Téli Olimpia

Kialudt az olimpiai láng PyeongChangban

Köszönjük az élményt a sportolóknak! Köszönjük Korea!

 
15 sportág, 102 sportverseny, 2914 sportoló 92 országból....  Szép volt fiúk, lányok! :-)
 
 
 
 

 

Az első magyar arany téli olimpián...

(2018.február 23.)

 

... és akik nyerték: Burján Balázs, Knoch Viktor, Liu Shaoang és a futam hőse, Liu Shaolin Sándor. Köszönjük és szívből gratulálunk fiúk!

Mit esznek az olimpikonok Koreában?

(2018. február 21.)

Olvasd el a cikket itt:

olimpia.hu/kiemelt-hirek/milyen-koreai-eteleket-fogyasztanak-az-olimpikonok-

 

 

 

Az oroszok már a Kék Házban vannak :-)

(2018. február 20.)

A legmegszállottabb brit fogadók egyike sem tett volna egy lyukas garast sem arra,  hogy  Moon Jae-in, a Koreai Köztársaság elnöke meghívja a Kék Házba (koreai Elnöki Palota) az  orosz olimpiai küldöttség vezetőit.

Pedig bizony ez történt ma, kedden, 2018. február 20-án.

Valóban rendkívüli gesztus ez Korea elnökétől, egy olyan nemzetközi politikai és sportdiplomáciai környezetben, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Oroszországot  hivatalosan kizárta a dél-koreai Olimpiai Játékokból – államilag támogatott dopping botrány miatt.

Az orosz sportolók bevonulása a nyitóünnepségen

A 168 tagú , „tiszta”(azaz  a doppingbotrányba nem keveredett) orosz sportoló, illetve sportágvezető által képviselt delegáció azonban részt vehet a Játékokon, de a NOB szigorú döntése alapján sem saját nemzetiségüket nem nevezhetik meg, sem az orosz nemzeti lobogó nem jelenhet meg, a nyitó-, illetve a záró ünnepségen, illetve, ha az orosz sportolók érmet nyernek.

A Téli Olimpián résztvevő orosz sportolók a semleges, szürke színű egyenruhát viselhetik csupán és a megnevezésük: „OAR”  (Olympic  Athlete from Russia, azaz 'orosz olimpiai sportoló').

Azért gondolj bele: küzdesz, szenvedsz, áldozatokat vállalsz négy éven át, aztán ha esetleg dobogóra állhatsz egy olimpián, akkor nem a hazád zászlaját látod lobogni…és nem a te hibád.   

 

Aki egyszer kabátlopás ügybe kerveredik…

A képen az orosz Kruselnyickij –Brizgalova – egyébként házas – páros, akik boldogan ünneplik curlingben szerzett bronzérmüket Pyeongchangban, ám Kruselnyickijt máris „doppingvétségen” kapták, amit még egyelőre nem minden vizsgálat igazol. Az eredmény az, hogy a nagy nyomás alá helyezett Kruselnyickij már el is hagyta Koreát, és immár otthon várja, hogy megfosztják-e az éremtől őket.

Kei Saito, japán rövidpályás gyorskorcsolyázó

 

A másik, talán ennél is súlyosabb (média)hatás, hogy az egész világ sajtóhíreiben az orosz curlingező eset szerepel a címlapokon, ráadásul úgy, hogy

„Na, megvan a Téli Olimpia ’ELSŐ’ doppingbotránya!!!! Naná, hogy az oroszok!"

HÁT PEDIG NEM!

Az első, a pyeongchangi olimpia során kizárt versenyző bizony a japán Kei Saito, aki  a férfiak 5000-méteres rövidpályás első futama után egyértelmű pozitív eredményt produkált és már egy hete Japánban van.

Ez valahogy nem kapott akkora sajtóhírt, hogy ne mondjuk - SEMEKKORÁT sem.

    

Moon elnök (középen) és az orosz delegáció (balra) a Kék Palotában

 

Így aztán nem keveseket lepett meg, hogy ma, február 20-án Moon elnök vendégül látta a Kék Palotában az orosz olimpiai küldöttség vezetőjét, valamint másik három hivatali tisztségviselőjét, holott ezt eddig egyik küldöttséggel tette meg eddig, mióta február 9-én elkezdődtek a Téli Olimpiai Játékok.  

