A király, akinek selyemfű nő a sírján

Fogadni mernék, hogy jelenleg nincs a világon még egy olyan régi uralkodó, mint a koreai Csoszon (Joseon)-éra első királya, kinek sírján ősszel a csodálatos rózsaszín selyemfű (más néven japánfű) lengedez.  Az új, s egyben leghosszabb királyság alapítója, Taejo 1382-től 1398-ig uralkodott, s bizony, életében egy pillanatig sem nevezték őt e néven, és inkább volt vad harcos, megszállott vadász, semmint afféle bölcselkedő, írástudó király, mint pl. unokája, akiből Nagy Sejong néven Korea valószínűleg legkiemelkedőbb uralkodója vált. Persze, az új dinasztia és királyság megalapításához pont az ő harcos kvalitásaira volt szükség akkoriban.    

Az új királyi ház családi neve Yi, vagy Lee (ejtsd: Í) volt, így életében az első király az eredeti, Yi Seung-gye (이성계,ejtsd: í szang khje) nevet viselte, a „Taejo” nevet csak halála után kapta. (Ezért van aztán, hogy például filmekben, sorozatokban sehol sem hívják őt Taejo királynak, hanem Yi Seunggye-ként szerepel, híven követve a történelmi igazságot - legalábbis ebben a vonatkozásában)

Yi Seung-gye a korábbi birodalom, azaz a Korjó királyság nagyhírű, hős és igencsak harcias tábornoka volt, aki jelentős sikereket aratott mind a betolakodó mongolokkal, mind a japán (és koreai) kalózokkal is.  Ez aztán nem volt elég neki, s mivel ő az újonnan felerősödő kínai Ming dinasztia híve volt, szemben a tulajdon királya által is támogatott, ám hanyatló Yuan (Jüan) birodalommal, - szabályos és kegyetlen katonai puccsal a saját királyát is megfosztotta a tróntól, amire persze később rá is ült és új birodalmat alapított. Wow és megint wow, így kell ezt csinálni! (legalábbis akkor így kellett)

Mindehhez ráadásul talált magának egy – úgymond – „okos” társat is a szintén jól ismert tudós, Jeong Do Jeon személyében, akit nézetei miatt korábban száműztek Korjóból. Ezért ez a tudós ember távolról sem volt híve az amúgy is halódó Korjónak, s amikor a katonai zseni egyesül a rafinériás bölcsességgel, abból szinte egyenesen következik valami új és nagy dolog.   

Ji jinhee Taejo király szerepében a "Great Seer" c. sorozatban

 

Taejo király egyik legfontosabb intézkedése az volt, hogy az új birodalomnak új fővárost találjon, melynek ideális helyét a Han folyó két partja mentén lelte meg. Így aztán a korábbi Korjó fővárosa, Hwangdo (ma az Észak-Korea területén található Keszong) levitézlett, és Taejo király új, Joseon birodalmának fővárosa Hanyang lett, amit ma ugye, Szöul néven ismerünk. Az új királyság megerősítése érdekében szövetségesével, Jeong Do Jeonnal számtalan reformot vezetett be a hivatali bürokrácia-, a katonai-, a mezőgazdasági-, a vallási területen és ezek rendszerében. Azt is mondhatjuk, hogy filozófiaváltás is bekövetkezett, mivel az egyre terjedő konfuciánus eszmékkel kezdték kiszorítani az addig uralkodó buddhista tanokat. Ennek hátterében az is állhatott, hogy Joseon alapító atyái a buddhizmust is felelőssé tették a Korjói királyság meggyengüléséért. Úgy vélték, hogy a buddhista szerzetesek és az e tanokat követő nemesség „békés” dekadenciája végzetesen gyengíti a militáris, és harcias (olykor kegyetlen) hódító szemléletet. Bizony, a konfucianizmus e tekintetben jóval keményvonalasabb filozófiát hirdetett. 

Cheon Hojun Taejo király szerepében a "Six Flying Dragons" c. sorozatban  

 

Azonban új birodalmában, Joseon-ban, melyet 1392-ben alapított és végül egészen 1897-ig fennmaradt, mint Korea utolsó, s egyben leghosszabb  királysága, Taejo király már nem túl sok örömét lelhette. Ming-barát politikájával Joseont a hatalmassá vált kínai dinasztia hűbéresévé tette. Ez azonban hiába volt bizonyos értelemben megalázó, mégiscsak egyfajta védszövetséget biztosított a még igencsak gyenge lábakon álló Joseon számára.  A dinasztia-alapító Taejo király utolsó éveit nemcsak politikai ellenfelei keserítették meg, hanem leginkább fiai eszeveszett torzsalkodása, amit a trón utódlásáért folytattak.  Nyolc fia született, hat az első, és kettő a második feleségétől. Abban az időben nem működött az „elsőszülöttségi jog” gyakorlata, így hát eszelős, ármány és vérre menő küzdelem tört ki a királyi férfisarjak között, ami a „Hercegek Harca” néven vonult be a történelembe.

