Az Aranykutya éve Koreában

 

Bevallja, vagy sem, a koreaiak többsége kisebb-nagyobb mértékben bizony a mai modern világban is „babonás.” Így aztán minden évnek ebben a szakában különféle régi rituálék keretében, vagy csak egyszerűen egy jós felkeresésével, igen sokan azt firtatják, vajon milyen lesz az újesztendő, hoz-e áldást és szerencsét nekik és családtagjaiknak. Ehhez természetesen – ki ne tudná - a kínai asztrológia alapjait használják. Mivel minden év egy-egy állathoz köthető, (nem azonosak a mi általunk ismert állatjegyekkel) akik tizenketten jelentek meg Buddha hívására, a kínai zodiákus ciklus 12 évente ismétlődik.

Nos, eszerint 2018 a Kutya, sőt, nem akármilyen kutya, hanem az ’Aranykutya” éve lesz, ami február 15-én köszönt be Ázsia legtöbb országában, így Koreába is. Az elnevezés a „musul” szóból ered, ahol a „Mu” kínai karakter azt jelenti: sárga, a „Sul” pedig magára a kutyára utal.  A sárga ugye nyilván az arany színe, ezért aztán az ázsiai csillagjósok úgy vélik, hogy azok a babák, az ilyen”Aranykutya” évében születnek, nagy valószínűséggel vezetésre, irányításra, hatalomra termett emberek lesznek. A Kutya évében születettekről általában azt tartják, hogy megbízhatóak, hagyománytisztelők, sőt akár konzervatívak is. Nagy gondolkodók és nagy megbecsülés, hírnév veszi őket körül. Alapjában nyugodt temperamentumú emberek, de ha kiskorukban bántás, esetleg agresszió éri őket, akkor később, felnőtt korukban hirtelen haragúak lesznek, szinte robbannak, s dühük igen nehezen fékezhető. (Emlékszünk a mondásra: „a megvert kutya nem felejt?”)

„ A 12 állatöv, vagy más néven a ’Földi Ágak’ szorosan beivódtak a koreai emberek hitvilágába és mindennapi életébe, mióta csak a kínai Holdnaptárt bevezették ebbe az országba” véli a Hankuk Egyetem történelemprofesszora, Ban Byung-yool. „Régen a Földi Ágakat nagyon hasznosnak tartották, és egész Kelet-Ázsiában eszerint éltek az emberek, mivel ennek alapján tudták megjósolni – legalábbis nagyvonalakban -, hogy mi fog történni az elkövetkezendő évben. Bizony hogy ezeket a Földi Ágakat nagyon is megalapozottan tartották fontosnak, hiszen ezek az emberiség sok ezeréves megfigyelésein és tapasztalatain alapulnak, amelynek talaján egyfajta tapasztalati bölcsesség sarjadt, s nőtt egyre terebélyesebbé. Így joggal jelenthető ki tehát, hogy a Földi Ágak, azaz a 12 állatöv sokkal inkább a keleti ember ősi bölcsessége, semmint holmi babona” – hangzik a professzor érvelése.  

 

Hogy Dél-Koreában mennyire nagy jelentőséget tulajdonítanak ma is a Földi Ágaknak, mi sem jelezi jobban, mint a 2007-es év születési rátája.  2007 ugyanis az „Aranydisznó” éve volt, és tény, hogy jelentősen (mintegy 10%-al) megugrott az ebben az évben született kisbabák száma! Hisz ki ne tudta volna Korea-szerte, hogy az Aranydisznó gazdagságot, bőséget hoz? Nos, cseppet sem csodálkozhatunk tehát, ha most szakemberek azt várják, remélik, hogy hasonló bébi boom-nak lehetünk tanúi Dél-Koreában, mert az „Aranykutya” szintén nagy szerencsével és fényes karrierrel kecsegteti a2018-ban született kicsiket.

A Szöuli Nemzeti egyetem pszichológia professzorasszonya, Kwak Geum-joo szerint lehet, hogy kissé irracionálisnak tűnik ekkora jelentőséget tulajdonítani egy állatöv hatásának, ami azonban korántsem jelent rosszat!  