Moon elismerését és köszönetét fejezte ki, hogy a NOB döntése ellenére Oroszország elfogadta a feltételeket, és ilyen körülmények között is küldött olimpikonokat Pyeongchangba.    

„Köszönöm Oroszországnak, hogy a rájuk rótt kemény feltételek mellett is képviselteti magát az olimpiai játékokon. Az orosz sportolók részvétele nemcsak színesíti a Játékok palettáját,  de egyben előmozdíthatja, hogy az olimpiai mozgalom szimbolikus színtere legyen a globális békülési folyamatoknak és egymás megértését.” -  jelentette ki Moon az Elnöki Palotában.  Kifejezte együttérzését és részvétét a közelmúltbeli  orosz repülőgép szerencsétlenséggel kapcsolatban.

Az orosz delegáció köszönetét fejezte ki, hogy az Elnöki Palota első olimpiai vendégei lehetnek, és egyben átadták Moon részére Putyin orosz elnök meghívását  a 2018-as FIFA Labdarúgó  Világbajnokságra. 

 

Micimackó eső a jégcsarnokban

(2018.február 17.)

Február 16-án és 17-én, a férfi műkorcsolyázók rövidprogramján, illetve a másnapi, szombati szabadprogram után a jégcsarnokban megnyílt az égbolt, és több tonnányi Micimackó hullott – ha nem is az égből –de a nézői lelátókról a jégre. A koreai korcsolyás kislányok nem győzték kapkodni a jól ismert pirosblúzos „csacsi öreg macikat”, majd Yuzuru Hanyu (24) japán olimpiai bajnok lábai elé önteni.

Igaz, ami igaz, a rendkívül izgalmas megjelenésű japán srác fergeteges kűrrel lett bajnok. Az persze köztudott, hogy a rajongók virágot, meg plüssfigurákat szoktak kedvenceiknek behajigálni a műkorcsolya versenyeken, na de hogy ennyit????? És mind Micimackó!  De miért éppen Micimackó? Nos erre azért nem olyan nehéz a válasz: egyszerűen azért, mert kedvencük kedvence nem más, mint Milne szeretnivaló méz-függő mackója.     

A dolog 2010-ben kezdődött, amikor Hanyu elkezdte cipelni magával mindenhová a saját Micimackóját, mi több, egy papírzsebkendős dobozra ültette, sőt úgy igazította, a maci lássa, hogy hasít a gazdi a jégen. Már, ha ezt a szabályok megengedték. Az olimpiai szabályzat bizonyos reklámtartalmakat nem engedélyez, (még ha azok bújtatott formában is jelennek meg), és ez plüssmaci ugye egy Walt Disney rajzfilm-figura.

Így aztán szegény Yuzuru Hanyu nem biggyeszthette ki a palánkra imádott kabaláját, és az együttérző rajongók csak nem hagyhatták, hogy kedvencük Micimackó nélkül maradjon. Amint a mellékelt fotók is mutatják: hát nem maradt!

Hogy mi történik a rengeteg „csacsi öreg medvémmel”? Nos, a frissen sült olimpiai bajnok koreai gyermekotthonok kis lakóinak adományozza őket, aki szerencsés, még egy autogramot is talál a mackó nyakörvén a japán műkorcsolya klasszistól!   

    

...és egy kihagyhatatlan fotó az olimpiai aranyat érő kűrről

A rövidprogram videón itt:

www.youtube.com/watch?v=uRW4brW3ZZw

       

 

 

 

Virítanak a jegyüzérek

(2018. február 17.)

Bizony, koreai Téli Olimpia sem kivétel.

A szervezők minden erőfeszítése ellenére is virágzik a belépőjegyek feketepiaca a pyeongchangi olimpia rendezvényeinek helyszínein. Az üzérek természetesen ott élik világukat leginkább, amely versenyszámokra a jegyek már elkeltek, vagyis hivatalosan nem lehetne bejutni. Ilyen szempontból a legnagyobb, szinte a verekedésig fajult jegy-harc a két Korea egyesített női jéghoki csapatának meccseire való bejutásért volt, de a műkorcsolya, a rövidpályás gyorskorcsolya és a férfi jéghokiért is közelharcot vívnak a nézők egy-egy beugróért.

