"bűnös" szerelem - a giesengek titokzatos világa

 
 
 
            

 

 

A közelgő Valentin-nap alkalmából nem erről a „nem hivatalos” ünnepről, vagy a koreai mindennapok szerelmeiről szeretnénk megemlékezni, hanem olyan személyekről, akiket a koreai folklore, no és képzeletünk a valóban izgató, romantikus, sőt talán „bűnös” szerelemmel köt össze – a gieseng (vagy kiseng) hölgyekről.  
A „gieseng” szó hallatán legtöbben talán régi korok elegáns kurtizánjainak életét látják lelki szemeik előtt, ámde az ő történetük ettől sokkal mélyebben gyökerezik és elsősorban azért csiklandós, mert mindig is titokzatos volt és az is marad.
A giesengek varázsának és szépségének képzete elsősorban Sin Yun-boknak, a XVIII. század leghíresebb festőjének műveihez köthető. A későbbi alkotások a gieseng-hölgyeket virágok között, vagy gyönyörű virágmintákkal díszített környezetben ábrázolták, még inkább fokozva ezzel a romantikus idea hatását.   

  
A giesengek története viszont természetesen sokkal régebbre nyúlik vissza. Az ország társadalmi és kulturális életének szinte minden területén mindvégig fontos szerepet töltöttek be szinte a legutóbbi időkig. Az emlékek a kora-Goryeo királyság (935-1392) idejére vezetnek vissza és nyomon követhetőek egészen a XX. századig, amelyben a hölgyek egyfajta állami szolgálatot teljesítettek, természetesen nem közalkalmazotti minőségben, sokkal inkább egyfajta örökletes „szolgaság” volt ez.    
A legelső időktől fogva alacsony származásuk „hivatalos kötelesség-teljesítésre” predesztinálta őket, így kiszolgálták az állami hivatalnokok és vendégeik igényét mind a magasszintű művészetek, mind a testi örömök terén.  
   

 

A korai Joseon Királyság leghíresebb kurtizánja Hwang Jini volt, akit nem csak szépségéért, hanem kivételes költői tehetségéért is tiszteltek. Versei a mai napig élnek és közkedveltek, mert szívhez szólóan beszélnek a giesengek életéről, de ezen felül a természetről, a szépségről, a szomorúságról és persze, a reménytelen, romantikus szerelemről mesélnek.

Szerepük azonban itt nem ér véget, hiszen az, hogy a régi korok zenéi, hangszerei, táncai, irodalmi alkotásai, a mondák és a mesék számunkra fennmaradtak – bizony nagymértékben a gieseng-hölgyeknek köszönhető. Mindig is formálták, alakították közéletet, a „trendet”, a divatot, s nem egyszer óriási befolyással bírtak fontos államügyekben.     

Furcsa ellentmondás ez, hiszen végül is rabszolgák voltak, alacsony származásuk béklyója nem engedte, hogy ebből a státuszból kitörjenek. Természetesen nem egyszer szövődött „titkos”, égető szerelem egy-egy rangos nemes férfiember és egy gieseng között, de együtt boldogok a valóságban és nyilvánosan sohasem lehettek.

Talán az egyik ilyen szomorú sors ihlette az egyik leghíresebb koreai népmesét, aminek azért mégis jó vége lesz - Chunhyang történetét. Nagyon szép, de hosszú mese, úgyhogy legközelebb elmondjuk!   

Elég az eléghez, hogy a történet még egy librettistát is megihletett, így egy pansori opera alapját is szolgálja. (Úgy tűnik, Koreának is megvan a maga keleti „Kaméliás hölgy” alakja, aki aztán ugyanúgy életre hívta az ottani hősnőt, mint Dumas regénye Verdi operáját, a Traviátát…) Nos, ez utóbbi nem volt vidám történet.

A valóságban bizony vajmi kevés volt az esély arra, hogy egy arisztokrata és egy kurtizán házasságra lépjen, sok szerencsétlen sorsú gyermek és sok szerencsétlen sorsú asszony tudott volna mesélni azokról az időkről.      
Persze aztán a giesengek is modernizálódtak, érdekvédelmi szövetségbe tömörültek és a japán megszállás alatt (1910-45) már szervezett, intézményesített formában tevékenykedtek. 

