TV-s díjkiosztók 2018: So Jisub győzelem és némi botrány

A 2018-as MBC „Daesang Nagydíj” abszolút győztese So Jisub, amit 23 éves filmes karrierje után nagyon sokak szerint (beleértve magamat is) nagyon is megérdemel az immár 41 éves színész.   

A „Terius Behind Me” c. sorozatban nyújtott alakításáért nemcsak So Jisub-ot tüntették ki, de „kiemelkedő színészi” alakításáért partnere, Jung Insun színésznő is átvehette az egyik trófeát a sok hasonló díjjal jutalmazottakkal egyetemben. A 2018. szeptember 27 és november 15 között vetített sorozat egyébként nemcsak So Jisubnak hozott hatalmas személyes sikert, hanem elnyerte a „Az Év Legjobb Drámája” címet is az MBC csatorna díjkiosztóján.

"Terius Behind Me"

 

Személyes véleményemet írom, amikor szerintem So Jisub messze nem csak a volt titkos ügynökből férfi bébsziterré avanzsált Kim Bon megformálásáért érdemelt – és kapott eddig is - elismerést, hanem nagyon sok más korábbi szerepéért is, melyek közül számomra egy 2008-ban készült "film a filmben" mozi viszi a pálmát, mégpedig a „Rough Cut” („Csak egy film”), amiben Jisub egy gengsztert alakít, akinek  gyerekkori, de reménytelen álma, hogy színész lehessen...

"Rough Cut"      

 

A mostani díjátadón Jisub, aki pár perccel korábban már átvehette a „kiváló színészeknek” járó díjat, amikor a nagydíj átadójára szólították, igencsak zavartnak és meghatottnak látszott:

„Az igazat megvallva, az előbb már mindent elmondtam erről a szerepről, úgyhogy most teljesen leblokkoltam. Bocsi… Hát, totál zárlat. Ööö, ..nos, igen… hihetetlenül jól éreztem magamat ebben a forgatásban és minden nappal egyre több hálát éreztem, hogy a csapat tagja lehetek. És tudtátok, hogy mindig van mit tanulni mindenkitől, még a ’fiútól is, akit csak leszalajtanak gyufáért’, ugye?? ”…

Jisub beszédét döbbent, jelentőségteljes csend, majd óriási üdvrivalgás, szipogás és ováció követte.   

Jung Jaeyoung - Top Excellence Actor Award at MBC

 

Személyes nagy örömöm volt, amikor az MBC-ben, a „sorozatbirodalomban” Jung Jaeyoung-ot szólították, hogy átadják számára  a „Legjobb színész” díjat, és egy kicsit mosolyogtam is, mert őt nem elsősorban a sorozat-rajongók ajnározzák, sokkal inkább a nagyfilmek világában ismerik és szeretik a színészt. Mutatja ezt az is, hogy míg 41 filmben szerepelt, Tv sorozatban ezzel szemben csak mindössze 3-ban. Úgyhogy volt is neki négy „Legjobb színész” díja a filmiparban,s most nyert egyet a TV képernyőn is az MBC „Partners for Justice”-ben nyújtott alakításáért . A „Right Now, Wrong Then” óta óriási kedvencem TVs díjat is nyert… wow, ez az év is jól végződik  :-)

 

Botrány a legnagyobb TV társaságoknál …

Lee Youngja komikus mindent vitt...

 

A magyar sorozatrajongók nyilván kevesebb koreai TV show műsort néznek, mint a hazaiak, így nem biztos, hogy az 50 éves Lee Youngja komikust jól ismerhetik. Pedig a dél-koreai tv-nézők körében igencsak népszerű a komikus hölgyek abszolút mintaképe. Olyannyira, hogy mind a KBS, mind pedig az MBC társaságnál a „nem színész” kategóriában abszolút győztes lett, egyben a KBS első női díjazott komikusa is!

Lee Seung-gi, mint show mester

 

Ki ne ismerné fel a „Gu Family Book” sztárját (hogy többi nagy szerepeiről ne is beszéljünk), Lee Seung-git? Ő azonban nem csak színész, hanem énekes, sőt TV-s média sztár is, aki 2018-ban megnyerte az SBS TV-s nagydíját, ezúttal bizony nem színész, hanem TV-s show man minőségben!  

Baek Jongwon és a sztárok kedvenc főző show-ja

 

De jaj!

Mégiscsak kitört a balhé, amikor az SBS zsűrije a nagydíjat a sármos színész műsorának, és nem az egyébként sokkal nagyobb nézettségnek örvendő Baek Jong-wonnak ítélte (fenti képünk), aki három szuper főzős műsort is levezényelt, méghozzá nemcsak a nézők, hanem a vendéggént meghívott sztárok közt is óriási sikert aratva. Mondhatni, a nézőknél egyszerűen kiborult a bili, mivel Baek séf egyetlen árva díj, vagy elismerés nélkül kulloghatott haza, miközben népszerűségi mutatói kivertek minden határt a képzeletbeli skálákon.

Park Narae - tényleg jobb volt? 

 

Az MBC sem járt jobban, ők ugyanis az előbb említett hölgyet, Lee Young-ja-t hozták ki győztesnek, míg a TV csatorna nézői elsöprő többséggel a fenti képen látható Park Na-rae komikust szavazták volna meg győztesnek.

No igen, mondhatnánk, hogy ez a zsűri és a közönség ízlése és pofonja közötti eltérés szokványos esete, de ennél Koreában a felháborodott TV nézők jóval tovább mentek!

Petíció a Cheong Wa Dae-nek címezve a BTS feloszlatásáról

 

Dél-Korea Elnöki Hivatalához, a Kék Házhoz a polgároknak joga van petíciókat benyújtani, illetve az Elnöki palota honlapjára elküldeni. Az Elnöki Hivatal pedig köteles ezt a petíciót megjelentetni, ha a hitelesített aláírók száma eléri a 200 ezret.

Bizony, Dél-Koreában sokféle petíció megszületett, a legtöbből persze semmi nem lett, de ahogy a mellékelt kép is mutatja, itt még a BTS feloszlatása ellen is kísérletet tettek, amit aztán persze rögvest trollnak is nyilvánítottak.  

Most viszont újra aláírásokat gyűjtenek a felháborodott TV nézők, akik többek közt azt is követelik, hogy ne az állam által is favorizált sztárok nyerjenek örökké…

Hát ezt én nem tudom. És természetesen mindenkinek joga van véleményét kinyilvánítani.

Abban viszont a magam részéről egészen biztos vagyok, hogy So Ji-sub és Jung Jae-young teljesen jogosan nyert és talán kár az ő örömüket és büszkeségüket beárnyékolni.

Te hogy gondolod?

 

// 2019. január 1.//