Arccal a pénztár felé!

Sztárgázsi

Amikor anyagiakról van szó, mindannyian tudjuk, hogy nem illik mások zsebében turkálni, de azért a művészekkel némileg más a helyzet. Hiszen ők vállalták, hogy kiállnak a spiccre, s ezzel bizony sok minden jár, többek között az is, hogy a rajongók kíváncsiak, hogy mennyi az annyi. Pláne, ha ezt nyilvánosságra is hozzák, mint a koreai sorozatsztárok többsége. Ez a lista persze távolról sem teljes, vagy tökéletes, de abban talán segít nektek eligazodni, hogy mi üti a top legjobban kereső sztárok markát egy-egy sorozat leforgatásakor. Azért mielőtt beájulnál, azt se hagyd figyelmen kívül, hogy ebből a gázsiból az ügynökségük is leveszi a magáét, és természetesen az adót is fizetni kell… No, azért így is marad abban a sztár-zsebben.

Song Hye-kyo, Ji Chang-wook, Ha Ji-won

A képen látható három színész már igencsak a top kategóriába tartozik, s ki is ne ismerné őket?

Song Hye-kyo (38) azok számára, akik még nem olyan régen kezdték a K-sorozatok nézegetését, elsősorban valószínűleg a Korea- és Ázsia-szerte fergeteges sikert hozó Descendants of The Sun c. drámából vált ismertté. A bátor doktornőt alakító Song azóta már férjhez is ment filmbéli partneréhez Song Joong-ki-hez, szóval a sori magánéleti sikert is hozott számukra. Azonban a régi sorozatnézők olyan csodajó sorozatokban is láthatták a bájos színésznőt, mint a szívfacsaró Autumn In My Heart (2000), aztán a számomra az egyik legjobb sorozatban: All In, Lee Byung-hun partnereként (2003), a Full House (2004), hogy a That Winter The Wind Blows-ról ne is tegyünk említést (2013). Nekem a vele készült Hwang Jin-yi (2007) mozifilm még az egy évvel korábban készült sorozatnál is jobban bejött, amelyben Ha Ji-won alakította a főszerepet.  

Ji Chang-wook (31) első jelentős szerepét a 2010-ben készült Smile Again-ben kapta, de igazán nagy első sikerét a 2011-ben forgatott „Warrior Baek Dong-soo”-ban aratta. Ezt követte az elsöprő „Empress Ki” (2013-14), amelyben Ha Ji-won partnereként magyar lányok tízezreinek szívét rabolta el. Aztán jött a Healer, a The K2, majd legutóbb a Suspicious Partner (2017). Nekem igazán csak egy mozifilmje tetszett (igaz,eddig nem is született olyan sok), mégpedig a tavalyi Fabricated City. Jelenleg katonai szolgálatát tölti, de nagyon sokan várják vissza   

Ha Ji-won (40) Dél-Korea egyik legismertebb és legsokoldalúbb tehetségű színésznője, sokan „drámakirálynő”-ként hívják, amire valóban rászolgált, tényleg megérdemli e nemes címet.  Nagyon korán kezdte színészi karrierjét, és felsorolni is lehetetlen volna sorozatait, filmjeit és sikereit. Legyen szó vígjátékról, drámáról, neki mindegyik jól áll, és megy, mint a karikacsapás. Nekem leginkább történelmi sorozataiban (Damo, Empress Ki) tetszett a legjobban, de játéka a What Happened in Bali-ban (2006), vagy legutóbbi sorozatában, a Hospital Ship-ben (2017) is magával ragadott.   

Song Hye-ko, Ji Chang-wook és Ha Ji-won gázsija epizódonként 50 millió Won (kb. 11,5 millió forint)

 

Song Joong-ki és Lee Jong-suk

Song Joong-ki (33) Korea jelenleg egyik legfelkapottabb és legnépszerűbb sztárja, hogy ne mondjuk igazi „Hőse”, akit szinte azonosítanak legutóbbi fergeteges sikerszerepével Yoo Shi-jin századossal. Bár ezt az elismertséget valóban a Descendants of The Sun-nak (2016) köszönheti, azért ismerjük el, voltak korábban is emlékezetes szerepei, például a Sungkyunkwan Scandal (2010), hogy az olyan mozifilmekről ne is beszéljünk, mint a Frozen Flower (2008), vagy éppen a Werewolf Boy (2012), ahol valóban megrendítően alakított. A mozinézők legutóbb a nagyon látványos és izgalmas kasszasiker-filmben, a Battleship Island-ban láthatták őt.