Az idealizált, folklorisztikus képzetek azonban tovább élnek és hogy erre milyen nagy igény van, nézzük a bizonyítékot: Namweon városában „Chunhyang téma-parkot” hoztak létre, ahol gieseng-házak, buja szobák másolatai és korabeli kocsmák várják a megilletődött látogatót.    

A vágy a romantika, valamint a szép, szentimentális - s talán „bűnös” – szerelem után nem halt ki és bizonyára soha nem is fog, amíg férfi és nő él a Földön.

   

A forbidden love letter

                                     Ne add szerelmem másnak

                                     S másokét, ha lehet, sose kérd.

                                     Maradjon ez a miénk. A tiszta.

                                     Mert tudom, az egyetlen, ami szép!

                                     Míg életem tart, szerelmed velem él.

...............................................................................................................................

Szavazás

Mi a véleményed a "bűnös" szerelemről?

Romantikusnak tartom (13)
35%

Elítélem (3)
8%

Szükség van rá (3)
8%

Ha nem bűnözők kezében van - megértem (18)
49%

Összes szavazat: 37

A "bűnös" szerelem - a giesengek titokzatos világa

Dátum: 2018.01.15

Feladó: Szabóné Bedécs Mária

Tárgy: kisengek

Köszönöm szépen az összefoglalót nagyon érdekes volt .

Dátum: 2015.02.26

Feladó: Zoolii

Tárgy: Petrának

Csá Petra!
Köszi a tanácsot, megnéztem és eléggé tetszett a sori. Néha azt gondoltam, bárcsak én és ott lehetnék a kiszeng-házban, bánom én, ha kalapban, meg "szoknyában" hehhehe:-D

Dátum: 2015.02.10

Feladó: Marcsi

Tárgy: Tetszett

Igazán jóra sikeredett cikk és a képek, videók is remekül hozzáválogatva. Köszönöm, hogy olvashattam.

Dátum: 2015.02.11

Feladó: Érzéki Korea

Tárgy: Re:Marcsinak - "Tetszett"

Kedves Marcsi!
Köszönjük szépen!
Reméljük, többi cikkünket, ismertetőnket is szívesen olvasgatod :-)
Továbbra is várjuk a hozzászólásodat, észrevételedet,
ÉK

Dátum: 2015.02.09

Feladó: Belinszky Krisztina

Tárgy: Kiszengek

Nagyon érdekes cikk,szép illusztráció.
:-)

Dátum: 2015.02.09

Feladó: Érzéki Korea

Tárgy: Re:Kiszengek

Köszi Kriszta :-)
Kedvelem ezt a témát!
Láttad a filmet, vagy a sorit?
ÉK

Dátum: 2015.02.09

Feladó: Zoolii

Tárgy: kisengek

Nahát, ezt tényleg nagyon érdekes volt olvasni :-) nagyon szépek a vidik és a képek is.
nekem tetszenek ezek a lányok, még ha idealizálva vannak is ezeken a képeken, meg filmen.
köszi!
Meg lehet nézni a filmet valahol? Egyenlőr nem találom :-(

Dátum: 2015.02.09

Feladó: Tünde

Tárgy: szuper cikk

Remek cikk, köszi, öröm volt olvasni. A Hwang Jin Yi az egyik kedvenc filmem és filmsorozatom, merthogy mindkettő készült. A filmsorozat egészen fantasztikus betekintést ad a korabeli giesengek világában, főként a művészetben képviselt szerepükre. Érdemes megnézni a sorozatot is és a filmet is.

Dátum: 2015.02.09

Feladó: Zoolii

Tárgy: Re:szuper cikk

Szia Tünde!
Te hol láttad ezt a filmet? vagy a sorozatot?
Az a helyzet hogy meg szeretném nézni, de még itt nemkaptam választ. Tudnál segíteni?
Nagyon érdekel :-)

Dátum: 2015.02.10

Feladó: Petra

Tárgy: Re:Re:Zooliiinak -----szuper cikk

DRAMAGO
itt keresd - tényleg szuperjó! :-)

ÉK, Kriszta, Erika !!!!!
Ezt nem akarjátok bemutatni?

Petra

1 | 2 >>

Új hozzászólás hozzáadása

Szerző:

 Érzéki Korea