A lúzerek napja: Április 14, a Fekete nap

 

Dél-Koreában majdnem minden hónap 14. napja ilyen-olyan okból nem hivatalos ünnep-, de legalábbis emlékezetes nap. Meglepődünk vagy sem, de valamennyi a szerelemmel kapcsolatos.

 
Február 14, Valentin nap

Ennek gyökerei a római kori Európában lelhetők fel, az persze más kérdés, hogy Amerika a mai formájában már jó régen szinte kisajátította. Minden esetre, annyi biztos, hogy február 14-e Szent Bálint püspök és vértanú, a szerelmesek védőszentjének liturgikus emléknapja. Ő volt az első, aki egy pogány férfit és egy keresztény nőt megesketett. 269-ben halt meg Rómában és jól ismert a szerelmesek iránti rokonszenve és az értük végzett tetteinek sora.

Dél-Koreában február 14-én a nőkön és a lányokon van a sor, ugyanis ilyenkor ők adnak csokit, ajándékot, vagy küldenek apró ajándékot (vagy nagyobbat) férjüknek, kedvesüknek, vagy éppen a kinézett fiatalembernek, esetleg reménytelennek tűnő szerelmüknek.

Március 14, Fehér nap

A Fehér napot Dél-Kelet Ázsia országaiban ünnepelik, Koreába például Japánon keresztül érkezett. Ez aztán az igazi csokis, bonbonos édes-mázos nap, amikor viszont a fiúknak kell kitenni magukért, vagyis viszonozni a kedvesüktől (titkos imádójuktól) február 14-én kapott figyelmességeket. Hagyományosan fehér színű sütikkel, csokikkal, tortákkal, virágokkal, stb. (lásd az eredeti rizssüti színe) lepik meg kedvesüket, de mindez természetesen ma már az urak fantáziájára, no meg a pénztárcájukra van bízva.

Április 14, Fekete nap

És elérkeztünk áprilishoz, a valódi koreai „találmányhoz”, amikor a hónap 14-dik napján azok ünnepelnek, avagy fojtják bánatukat ételbe, italba, akik sem február 14-én, sem március 14-én nem kaptak semmit sem, sőt, még mindig pár és szerelem nélkül vannak, vagy éppen már szakítottak.

Így aztán sötét színekbe, azaz többnyire feketébe öltöznek és fekete színű ételeket fogyasztanak.  Ez történhet otthon, sojuba fojtott magányban is, de manapság inkább már együtt bandáznak a lúzer fiúk és lúzer lányok.

A legtöbb tradicionális kisvendéglő persze kihasználja az alkalmat és különböző rendezvényeket, pl. jajangmyeon-evő versenyt rendeznek, ahol mozi, vagy koncertjegyeket lehet nyerni. Hogy mi is az a jajangmyeon? Az bizony nem más, mint a Kínából származó fekete babpasztával zöldségekkel, hússal kevert tészta, aminek sötét színe természetesen teljesen indokolttá teszi e napon történő fogyasztását. Ráadásul –noha talán nekünk furán hat elsőre – ez az étel bizony pokolian finom!

(Illusztráció!) 

„ Nem volt kinek küldenem ajándékot februárban, nem kaptam senkitől semmit márciusban, most eszem egy brutál nagy adag jajonmyeont, meg jól le is öblítem a sojuval, aztán ki tudja? Hátha életem szerelme is éppen abban az étteremben tömködi magába nagy magányában a tésztát, és akkor a gőzölgő tál fölött összenevetünk” – vélekedik Sohyun, egy szöuli könyvelőlány. Így van, fő az optimizmus még ezen a fekete, lúzer-napon is! :-) :-) :-)

 

Remélem, nem egyedül talál rád az április 14-e, de ennek a finomságos feketebab pasztás tésztának a receptjét minden esetre kipróbálásra javasolom! 

  

www.erzeki-korea.hu/evopalca-chopstick/jajangmyeon/

 

// 2018. április 13.//