükre alakíthattak.

Így jött létre a tizenkétéves ciklus, ami ismétlődik, és amit kínai asztrológia néven ismerünk. Kezdetét és végét mindig a holdév szerint határozzák meg, ezért természetesen minden évben változik, de mindig januárra, vagy februárra esik. A holdévek pedig olyan ciklusokat alkotnak, amelyek 60 évente ismétlődnek. A hatvanéves ciklus számításai szerint a tíz égi alkotórész ( az öt szín és az öt elem), és a tizenkét földi lény kombinációja azt mutatja, hogy az idei év a Majom, valamint a „vörös” és a „tűz” éve lesz, és 2016. február 8-tól 2017. január 27-ig tart majd.  

 "Hsi Yu Chi" - Utazás nyugatra 

A majmot mind Keleten, mind Nyugaton okos és energikus állatként tartják számon, de a Távol-Keleten intelligenciáját ősidők fogva tisztelték. Ezért is jelenik meg számtalan mítosz és mese hőseként, hogy csak kettőt említsünk ezek közül, a kínai klasszikus „Hsi Yu Chi”-ben (Utazás nyugatra), vagy az Indiából származó mitológiában, a „Hindu God Hanumat”-ban.  

A nyugati civilizációra nagymértékben hatott a későbbi evolúciós elmélet, és az emberhez biológiailag legközelebb álló élőlényt tisztelik benne a mai napig. Ez sokak fantáziáját megmozgatta, s így számtalan mozis alkotás is született róluk, ki ne ismerné ezeket? 

  Festmény- Koreai Néprajzi Múzeum

Bár a Koreai-félszigeten a majom nem őshonos állat, képét mégis számtalan helyen megörökítették, leggyakrabban festményeken, vagy vázákon találkozhatunk a majom alakjával. A művészettörténészek véleménye szerint ezek a képek az anyai szeretetet és sikert szimbolizálják, a versekben a magányosság ábrázolására szolgáltak, míg a maszkos táncokban a majom éles esze, fantáziája és ügyessége jut kifejezésre.  

"The King and the Clown"

A VÖRÖS MAJOM A KOREAI TÖRTÉNELEMBEN

Minden pozitív jel ellenére is Korea történelmében számtalan olyan év volt, ami nem hozott szerencsét az országnak és az embereknek.

1476 

ebben az évben látta meg a napvilágot a Joseon-dinasztia tizedik uralkodója, Yeonsangun király, akit a Koreai-félsziget valaha élt legnagyobb  zsarnokaként ismerhetünk. Két nagyszerű mozifilm is megörökíti ezt a lidérces korszakot, az egyik a „The King and the Clown” (fenti kép), a másik pedig a tavalyi év májusában bemutatott sikerfilm a „The Treacheous”. Ismertető itt:  www.erzeki-korea.hu/blog/csalardsag-%28%EA%B0%84%EC%8B%A0-gan-sin%29/

1536

Hideyoshi Toyotomi japán hadvezér születésének éve. Ő volt az, aki két alkalommal igázta le Koreát gyors egymás után, koreaiak millióit legyilkolva.

1896

Ez volt az az év, amikor Gojong király és fia, a koronaherceg elmenekült a japánok által megszállt országból magára hagyva azt, és az orosz diplomácia segítségével talált menedéket.

Volt azonban számos olyan Majom éve is, ami áldást és szerencsét jelentett az országnak.

936

Ebben az évben egyesíti a három királyságot Wang Geon, a Koryo királyság megalapítója, s így végre béke és nyugalom költözik a Koreai-fészigetre (ami persze sohasem tarthat sokáig)  

A Tripitaka

1236

Megíródik a világhírű „Palman Daejanggyeong”, vagy a más néven ismert Tripitaka Koreana abban a reményben, hogy Isteni segítséggel véget ér a mongolok véres inváziója a sokat szenvedett koreai földön.  