A jegyekkel való üzérkedés persze bűncselekmény, ami akár 5 millió won (kb.4600 USD) büntetéssel sújtható. Mindez egyáltalán nem zavarja az üzéreket, akik ördögi ügyességgel rázzák le a rendőri, vagy civilruhás rajtacsapásokat. Sőt, egyre gyakrabban nemcsak koreai, hanem külföldi állampolgárok is beszállnak a kabát alóli árusítás bulijába, akik immár bármilyen pénzt elfogadnak az durván felvert árú jegyekért.

„Szinte lehetetlen megcsípni őket” – mondta Kim Ji-hoon a szervező bizottság jogi képviselője. „Koreai, ázsiai, fekete- és fehér bőrű egyaránt előfordul a szabálysértők között. Nem tudni, hogy jutottak ehhez a rengeteg jegyhez, de gyaníthatóan külföldön foglalták le és fizették ki (egyébként csak interneten lehetett hivatalosan jegyet vásárolni), majd kinyomtatva valahogy becsempészték az országba. Szemmel láthatólag csapatokra osztva dolgoznak, és félelmetesen megszervezve tevékenykednek. Vannak, a „figyelők”, a „hírvivők”, az „elterelők”, az „árusok” és persze azok, akik villámgyorsan eltűnnek a pénzzel. Szinte tehetetlennek érezzük magunkat.         

 

Hazaküldték a brit NOB tagot

(2018. február 16.)

Adam Pengilly

 

Az a legenyhébb, hogy „ Well, Mr. Pengilly, ez bizony nem volt sportszerű viselkedés”. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja ugyanis elhagyta, vagyis inkább kénytelen volt elhagyni a nevezetes sporteseményt, aminek pedig szervezőbizottsági tagja volt korábban.

//illusztráció//

Az történt, hogy Adam Pengilly bántalmazta az egyik, a Sajtóközpont előtt posztoló koreai biztonsági őrt, majd még meg is fenyegette.

A bántalmazott elmondása szerint ő megállította és a járdára terelte volna a NOB tagot, aki szabálytalanul a veszélyes buszsávban gyalogolt a Sajtóközpont felé. Pengilly úrnak esze ágában sem volt szót fogadni a kötelességét teljesítő (tudjuk, ez milyen fontos egy koreai számára) biztonsági őrnek, ehelyett nyakon vágta, vagy 30 méteren át cibálta, majd végül nyomatékképpen még a földre is lökte. Aztán, hogy feltegye az i-re a pontot, még meg is fenyegette a földön fekvő embert, mondván, el ne merje mesélni az incidenst a feletteseinek, mert gondoskodik arról, hogy soha életében ne legyen munkája Koreában.

Bye-bye!  

Az ügy persze kipattant, a NOB sajnálkozását fejezte ki, és Pengilly is bocsánatot kért végül „helytelen magatartása” miatt, amit beismert.

Adam Pengilly egyébként híres és sikeres ex-sportoló, méghozzá szkeletonban jeleskedett, abban a sportágban, amelyben éppen ma, február 16-án avattak dél-koreai olimpiai bajnokot.  

Versenyzőként részt vett a 2006-os és 2010-es Téli Olimpiai Játékokon, legnagyobb sikere a 2009-es VB-n aratott második helye volt. NOB-tagsága egyébként lejárt volna az idei Téli Olimpia után, s erre való tekintettel nem büntetik meg, viszont arra jó britként tuti fogadhat, hogy nem hosszabbítják meg NOB tagsági viszonyát.  

 

 

A kutyafáját CNN!

(2018. február 15.)

Úgy tűnik, hogy a „nagytestvér” médiája csak nem hagyja abba, hogy ingerelje a „kistestvért” valamivel. Most éppen a CNN egyik újságírója vívta ki a Téli Olimpia házigazdáinak haragját a közösségi oldalakon, hogy címlap sztoriként emlegeti fel a koreaiak „szörnyűséges” kutyahús fogyasztási szokásait. Az igaz, hogy Koreában igyekszenek elkerülni ezt a témát, de az is igaz, hogy ez a szokás Dél-Koreában igencsak kihalóban van. Erre persze az újságíró egy cseppet sem volt tekintettel, amikor a következőket írta cikkében:

Míg a világ sportolói hősiesen küzdenek, korcsolyáznak, síelnek, hogy be tudják írni nevüket a Téli Olimpiák történelemkönyvébe, addig nem is olyan messze innen valami vészjóslóan sötét dolog történik: „Szerteszét az országban 17 ezer kutyahús telepen az állatok ezreit mészárolják le a húsukért. Koreában, más ázsiai országokkal együtt a kutyákat azért tartják, hogy végül a fazekakban végezzék. És mindez legális!”

