A lótuszfény ünnepe - Buddha születésnapja

Ha már valaha is jártál Dél-Koreában és ez véletlenül épp május e napjaira esett, akkor talán emlékszel arra a napra is, amikor Szöul belvárosában a mesterséges megvilágítás behódol és átadja a teret és az időt egy ősi rituálénak és szinte kizárólag a természetes fényeknek. Mert ilyenkor lótuszlámpás-virágok tízezrei nyílnak ki egy régi hagyomány színpompás, zenés, ezerarcú kavalkádjában. Ez a káprázatos esemény pedig nem más, mint a Yeon Deung Hoe, a „Lótuszfény ünnepe”. 

Az ünnep eredete több mint ezer évre nyúlik vissza, egészen a Silla királyság koráig, és Buddha születésnapjára emlékezik, amely a hagyomány szerint a negyedik holdújév 9. napjára esik. Így természetesen a Holdújév változásai e dátum kisebb-nagyobb elmozdulását is jelentik, de Buddha születésének napját Ázsiában hagyományosan mindig májusban ünnepelik.

Az idei évben, 2018-ban Korea május 15-26-a között tartja a Yeon Deung Hoe ünnepét és május 22-én emlékezik meg Buddha születésnapjáról.  

buddha szó jelentése „a felébredt” vagy „a megvilágosodott”. Nagy kezdőbetűs alakja a történelmi Buddhára vonatkozik, kis kezdőbetűs alakja jelentheti a buddhista kozmológiában használt, minden történelmi korszak első megvilágosodott lényét, aki mások tanítása nélkül, önállóan érte el a megvilágosodott tudatszintet. Buddha nem Isten, nem is egy Istenség földi megtestesülése, hanem ember, aki ki van téve a betegségeknek, megöregedésnek, s akinek az élete szintén halállal végződik.

Dharmacsakra (magyarul: „dharma kerekere” a Nemes nyolcrétű ösvényt jelképezi. A Szimbólum talán a kormáynkerékre is emlkezetet, hiszen ha e tanítási tételek mentén kormányozod az életed, utatd végén megszabadulhatsz a szenvedésektől és eléred a megvilágosodás állapotát.

 

A Koreában immár hagyományként megtartott fesztiválra buddhista hívők tízezrei érkeznek a világ minden tájáról, s elsősorban is természetesen az ázsiai földrész országaiból.

Az ország leghíresebb buddhista közösségeinek templomai és kolostorai szeretettel várják a résztvevőket, ahol saját kezűleg készíthetik el a felvonuláshoz használt lótusz-lámpásaikat és pár napig együtt imádkozhatnak, együtt alhatnak és ehetnek a mindenhonnan érkezettek közösségében a koreai buddhista szerzetesek által vezetett alkalmakon.

Szöul belvárosának egyik legforgalmasabb útja, a Jongno ilyenkor zarándokúttá válik, ezrek és ezrek vonulnak színpompás ruháikban és millió-fényű imbolygó lámpásaikkal – meghatottan éltetve a mindig, mindenhol jelenlévő Buddhát      

De ilyenkor nem csak a Jongno sugárút öltözik villódzó, rebegő fényárba, hanem a Cheongyecheon patak is, amelynek kedves, csobogó vizére kivilágított, stilizált jeleneteket, a buddhista szellem követőinek egyházi, mitikus vagy éppen hétköznapi alakjait és jelképeit álmodják meg a tervezők. 

Ha a jó sorsod úgy hozza, hogy ekkor tájt ott lehettél, soha, de soha nem fogod azt elfelejteni. Ismeretlen, mégis ismerős maláj, vagy svéd szomszédod mellett, kart-karba öltve, alázattal, de mégis büszkén, könnyekkel a szemedben, kezedben egy színes lótusz-lámpával sétálsz és énekeled a számodra eleinte idegennek tűnő énekeket ... aztán csak nagyon egyszerűen beleolvadsz egy nagy közösségbe, amit úgy hívnak: VILÁGMINDENSÉG ...

     

 

// 2018. május 21, és egy korábbi cikkünk // 

Szerző:

Érzéki Korea

Téma: a lótusz fényének ünnepe

Dátum: 2018.05.21

Feladó: Peter Lee

Tárgy: Lotus lantern festival

I dont understand a word, but seems to be very correct review...thank you miss erzeki korea ^^

Dátum: 2015.05.16

Feladó: TFMarcsi

Tárgy: Gyönyörködés

Köszönöm, hogy megosztottad ezeket a fantasztikus hangulatú képeket.

Dátum: 2015.05.17

Feladó: Érzéki Korea

Tárgy: Re:Gyönyörködés

Nagyon szívesen, és örülök, ha tetszett!

Dátum: 2015.05.16

Feladó: Palotásiné Éva

Tárgy: lótuszvirág fény

De gyönyörű szép írás, mélyen meghatott.
Köszönöm szépen!
Éva

Új hozzászólás hozzáadása