 

Lee Jong-suk (29) fiatal kora ellenére az egyik legsikeresebb sorozatsztár, aki a legutóbbi, szinte valamennyi sikeres, fiatalos drámában hódított. Elsőnek talán a School 2013-at (2012) és az I Can Hear Your Voice-t (2013) kell említenünk, aztán jött a Doctor Stranger (2014), és a Pinocchio (2014), amely aztán meg is hozta neki az év „Legnépszerűbb színésze” címet, amelyért a „Legjobb férfiszínész” díjat is bezsebelte. Legutóbb pedig a „Weightlifting Fairy Kim Bok-joo”-ban (2016) és Suzy Bae partnereként a While You Were Sleeping-ben (2017) jeleskedett.

Song Joong-ki és Lee Jong-suk epizódonként 60 millió wont (kb. 14 millió forint) kapnak.

 

Lee Min-ho és Yoo Ah-in

Lee Min-ho (31) igen sokak kedvence, s a rajongói bizonyára tudják is, hogy a színészkedést már középiskolás korában kezdte. Modellkedett is, ám az igazi nagy áttörést a 2009-ben forgatott Boys Over Flowers hozta számára, ami azért jó nagyot durrant! Aztán jöttek az olyan sikerek, mint a City Hunter (2011), a Faith (2012), a The Heirs (2013) és legutóbb a meseszerű szerelmi történet, a Legend of the Blue Sea (2016-17). A mozivásznon is kipróbálhatta oroszlánkörmeit, a nagysikerű gengszterfilmben, a Gangnam Blues-ban (2015) remekül játszott, ám a kínai Bounty Hunters nem egy jó filmre sikeredett, s Min-ho nem is találta benne igazán a helyét.

Yoo Ah-in (32) különleges egyéniség, annyi bizonyos! Extravagáns megjelenése sajátos színészi érzékenységgel párosul, s ez valamennyi sorozatbeli és filmbéli teljesítményén átsüt. Első sikerét a 2010-ben készült Sungkyunkwan Scandal c. sorozatban aratta, igazi hírnévre pedig a 2011-es Punch című film címszerepében tett szert. Noha egy csomó nagy sikerű sorozatban (Fashion King, Six Flying Dragons, Chicago Typewriter) szerepelt később, nekem egyik nagy kedvencem az a karakter, amit a Secret Love Affair-ben nyújtott. Óriásit alakított a mozivásznon a Veteran-ban, Sado hercegként a The Throne-ban, és 2018-ban is két nagyfilm forgatása vár rá.   

Lee Min-ho és Yoo Ah-in epizódonként 70 millió wont (kb. 16 millió forint) keres.

 

So Ji-sub és Jo In-sung

So Ji-sub (41) esete jó példa, hogy nem is olyan nagy baj az, ha valaki gyenge fizikumúnak tűnik kiskamasz korában. Mivel ő ilyen volt, szülei beíratták úszótanfolyamra, ahol aztán úgy kikupálódott, hogy pár év múlva még nemzeti ifjúsági úszóbajnokságot is nyert. Igencsak szépre kidolgozott teste és különösen izgalmas szeme aztán a férfi kifutóra is feljutatta, 1995-től már a STORM divatház modelljeként kereste a kenyerét, főleg farmerokat reklámoztak a formás fiatalemberrel. Kisebb-nagyobb szerepek után aztán az I’m Sorry, I Love You-ban (2004) ugrott ki, aztán sorra jöttek a sikerek, a What Happened in Bali (2004), a Cain and Abel (2009), a Master’s Sun (2013), a Warm And Cosy (2015), és persze az Oh, My Venus (2015-16). A mozifilmekben leginkább a gengszter-, vagy nehézsorsú, romantikus lelkű nehézfiú szerepek állnak neki jól, feledhetetlenül nagyot alakított a Rough Cut-ban (2008), vagy éppen a szívszorítóan megható Always-ben (2011). Ó igen, ami még szintén nagyon jól áll neki: a rappelés és hip-hop!

Jo In-sung (37) számomra eddig legemlékezetesebb alakításai két filmszerep, mégpedig a 2008-ban készült Frozen Flower Hong Lim-je és a 2017-es The King címszerepe. Pedig sorozatokban is régóta ott vitézkedik, mint pl. a Something Happened In Bali (2004), Spring Days (2005), That Winter The Wind Blows (2013), It’s OK, That’s Love (2014).

2018 januárjában fejezte be egy igencsak ígéretesnek tűnő nagyszabású történelmi film forgatását, ami a 7.században, a Három Királyság idejében játszódik, Ansi Fortress címmel. Na, ezt már So Ji Sub új filmjével együtt alig várom!

Jo In-sung és So Ji-sub már az igazi király kategóriát képviselik, hiszen egy-egy sorozat epizódjáért 80 millió won (kb. 18.5 millió forint) jár ennek a két jóképű és kiváló színésznek.