Lee Min-ho és kutyája

Nem tisztem megítélni, hogy ezeknek a soroknak mennyi a valóságtartalma, abban viszont biztos vagyok, hogy teljességgel felesleges egy ilyen cikkel heccelni az olvasókat, és egyáltalán nem releváns az olimpia idején. Így aztán újból egy keserű, dühös reakció hullámot váltott ki a koreaiakból a dolog, ami csak továbbront a hangulaton.

G-Dragon és kedvence

A legenyhébb vélemények szerint is a cikkíró lábbal tiporja a kulturális különbségek tiszteletben tartását, nagyképűen és mély lenézéssel ítélkezik más népek szokásait illetően, s közben pont az USA prédikál egy sokszínű világról és oktat.

Mások azt vetik fel, mit szólnának Amerikában, ha az indiai sajtó folyamatosan barbárnak titulálná őket a marhahús fogyasztásért, a muszlimok pedig a sertéshús miatt ostoroznák őket, mint elmaradott, bunkó, kulturálatlan csürhét.

Hát kellett ez megint, a kutyafáját? 

  

A témáról olvass el egy megható történetet itt:

koreainhungary.blog.hu/2017/10/24/tory_380

   

 

Extravagáns és meghökkentő

(2018. február 13.)

Ezek talán még mindig puha kifejezések azokhoz képest, amelyekkel a sportolók és a Olimpia más résztvevői fejezik ki meglepetésüket, amikor találkoznak néhány művészi látványossággal és megoldással a rangos sportesemény során.

Az első ilyen mindjárt a megnyitó ünnepségen feltűnést, csodálatot, vagy éppen meghökkenést kiváltó figura az a hatalmas madáralak, ami az „Inmyeonjo” 인면조 nevet viseli. Ez annyit tesz: „emberarcú madár”, ami az egyik legnépszerűbb témája a netező közönségnek közösségi médiafelületeken. Vannak, akik borzongva nagyon ijesztőnek, sőt rémisztőnek nevezik, mások elképesztően eredetinek, menőnek és szuper dögösnek tartják.   

Amivel viszont bátran, vagy éppen pironkodva, de mégis (esetleg titokban) a legtöbb sportoló és látogató fotózkodik, az a hivatalosan „Bulletmen”-nek, azaz „Golyóemberek”-nek nevezett szoborcsoport, ami a Sajtóközpont felé vezető hegyi út mentén, az Alpensia üdülőközpont épülete előtt áll. A ötvenéves szobrászművész, Kim Ji-hyun saját bevallása szerint a „vágy illúzióját” kívánta megjeleníteni művével. Nos…. hát nem tudjuk, ki mire asszociál a szoborcsoport láttán, de kérem, próbáljuk megérteni a művész magasra törő gondolatait…

Érdekesség még, hogy a golyóembereknek (?) máris van beceneve, mégpedig a „Morregessoyo”, ami annyit tesz: „Fogalmam sincs”. Ez az ugyanis, amit a legtöbb házigazda koreai válaszol a kíváncsiskodó kérdések ezreire, hogy „végül is mi a fene is ez, emberek”?„     

 

 

A svájci fiúk humoruknál vannak... :-)

(2018. február 12.)

 

Ha eddig azt gondoltad, hogy a svájciaknak nincs humoruk (persze versenyen kívül), hát gondold újra! Hogy hülyeségből a svájci szabadstílusú síző srácoké az aranyérem, az biztos! 

Először Fabian Bösch találja fel a mozgólépcső használatának alternatív módszerét. Külön figyelmet érdemel a koreai úr, aki megnézi, de afféle koreai szenvtelenséggel továbbutazik.... :-) :-)  Katt a linkre!

 

www.instagram.com/p/BfF3MyBnMNW/?taken-by=swissfreeski

 

Ezután két buckasíző "csempion" békán bobozik :-)  Katt a linkre!

 

www.instagram.com/p/BfAiTPGnUbc/?taken-by=swissfreeski

 

 

 

Egy kis Moulin Rouge bujaság Kanadából

(2018. február 12.)