„Ez semmi mást nem jelez, minthogy még a legpesszimistább ember is a szíve mélyén mégiscsak valami pozitívumban, valami jóban és szépben reménykedik, amikor a jövő elé néz. Soha nem tudhatjuk, mit hoz a következő nap, s mivel így az ember egyfajta bizonytalanságban él, nem tehet mást, minthogy reméljen egy szebb holnapot. „    

bátor, hűséges és önfeláldozó

Az, hogy a távol-kelet ázsiai kultúrákban az újévre vonatkozóan a zodiákus állatok tulajdonságai alapján jósolnak, a világon egyedülálló dolog.  Példának okáért a Kutya évében születettek őszinték, nyíltak, egyenes utakon járnak, bátrak és védelmezőek.  E két utóbbi tulajdonságuk oda vezet, hogy akár önfeláldozásra is képesek azokért, akiket szeretnek, vagy azokért az ügyekért, amiben hisznek. (De hiszen ezek valóban kutyatulajdonságok, igaz?) S hogy ezt történelmileg lehet-e esetleg igazolni? Lehet bizony! Ott vannak például az 1958-ban születettek, akiket Koreában úgy emlegetnek: „az ötvennyolcasok”. Nos, ebben az évben, a háború után 920, 000, igen kilencszázhúsz ezer! baba születetett Dél-Koreában, és ekkor első ízben kúszott fel a születések száma 900 ezer fölé. Amikor 19 éves korukban 1977-ben egyetemre, főiskolára jelentkeztek, nagyon keményen meg kellett küzdeniük a felvételi vizsgákon, s valóban csak a legkiválóbbak jutottak be, s mire végeztek kiemelkedő egyéniségekké váltak. Az „ötvennyolcasokról” – noha már nem fiatalok - úgy tartják, hogy sokkal edzettebbek mind fizikálisan, mind mentálisan, függetlenebb gondolkodásúak és kitartóbbak, mint más korosztályok.  

 

A Kutya évei: 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018, 2030, 2042…

 

Kivel jön ki a Kutya, s kivel nem?

Érdekesség a Kutya jegyűeknél, hogy amíg a többi jegyben születetteknek általában legalább 2 tökéletes párjuk is van, a Kutyák igazi harmóniára csak a Nyulakkal találhat, és három jegy szülötteivel a lehető legrosszabb párost alkotnak, ezek: a Sárkány, a Kecske és a Kakas.  Te vajon jó párost alkotnál vele?   

 

// 2018. január 19. //

 

Téma: A Kutya éve Koreában

Dátum: 2018.02.16

Feladó: É.K.

Tárgy: Válasz TFMarcsi

Kedves Marcsi,

Köszönöm őszinte érdeklődésedet.

Sajnos a mi nyugati kultúránkban hajlamos sok ázsia-kutató leegyszerűsíteni a zodiákus jegyek kiszámítását, ami lényegese bonyolultabb, mint az öt-elem alapján történő számítás. Mivel sajnos én sem mondhatom magam még közelről sem szakértőnek, (el is vesztem a nagy kiszámítási útvesztőben), így hagyatkoztam többek között a koreai "The Korea Times" írására.

" According to the Chinese zodiac which relates each year to an animal of the 12-year cycle, 2018 is the "Year of the Golden Dog," a characterization derived from the "Year of Musul." In Chinese character, "mu" means yellow while "sul" refers to dog."

Vagyis: a kínai zodiákus szerint, ami a 12-éves ciklus állatöveire vonatkozik, 2018 az "Aranykutya Éve", amit így hívnak "A Musul Éve".
Ki is tudná megmondani, hogy melyik nyelvjárás szerint (gyanítom, hogy egyáltalán nem mai, hanem ősi nyelvhasználatról van szó!!!), a "Mu" Sárgát = Arany jelent,míg a "Sul" a kutyára utal. Ezt összerakva kapjuk meg azt, hogy 2018 az "Aranykutya éve", ami egyáltalán nem zárja ki, hogy egyúttal "Földkutya" is legyen.

Szóval, ha a KoreaTimes tévedett, akkor a cikk írója is! :-), amiért bocsánatot kérek. De mégis azt hiszem, hogy ezt ők ott közel egymáshoz jobban tudják :-)

Viszont ajánlok Neked és minden érdeklődőnek egy Kínai Holdújévhez kapcsolódó rendezvényt, amit február 24-én tartanak a budapesti Konfuciusz Intézetben. lehet, hogy ott meg lehet erről tudni valami bővebbet:

https://www.konfuciuszintezet.hu/index.php?menu=kultura&almenu=festival

Végül, ha megengeded, a hozzászólásokban megjelenítem levélváltásunkat :-)

Kérlek, továbbra is kísérd figyelemmel bejegyzéseinket
Üdvözlettel,
É.K.

Dátum: 2018.02.16

Feladó: TF Marcsi

Tárgy: Arany Kutya Éve

Kedves "Érzéki Korea"!
Napokon keresztül keresgéltem az interneten, ami a különben nagyon tetsző írásodból se derül ki, hogy az állatjegyek 5 eleme mellé, az arany melyik években következik be. Egy helyen mintha a fémmel/ fém = arany/ azonosítanák, akkor viszont ha ez így lenne, akkor az idén, mivel Föld Kutya év van, nem lehetne arany. De gondolom nem ez a magyarázat.
Szívesen olvasnék erről, ha lehetséges.
Köszönettel: Marcsi

Új hozzászólás hozzáadása