 

Lee Young-ae, Hyun Bin, Kim Soo-hyun és Jun Ji-hyun

 

Lee Young-ae (47) egy igazi kortalan, tiszta szépségű színésznő, elegáns, sugárzó jelenség, akire egyszerűen muszáj odafigyelni. Vége-hossza nincs a 1993 és 2003 között forgatott sorozatainak, aminek megkoronázása a Jewel In The Palace (A Palota ékköve) volt. Ez volt az a koreai történelmi sorozat, amely valóban elsőnek és teljesen meghódította az egész világot. Valahol ezzel a drámával (meg a Winter Sonata-val) kezdődött a Hallyu, aminek hullámára azóta a modernkori sorozatok és K-pop is felkapaszkodott, s bejárta, járja ma is a világot. Ekkor férjhez ment egy koreai származású amerikai üzletemberhez és gyönyörű családot alapított. Azóta csak tavaly láthattuk őt a Saimdang, The Her Story-ban, és 2018-ban ismét találkozhatunk vele a Csendes óceáni háború idején játszódó Different Dreams-ben, ahol immár egy kémnőt fog alakítani.

 

Hyun Bin-t (36) az egyik legdögösebb koreai színésznek tartják, valljuk be, van benne valami… Sorozatokban ugyan már elég régóta szerepel, és sikert sikerre halmozott ezekben (My Name Is Kim Sam-soon, The World They Live In, a Secret Garden, vagy éppen az általam igen kedvelt Hyde Jekyll,Me), mégis elsősorban filmszínésznek tartja magát. És nem is véletlenül, nekem mindegyik filmje személyes kedvencem, kezdve a „Millionaire’s First Love”-val (2006), folytatva Jeongjo király szerepével a Fatal Encounter-ban (2014), hogy a Confidential Assigment (2017) észak-koreai kémjét, vagy a The Swindlers (2017) rafkós szélhámosát ne is említsem. 2018-ban a mozikba kerülő új filmjében (Negotiation) életében először egy igazi rosszfiút fog alakítani. Naná, hogy alig várom! 

 

Kim Soo-hyun (30) népszerűsége még mindig a toppon van, noha azt már több, mint 3 éve szerezte, mégpedig a My Love From Another Star mega sikere hozta meg számára, s Kim azóta is ott van a csúcson. Nos, azért már akkor is kedvenc volt, amikor ezt a szerepet megkapta, hiszen korábban már nagyot alakított a csodaszép történelmi sorozatban, a The Moon That Embraces The Sun-ban (2014), azóta meg a Producers-ben (2017) is bizonyított. A magam részéről azért még szerénynek tartom szerepei listáját, mozifilmjeiről nem is beszélve. Bár a Real-ben (2017) becsülettel helyt állt a sötétlelkű és nagypályás bűnöző megformálásában, a film elmaradt a várakozásoktól. Számomra érdekes volt olvasni róla azt, hogy középiskolásként befelé forduló,magának való és nagyon félénk kölyök volt, akiből ki sem lehetett nézni, hogy pár év és gengsztert alakít majd...

 

Jun Ji-hyun, vagy Gianna Jun (37) nemcsak az egyik legizgalmasabb szépségű szexi színésznője Koreának, hanem az egyik legjobban fizetett is. A My Love From The Star 2014-es elsöprő sikere hozta meg számára is a népszerűséget, s ázsiójával együtt gázsija is alaposan megnőtt. Legutóbb Lee Min-ho gyönyörű partnereként, sellőként láthattuk a The Legend of The Blue Sea”-ben. Persze ő is elsősorban filmszínésznőnek vallja magát, ami teljesen érthető, ha a2001-ben készült fergeteges komédia, a My Sassy Girl „csajának”, vagy a Windstruck (2004) rendőrnőjének szerepeire gondolunk. Sokoldalúságát tovább csillogtatta a már nálunk is játszott Koreai Filmfesztiválos filmjeiben a The Thieves (Tolvajok)-ban, a The Berlin File (A Berlin akta)-ban, vagy legutóbb az Assassinaton (Bérgyilkosok)-ban.

Nos, úgy ők négyen, vagyis Lee Young-ae, Hyun Bin, Kim Soo-hyun és Jun Ji-hyun az itt említett színészek közül a legjobban fizetett művészek.
Az ő gázsijuk ugyanis epizódonként a 100 millió won körül mozog, ami kb. 23 millió forintnak felel meg.

Semmiképp ne irigykedjünk, hiszen szeretjük őket és bizony nagyon megdolgoztak, megdolgoznak ezért a gázsiért. Szigorú napirend, diéta, speciális táplálkozás, magánélet rejtegetése, edzések, valamint az ügynökségek és a rendezők szigorú szabálykönyvei… A sikert nem adják ingyen és a hírnévnek nagy ára van. S ez az ár a legtöbbször pénzben nem fejezhető ki.     

 

Forrás: reelrundown.com

 

// 2018. február 6.//