 

A műkorcsolyázók csapatversenye befejeződött, amelyet Kanada csapata nyert meg. Ebben nem kis érdeme volt többszörös bajnok jégtánc párosuknak, Tessa Virtue-nak és Scott Moir-nak. A 2001-es Moulin Rouge film vérpezsdítően buja Raxanne-tangójára mutatták be az idei téli olimpián is korábbi győztes kűrjüket. Érdekessége a dolognak, hogy az olimpiára hozott koreográfiából kihagytak egy részt, illetve átkoreografálták azt. Tették azt azért, mert volt egy mozdulatsor, amiről a szakemberek úgy vélték, hogy túlságosan erotikus, hovatovább pornót súrol. (Persze, ha belegondolunk, egy Roxanne-sztoriba elmegy az ilyesmi, de mégis jobbnak vélték a változtatást)

Ha valakit érdekel a kérdéses eredeti kűr, valamint egy csudaszép, szenvedélyes korcsolyázás, akkor íme a korábbi Moulin Rouge koreográfia :-)      (a kivágott rész 2:25 táján)   >

www.youtube.com/watch?v=hO2xBr5EmSo

 

 

A brit 'The Times' is megbukott

(2018. február 12.)

 

Legalábbis a riportere. Mégpedig tájékozottságból és jó modorból. Úgy látszik, a nagyhatalmak médiája nem nagyon veszi a fáradságot, hogy a kisebbeknek tartott országokból jobban felkészüljenek, még akkor sem, ha egy világeseményről, jelen esetben a 2018-as, Dél-Koreában megrendezett Téli Olimpiáról tudósítanak.

Az amerikai NBC után most a brit ’The Times’ újságírója is megérdemelne egy beszólást, hogy mondjuk: „Ez egyes. Ülj le fiam.” De nézzük, mi történt.

A  ’The Times’ szombati számában az újságíró fotót és cikket közölt az Olimpia megnyitó ünnepségéről, a fotón a két Korea közös sportoló csapata vonul az egyesítési zászló alatt. A jó britek és minden angolul tudók tömegei a következő szöveget olvashatják: „Mark Pence, az USA elnökhelyettese és Kim Yo-jung, Észak-Korea vezérének húga mereven bámultak előre a színpompás megnyitó ünnepségen. Úgy tűnik, hogy a zászló, amit a koreai sportolók vittek, ellentmondásokat szültek. Nem pont azért, mert a zászló kibékíthetetlen ellenségek egyesülését szimbolizálja, hanem mert rajta van az a japán sziget, amit Korea magának követel”. Közben a térképen a „gondoskezű” zsurnaliszta a Dél-Koreához tartozó déli vizeken található koreai üdülőszigetet, Jejut jelölte be. Püff neki!  

(Valószínűleg halványan derengett neki valami sztori a pirinyó Dokdo szigetéről, ami viszont igen messze innen, a Keleti-tengerben található, de a részleteket már nem dolgozta ki a fejében.) Így neki is sikerült beletenyerelni az egyik legérzékenyebb témába, ami valóban vita tárgyát képezi a két ország között.

A térképen pirossal karikáztuk be Dokdo-t, és lilával a kétségtelenül dél-koreai szigetet, Jejut.

A kérdéses zászlón Dokdo-t, amit Korea tart fennhatósága alatt, a NOB speciális kérésére a koreai szervezők nem is jelenítették meg egyáltalán.   

Miután a Koreai Köztársaság Nagy-Britanniába akkreditált nagykövete tiltakozott a ’The Times’-nál, kérve a helyreigazítást, azt a tekintélyes brit lap a következőképpen tette meg, miután elnézést kért a tévedésért: Dokdo szigete Dél-Koreához tartozik, amit Japán magának tulajdonít és Takeshimának nevez. Nna! Hát most már tudjuk! :-) :-)  Köszi, Times!!

Az 1875-ben alapított ’The Times’ a világ egyik legrégebbi és legtekintélyesebb újsága. Ráadásul kiadott egy világtörténelmi könyvet is „The Times Complete History of the World” címmel. Az NBC TV-t 1929-ben alapították az USA-ban, és az egyik legmegbízhatóbb tévés társaságának tartják…

Nos, talán el kell osztanunk kettővel a híreiket ezek után?

 

Nagyon lebőgött az amerikai NBC TV

(2018. február 11.)

