A nongak

A koreai földművesek hagyományos népi tánca és népzenéje (gyűjtőnéven a nongak) felkerült az UNESCO kulturális örökségi listájára – jelentette be a dél- koreai kormányhivatal 2014. november 28-án. 

Az egy évvel korábban, decemberben felvett „gimjang” után ( a kimchi készítés és ajándékozás hagyománya)  a „nongak” a tizenhetedik koreai eszmei vagyontárgy, amely most az emberiség kulturális örökségi listájára lépett.   
Az UNESCO Kormányközi Bizottsága Párizsban tartott ülésén egy másik koreai vonatkozású eszmei örökséget is felvett a listára, mégpedig az Arirang hat észak-koreai variációját. A dél-koreai Arirang egyébként már 2012-ben bekerült az kultúra halhatatlanjainak körébe.   

A nongak a koreai földművesek XIX. század elejéről datálható folk-hagyományain nyugszik, vidám zenék és táncok egyvelege, mely arra volt hivatott, hogy elűzze a nehéz munka keservét, s tán kicsit könnyebbé tegye az életet. A zene alapja a harsány, víg csörömpölés és a játékos, már-már akrobatikus elemekkel megtűzdelt közös táncolás.

“A nongak a közösségi összetartozás remek kifejezőeszköze volt „ – fejtette ki véleményét Park Sang-mi A Hanguk Egyetem professzora.  “Az, hogy felkerült erre az előkelő listára, nem csak annak köszönhető, hogy rendkívül látványos előadási forma, hanem annak is, hogy elementáris közvetítő eszköze a népi kultúrának és a kisközösségi értékeknek”  
 

Szerző:

 Érzéki Korea