Taejo király végül feladta. Ez már túl sok volt. Be kellett gyűrni a letűnő Korjót, új birodalmat kellett alapítani, egyensúlyozni kellett a hatalmas Ming birodalom és saját népe közt, most meg itt vannak az acsarkodó tulajdon fiai… szóval Yi Seunggye fogta, lemondott a trónról, odadobta a gyeplőt a marakodó sarjak közé, és elment buddhista remetének. Úgy tűnik, az egykori harcos hadvezér mégiscsak abban találta meg lelke békéjét, amit egykor maga is megvetett.   

Taejo király sírja, 2019. november 6.

 

A királyi udvar történetírói úgy jegyezték fel, hogy Yi Seunggye (Taejo király) utolsó kívánsága az volt, hogy sírját a szülővárosából származó, s számára oly kedves selyemfűvel ültessék be. Hamheung ma már az Észak-Koreához tartozó Dél-Hamgyong tartomány része, itt nőtt fel Joseon első királya, s itt is töltötte utolsó éveit, ami végül buddhista remeteként 72 éves korában, 1408-ban ért véget. A Guriban található /Dél-Korea, Gyeonggyi tartomány/  sírhely biztonsági okokból nem látgatható, kivéve a november eleji időszakot, amikor a dinsztia-alapító király hatalmas sírhalmán virágba borul a rózsaszín selyemfű.  

 

SOROZATOK TAEJO KIRÁLY KORÁBÓL    

Yoo Ahin a lázadó ötödik fiú, Yi Bangwon, a későbbi harmadik Joseon király, Taejeong szerepében  a "Six Flying Dragons" c. sorozatban   

 

Tears of the Dragon (KBS1 1996-98) 

Nah, ez aztán az igazi „saga”, mivel mindösszesen 159 részben meséli el Joseon alapításának első, és vérzivataros évtizedeit egészen Nagy Sejong királyig.  Remek színészek, drámai rendezés és csudaszép zene… Hacsak teheted, nézd meg ezt a nagy klasszikust!

The Great Seer (SBS 2012)

Yi Seunggye (Taejo király) szerepét nem kisebb sztár, mint Ji Jin-hee alakítja a 35 epizódból álló izgalmas sorozatban, ahol a régi sámán- és hitvilág is nagyon bejátszik. A Pungsu-jiri, azaz a koreai feng shui itt ugyanis óriási szerepet játszik abban, hogy ki is  legyen a az első kiválasztott nagy király az új birodalomban.

Jeong Do Jeon (KBS1 2014)

Egy valódi középkori politikai thriller 50 részben arról a híres csavaroseszű tudós-politikusról, aki olykor nemtelen eszközökkel, de végül hatalomra segítette Joseon első királyát, és kulcsfontosságú szerepe volt az új dinasztia megalapításában.   

Six Flying Dragons (SBS 2015)

Szerintem az egyik „sorozatkirály” ez a szintén 50 részes, és szó szerint letehetetlen saguk (= történelmi sorozat), ahol már nemcsak a kardok és az ármánykodások, hanem az ideológiák is alaposan ütköznek, például a politikus Jeong Do Jeon (Kim Myungmin alakításában) és Yi Bang Won (Yoo Ahinnal a szerepben) között, mely utóbbi egyébként a szinte esélytelen nyolcadik fiúból lett igen jelentős királya Joseonnak. Egyszóval: remek történet, izgalmas, vérzivataros idők, kiváló forgatókönyv és rendezés, valamint hatalmas színészgárda! Ha eddig kihagytad, sürgősen pótold, mert ez is immár klasszikus! ^^

My Country: The New Age (JTBC, Netflix 2019)

Jang Hyuk az ötödik fiú, azaz a későbbi Taejeong király szerepében, a "My Country: The New Age" c. sorozatban 

 

Hogy mennyire foglalkoztatja ma is az alkotók figyelmét ez a forrongó időszak, és Joseon megszületése, mi sem mutatja jobban, mint a legújabb, jelenleg is futó sorozat, amelyre nem kisebb sztárt, mint Jang Hyukot sikerült megszerezni a harcias nyolcadik fiú, Yi Bang-won, a későbbi Taejong király szerepére.   

// 2019. november 9. //