A nagyhírű amerikai NBC televízió tudósítójaként és sportszakértőjeként PyeongChangba delegált Joshua Cooper Ramót már a második napon, azonnali hatállyal hazarendelték az Téli Olimpiáról.

Történt ez azért, mert az amerikai tévétársaság kommentátora élő adásban lenéző hangnemben nemzeti büszkeségükben mélyen megbántotta a házigazda és rendező Dél-Koreát.

Joshua Cooper Ramo

„Ramót sportrovatunk kiváló Ázsia-szakértőjeként küldtük ki a Téli Olimpiára, eddig elégedettek voltunk a munkájával, de ettől a ponttól kezdve lehetetlenné vált az együttműködésünk” – közölte az NBC egyik felelős szerkesztője. Ramo meglehetősen érzéketlen, hogy ne mondjuk „bunkó” élő kommentje történt mind akkor, amikor Dél-Korea jelentős diplomáciai sikerként értékelte, hogy Abe japán miniszterelnök részt vett a megnyitó ünnepségen, és tárgyalásokat is folytatott dél-koreai partnerével, Moon elnökkel. Nos, mivel is verte ki a biztosítékot a jól ismert amerikai sportkommentátor?

A japán sprtküldöttség a megnyitó ünnepségen

A megnyitó ünnepség élő közvetítésének idején, miközben éppen a japán sportolók népes csapata vonult fel, Ramo a következőképpen találta kommentálni Amerika lakossága számára a látottakat:

„És íme Japán, az ország, ami 1910 és 1945 között megszállás alatt tartotta Koreát. Ám minden koreai azt vallja, hogy Japán az a kulturális, technológiai és gazdasági példa számukra, amely lehetővé tette, hogy Korea arra a szintre jusson, ahol ma van” (Tudnunk kell, hogy az NBC TV kizárólagos joggal egymaga közvetít a Dél-Koreában rendezett Téli Olimipáról.)

Az NBC Face-oldalán szinte azonnal megjelentek a megsértve érzett koreaiak felháborodott és keserű bejegyzései, ám Ramo később sem kért bocsánatot apolitikus és minden jóérzést mellőző közvetítése miatt. (Más kérdés, hogy miután felmentette őt, az NBC ezt megtette helyette)

Abe japán miniszretelnök és Moon Dél-Korea elnöke

 

Azok, akik foglalkoznak az ország történelmével, kultúrájával, vagy éppen filmművészetével, azok nagyon jól tudják, hogy a koreai nép számára mennyire érzékeny téma ez, és hogy a mai napig be nem gyógyuló sebeket hordoznak nagyon sokan. Jól mutatja ezt pár elkeseredett kommentelő bejegyzése az NBC Face-oldalán:  

„Az Ön közvetítése Koreáról a világ legnagyobb ostobasága. Azok után, hogy Japán évtizedeken át semmibe vette népünk emberi jogait, hogy lerabolták erőforrásainkat, kizsákmányolták földünket és megpróbálták eltüntetni kultúránkat a Föld felszínéről, nincs miért hálát éreznünk, csak megvetést”  

„Az olyan nagytekintélyű televíziós társaságnak, mint az amerikai NBC, egy politikailag elfogulatlan és kulturálisan tájékozott kommentátort kellett volna küldenie a Téli Olimpiára”

Az incidens azért is kellemetlen, mert Ramo kommentálása lekeveretlenül, vágatlanul került élő egyenes adásba, amit minden, a Téli Olimpia eseményeit követő amerikai, illetve NBC néző hallhatott, mivel az NBC kizárólagos közvetítési joggal rendelkezik.

Feltörték a Téli Olimpia szervereit

(2018. február 9.)

 

Az olimpiai játékok megnyitó ünnepségének ideje alatt, helyi idő szerint pénteken este eddig azonosítatlan forrásból eredő hekkertámadás érte a Médiaközpont szervereit – közölte a Pyeongchangi Téli Olimpia Szervezőbizottsága (POCOG).

 

A kibertámadás a Média Központ televíziós internet protokoll szolgáltatásokban okozott károkat. A további károsodások elkerülése érdekében a szakemberek természetesen azonnal lekapcsolták a szervereket, aminek következtében a téli olimpia hivatalos weboldala elérhetetlenné vált. A jelnlévő résztvevők és a nézők számára ez a kimaradás nem okozott semmilyen kellemetlenséget, de azok, akik pl. ebben az időben szerették volna interneten vásárolt jegyeiket kinyomtatni, ezt nem tudták megtenni.

