Suzy - egy Virág hangja

 

Az „Egy virág hangja” c. film egy szépséges történet. Olyan lányról szól, akinek nagyon keményen kellett megküzdenie azért, hogy azt művelhesse, amire született, vagyis énekelhessen. A sztori Jin Chae-seon és tanítómestere Shin Jae-hyo  igaz története, és a késő Jeoson-korban játszódik.  A női főszerepet Bae Suzy kapta, akit – ki ne tudná – a Miss A K-pop lánycsapat tagjaként ismerhettünk meg még 2010-ben.

Az "első szerelem" az  Architecture 101 c. filmben (2012)

 

Aztán egyszerre csak úgy kezdték őt emlegetni, mint az „első szerelem” szimbólumát, ami a 2012-ben bemutatott „Architecture 101” c. filmnek volt köszönhető. Nem volt ez egy nagyon nagy szerep és a film sem aratott le minden szakmai babért, de azért mégis… Suzy Bae beivódott a köztudatba, lehet szeretni, vagy kevésbé, de egy biztos, kézjegyét végérvényesen letette a Hallyu világában.

Suzy:

Amikor elolvastam a "The Sound of A Flower" forgatókönyvét, olyan volt, mintha magamat láttam volna, a régi Gwangju-beli lányt, aki mindent megtesz azért, hogy énekes lehessen. Eszembe jutottak a gyakorlatok kínkeserves órái és azok a pillanatok, amik a feladás felé terelgettek. A filmben 10 órát énekeltem az esőben és tudtam, hogy így kell lenni ennek. Különös, de ahogy felvettem a jelmezt, Jin Chae-seonnak éreztem magam. Azt hiszem, kezdtem úgy beszélni, érezni, mintha ő lettem volna”

Kérdés: Mit gondolsz a filmbéli szereplésedről?

Suzy:

Talán túl kerek, vagy nagy az arcom az elején, de ez a tanulás és a szenvedések után megváltozik. Én tisztán különbséget érzek a film első és második fele között.

 

Kérdés: Az elején mintha nem lett volna rajtad smink…

Suzy:

A szemöldököm világosabbra volt hozva, így a bőr hibái jobban kijöttek. A pattanások azok pattanások, és tudtam, hogy ez így fog kinézni a képernyőn. Igen, nem voltam szép, de ártatlannak és tisztának látszottam. Így volt jó.

Kérdés: A pansori nagyon különbözik attól, amit te énekelsz. Nem érezted ezt nyomasztónak?

Suzy:

Dehogynem! Bele akartam kerülni a filmbe, de éreztem, hogy a pansorival meggyűlik a bajom…Plusz súlyt jelentett a tudat, hogy „Korea első női pansori énekese vagyok”, de egyre jobban megkedveltem ezt a karaktert és úgy éreztem, hogy meg tudom csinálni.    

 

Kérdés: Segített a pansori tanulásában az, hogy a Miss A tagja vagy?

Suzy:

Hát, csak amennyiben az éneklés a levegőről és hangkibocsátásról szól…. Nem igazán van értelme bármiféle összehasonlításnak.

Ha azt mondom, hogy hangkibocsátás tekintetében a Miss A-nál mondjuk egy egység van, akkor a pansorinál ez 200 egység. Szóval megfordítom: A Miss A-ban fog segíteni az, hogy most tanultam pansorit. És ha lesz lehetőségem, még többet szeretnék ebből tanulni. 

Kérdés: Melyik volt a legnehezebb jelenet?

Suzy:

Amikor kiabáltam az esőben. 10 órán át kiabáltam, a fejem majd szétesett és éreztem, hogy az összes vér fent van az agyamban. Néha azt hittem, ott fogok meghalni, tényleg magamon kívülre kerültem. De éreztem, hogy ez a szenvedés kell ahhoz, ne látszódjak hamisnak, vagy akár csak „színészkedőnek”. Szenvednem kellett ahhoz, hogy elég hiteles lehessek, ezt végig világosan éreztem. Ennek a filmnek köszönhetően elég mélyre mentem, és azt hiszem nagyon sokat tanultam.

 

Kérdés: A filmbéli mestered, Shin Jae-hyo, akit RYOO Seung-ryong alakít, és az általad alakított karakter között érdekes kapcsolat van. A tanítvány tiszteli a mesterét és ez evidencia. De van egy érdekes érzelmi szál köztük, amit leginkább vonzalomnak nevezhetünk. Ezt nehéz volt megoldani?

Suzy:

Nem voltak nehézségeim, mert RYOO nagyon rendes volt velem és egyáltalán nem éreztem magam feszélyezve. Biztatott és nagyon sokat segített, teljesen rábízhattam magam. Amikor a szerepe szerint megdicsért, úgy éreztem, hogy tényleg hozzám szólt, és ez nagyon jól esett. Amikor megkaptam a telefonszámát, a szerepbeli nevével, vagyis Shin Jae-hyo néven mentettem el és a forgatáson végig mesternek szólítottam őt.

making film

Suzy:

Azt is tőle tanultam meg most, hogy hogyan lehet még hatékonyabban felhasználni a forgatókönyv számodra adott példányát. Láttam, hogy ő a sajátját teleírta, telerajzolta nyilakkal, különböző színű szövegkiemelőkkel húzgálta alá. Amikor megbátorodtam és megkérdeztem, hogy ezek mért vannak így, elmagyarázta, hogy ezek a hangsúlyok, a hangulatok és súlyozások. Elgondolkodtam, és este erre gondolva dolgoztam át a saját szövegkönyvemet.

Kérdés: A filmbéli Chae-seon ártatlan és szenvedélyes. Szerinted hasonlít Suzy Bae-re?

Suzy:

Talán egy kicsit. De nem szabadott elfelejtenem, hogy nekem ezt a karaktert el kellett játszanom. Egy ember jelleme nagyon sokrétű és sokszínű, biztos, hogy vannak átfedések, de én nem vagyok ennyire erős és eltökélt, mint Chae-seon volt. Talán most tanultam „tőle” valamit. De ő túl sok érzelmet mutatott ki az arcával, én ennél zárkózottabb vagyok.

 

Kérdés: Nagyon sok vágás fejeződött be azzal, hogy téged láthatunk. Mi erről a véleményed?

Suzy:

Ez nekem tetszik! De szerintem csak a fontos jelenetek záródnak így, és végül is ez a film Chae-seonról szól, akit én alakítok J

 

Kérdés:  Az „Architecture 101” óta ez még csak a második filmed. Kihívásnak érezted?

Suzy:

Persze. De inkább örömnek és olyan feladatnak, amit nagyon szívesen megcsinálnék. Azt nem láttam előre, hogy a pansori éneklés mennyire megviseli a hangomat, de helyrejön az majd, és megérte, mert szerintem ez egy nagyon szép film.

Kérdés: Az előző filmed után megkaptad az „első szerelem” becenevet. Mit gondolsz, most milyen becenevet fognak rád ragasztani?

Suzy: 

Akárhogy is töröm a fejem, fogalmam sincs! Szerintem nincs jó szó rám ebben a pillanatban. Bízzuk a nézőre! :-)

 

// 2015.november 27. //