A MAJOM ÉVÉNEK SZÜLÖTTEI

Úgy hírlik, hogy Kínában erre az évre különösen sok baba születését tervezték el a szülei, mert hisznek abban, hogy a 2016-ban születettekre egészség, siker és jószerencse vár.  

De milyen jegyekkel is rendelkezik egy Majom-évben született ember?

Nos, úgy mondják, éleseszűek, okosak, intelligensek, egészségesek és ügyes karrierépítők. Élénkek, rugalmasak. Ráadásul az e jegy szülötteinek igen jó esélye van a boldog pároséletre, mert gyengéd szeretők és becsületesek.

Nos, mielőtt azért elemelkednétek a földről kedves Majmok, halljátok, hogy nektek is vannak rossz tulajdonságaitok, ezek közül is legszembeszökőbb a lobbanékony természetetek és az a kellemetlen magatartásotok, hogy hajlamosak vagytok másokat lenézni. Ráadásul a Majmok gyakorta féltékenyek, gyanakvóak, önzőek, sőt arrogánsak is tudnak lenni.   

Azt azonban egészen biztosra mondják, hogy a majom jegy szülöttei szuperjók a számokban, és igen tehetségesen kalkulálnak , ezért lehet belőlük jó kereskedő és ily módon meggazdagodott személy.

 Lee Jae-jong

És erre számtalan bizonyítékunk is van! Ki ne hallott volna már a kétlábon járó élő, valóságos chaebol-örökösről, a Samsung Electronics alelnökéről LEE Jae-yongról, aki a Vörös majom évében, 1968-ban született? És ki tagadhatná, hogy milyen kiváló üzletember?

Chung Yong

De ugyanebben az évben látta meg a napvilágot a másik hatalmas koreai konglomerátum (Shinsegae) alelnöke is CHUNG Yong-jin is, akinek szintén nem kell a szomszédba menni egy kis üzleti érzékért.  

 

A 12 évvel korábbi Majom-év, 1956 is adott híres és sikeres üzletembert Dél-Koreának, mégpedig KIM Sung-joo személyében, aki a hatalmas Sungjoo birodalom vezérigazgatója, és egyben a Koreai Vöröskereszt elnöki tisztjét is betölti.  

Eddig arról nem sok szó esett, hogy a Majom-jegyben születettek különösebb művészi adottságokkal is rendelkeznek. Pedig ez a jegy számtalan művészegyéniséget adott Koreának és persze az egész világnak is. Itt mi most pár koreai ikonról teszünk említést, arcképcsarnokunkban pedig világhírességekről láthattok egy kis összeállítást.

 Kang Dong-won

Mindenek előtt meg kell említenünk a 35 éves KANG Dong-won filmszínészt, aki legutóbb a „Priests” c. nagysikerű és izgalmas filmben alakította a fiatalabb ördögűző katolikus pap figuráját elképesztő karizmával. (Ha szereted a misztikumot és lélektani izgalmakat, feltétlenül ajánlom figyelmedbe!)

          

             Chanyeol                                                 Hani

De hisszük, avagy sem, még a K-pop is büszkélkedhet Majmokkal, mint például Chanyeol az EXO-ból, vagy az EXID lánybanda Hanija :-)

S végül álljon itt egy érdekesség arról , melyik jegy szülötte melyik jegyűvel alkot ideális párt, avagy legyen figyelmeztetés, kit tanácsos elkerülni!

   

 

Szavazás

Te passzolsz egy Majomhoz?

Igen (10)
43%

Nem (7)
30%

Nem számít, csak szeressen :-) (6)
26%

Összes szavazat: 23

Téma: 2016 - a Majom éve

Dátum: 2016.01.04

Feladó: Laca

Tárgy: Majomév

Köszi, nagyon élveztem, megtudtam, hogy éles az eszem és nagy arcom:-)) hehheheh! Viszont kőgazdag leszek !!!! A Nyúllal jók vagyunk, szóval Nyuszilányok jelentkezzetek lécci !

Új hozzászólás hozzáadása