A weboldalt csak helyi idő szerint szombat reggel 8 óra körül sikerült helyreállítani, azonban azt még nem sikerült kideríteni, hogy kik voltak a hekkerek. A NOB kiegészítőleg közölte, hogy az olimpiai játékok ideje alatt a hasonló támadások, vagy erre irányuló jelenségek nem szokatlanok.

Veszélyes vírus terjed Pyeongchangban

(2018. február 8.)

 

Mindössze egy nappal a Téli Olimpiai Játékok megnyitó ünnepsége előtt nagyon gyorsan terjed a novovírus nevű veszélyes kórokozó, bár egyelőre csak a személyzet körében jelentettek megbetegedéseket.

Február 6-án 32 esetet diagnosztizáltak, ez a szám egyetlen nap alatt 86-ra nőtt. Az 1500 fős személyzetből 1 102 főn már elvégezték a a szükséges teszteket, hogy lokalizálni, illetve megakadályozni tudják betegség terjedését.

A pyeongchangi biztonsági őrök táborában bukkant fel először, de a kór immár átterjedt a Gangneungban található olimpiai faluba és Jeongseonba is.

A biztonsági szolgálatot ellátó magáncég munkatársai után 12 rendőr, hat szakács és konyhai kisegító, valamint 4 riporter is elkapta a kórt.

Jelenleg az érintett területek fertőtlenítésén dolgoznak, mindenhol lecserélik az ágyneműket és azokat a berendezéseket, amelyekkel a fertőzöttek érintkeztek.

Az egészségügyi hatóságok azt feltételezték, hogy a megbetegedéseket fertőzött víz okozta, ám ennek forrását eddig nem sikerült megtalálni.

Kiderült az is, hogy a már megfertőzöttek javarésze nem érintkezett, nem is találkozott egymással, ami viszont azt jelentheti, hogy különböző helyeken szedték össze a vírust. Ez természetesen nagyon megnehezíti a forrás lokalizálását.

A novovírus által okozott kór a tél talán legalatomosabb betegsége.

A norovírus rendkívül erős hasmenéssel, és hányással járó vírusos megbetegedés, ami ellen szinte csak egyetlen védekezési forma ismert: az elkerülése. A gyógyulás receptje pedig a pihenés és a teljes diéta, az antbiotikumos kezelés teljesen hatástalan, mint általában a vírusos betegségek esetében.      

 A tünetek között szerepel a hirtelen fellépő hasmenés, az erős betegségérzés, általános gyengeség, hányinger, láz, gyomorfájdalom, fejfájás, láz és görcsök. A betegség nagyon hamar leteríti a lábáról a beteget, és legalább 3-4 napra szükség van, míg a tünetek enyhülnek, az ember állapota javulni kezd. A szigorú diéta miatt a szervezet hetekig legyendült állapotba kerül.

English text:

Dangerous virus at the Winter Olympics.docx (15632)

Antiterrorista intézkedés

(2018. február 7.)

A mai napig Dél-Korea mintegy 36 000 külföldi állampolgár számára tagadta meg az ország területére való belépést az utóbbi hónapokban.  Történt ez annak érdekében, hogy megelőzzenek esetleges, a Téli Olimpia idejére időzített terrortámadást /terrortámadásokat.

A kiutasítottak, illetve bebocsátást nem kapók 85 %-a közép-ázsiai országból, illetve a Közel-Keletről jött volna.

A Koreai Nemzetbiztonsági Szervezet, vagyis Titkosszolgálat (NIS) tájékoztatása szerint a szűrés a világ többi titkosszolgálataival történt/történő együttműködés keretein belül zajlik.   

        

Már decemberben 17 olyan gyanús személyt deportáltak a lehető legkeményebb intézkedéssel, akikről feltételezhető volt, hogy egy esetleges terrorcselekményt követnek el. Január elején az egyesített ellenőrzéseket fokozottan megszigorították, és ennek következtében a 36 ezer főt veszélyesnek nyilvánították, akiket már a határon „lekapcsoltak” és visszafordítottak.

A mintegy 60 ezer főből álló biztonsági személyzetben 5 ezer kiképzett fegyveres vigyáz az olimpikonok és a közönség biztonságára.