KIM Yuna

 A Vancouveri Olimpia bajnoka, 2010.

A koreai Jégkirálynő hiányozni fog…

 

Dél-Korea a téli sportok idején sok éven keresztül büszkén ült le a képernyők elé és szurkolt egy 165 cm magas, törékeny, szinte légies megjelenésű és mozgású lánynak, a nemzet ikonjának, aki talán minden más korábbi hazai sportolónál nagyobb világhírnévre tett szert és szerzett dicsőséget több tízmillió koreainak. Kim Yuna idén  már nincs ott a Műkorcsolya VB-n, amit Sanghajban rendeznek március 23-29-e között, épp  napokban. Nos, nem a kora miatt, hiszen még nincs 25 éves sem. 2010 olimpiai bajnoka és számos világbajnoki cím aranyérmese, a koreaiak által „Királynőnek” nevezett idol, Yuna tavaly visszavonult a versenysporttól. 

Mielőtt többszörös világbajnok, illetve Vancouver bajnoka lett, eredménytáblázata bizony már felért egy olyan dicsőségtáblával, amelyet csak a világ legnagyobb sportolói tudhatnak magukénak.

A koronát természetesen a 2010-es olimpiai cím jelentette számára, ahol egy Arirang feldolgozásra futotta lélegzetállító, nagyívű kűrjét, és ezzel nagy japán riválisát , Mao Asadát, valamint a hazai közönség kedvencét, a kanadai Joannie Rochettet sikerült maga mögé utasítani.

Aztán Yuna felkészülését a 2014-es, Szocsiban megrendezett Olimpiára kicsit titokzatos homály fedte. Tizenhat hónapra felhagyott a versenykorcsolyázással és mindössze négy nagyobb nemzetközi versenyen vett részt, ráadásul egy lábsérülés is visszavetette a munkában.

A tavalyi női mezőny a valaha volt egyik legizgalmasabb versennyel kecsegtetett, mert érdekes elegyét vonultatta fel a már befutott sztároknak és a feltörekvő tehetségeknek, ráadásul ott voltak sötét lovak, a vakmerő, kiszámíthatatlan kockáztatók.  

A rövid program után Yuna közvetlen közelébe két orosz lány is került, így az óriási favoritnak kikiáltott 17 éves Szotnyikova sőt még egy 15 éves hazai újonc is jó esélyekkel várhatta a hosszú programot. Régi vetélytársa, a japán Mao Asada is elég reményteljes pozícióból vághatott neki, bár mivel rövid programjában elesett, aranyesélyei elszálltak.  

A rövid programot Yuna lenyűgöző magabiztos kűrrel nyerte, amelyen a „Little Night Music” egy csodálatos zenerészletére futott (Send in the Clowns).

A legtöbb szakember véleménye egyezett abban, hogy Yunát alulpontozták, így a különbség közte és 17 éves hazai vetélytársa között mindössze 0.32 pont volt.

A nagy napon az orosz lány lendületes, a tér minden egyes négyzetcentiméterét bekorcsolyázó, erőteljesen megfutott kűrrel jelent meg, amely tele volt a legnehezebb elemekkel. A produkció gyors tempója talán el is fedett pár lépéshibát, de ki figyelhetett oda, amikor akrobatikus ügyességgel oldotta meg az ugráskombinációkat? A hazai közönség az első másodpercben a vállára vette és Szotnyikova egyre bátrabban utazott ezen a hullámon.  

Szotnyikova versenyprogramja

Yuna viszont várakozásteljes, már-már vészjósló csendben lépett a jégre. A levegőben érezhető feszültség lebegett, amikor felhangzott az „Adios Nonino” csodálatos melódiája. A lépéssorai egy igazi profi kifinomult, míves alkotásai voltak, az ugrásokat és ugráskombinációkat pedig egytől egyig hibátlanul, gyönyörű magasan ívelten, légies, repülő prímabalerinaként oldotta meg.  A közönség hallgatása áhítatos csenddé változott, Yuna lenyűgözte a 90%-ban hazaiakból álló publikumot és akkor mindenki úgy érezte, megvan Szocsi olimpiai bajnoka.

Yuna Kim versenyprogramja

De nem így történt. Az orosz és a koreai korcsolyázót durva, megdöbbentő, szinte már megalázó 5,5 pontkülönbség választotta el egymástól.  

A hazaiakon kívül, szinte mindenki fel volt háborodva legyen az közönség, vagy szakértő. Rengetegen egyenesen korrupcióval vádolták a pontozókat (a zsűriben volt például az az ukrán bíró, aki egészen eddig 1998-as olimpiai bundázás miatt eltiltottak, vagy az az orosz bírónő, aki az Orosz Műkorcsolya Szövetség elnökének felesége).

Még akkor is, ha a videókat visszanézve és számszerűsítve megállapítható, hogy technikailag talán Szotnyikova programja erősebb volt (neki hét tripla ugrása volt, ebből négy kombinációban, Yunának ezzel szemben hat triplája volt, s abból három kombinációban), - ez a pontkülönbség semmiképp nem indokolható és a zsűri ilyen összetétele csak még nagyobb támadási felületet ad. Ráadásul az is látható, hogy Szotnyikova lépéssora nem hibátlan és a művészi összhatás tekintetében is kérdőjelek lehetnek.     

 Adios...

Meglehet, hogy Yuna Szocsiban nem volt annyira motivált, mint Vancouverben, meglehet, hogy akkor jobb volt a zeneválasztás – lehet mondani ilyet is olyat is, lehet találgatni.

De a kérdés mégis csak az marad, hogy meddig kell tudni egy meglehetősen szubjektív elbírálású sportág versenyzőjének elmenni a tökéletességben?

Igen, talán sokan úgy érzik a szakmában és a korcsolyát szeretők körében, hogy Yuna karrierjének csúcsa lett volna a tavalyi olimpiai cím, hogy koronájából hiányzik egy ékkő ahhoz, hogy tökéletes legyen.  

Ám Yuna nem sértődött meg, nem vádaskodott, a búcsújának – ahogy neki magának – stílusa volt. Egyenes tartású és elegáns.

 

Ezt a cikket azért most írtam, mert hamarosan Műkorcsolya VB lesz Sanghajban. Csak Kim Yuna, a koreai Jégkirálynő nagyon fog onnan hiányozni…

Téma: KIM Yuna /Műkorcsolya

Dátum: 2015.02.27

Feladó: S.A.

Tárgy: Yuna

Én műkorcsolyáztam és voltak sikereim is, meg bukásaim is. De ez a sportág - mint lassan minden más - a sportpolitikának, tágabb értelemben a politikának van kitéve.
De ha a műkorcsolya statisztikai adatoknak van ma már kitéve, lassan pont a LÉNYEG vész el!
Yuna abszolút győztese lett volna ennek az Olimpiának. És a veletek együtt sajnálom, hogy már nem lesz ott Sanghajban. Pedig revansot vehetett volna, de Ő nem ilyen.
S.A.

Dátum: 2015.02.26

Feladó: Erika

Tárgy: Kim Yuna

Nagyon sajnálom és elég felháborítónak tartom, hogy szinte minden sportágban ez a helyzet. A hazai pálya, a politikai érdekek, pénz, szinte mindig elnyomják, magát a sportot. Az mindegy, hogy szerencsétlen sportoló mennyit áldozott a felkészülésre.

Dátum: 2015.02.26

Feladó: Kéki Márta

Tárgy: Kim Yuna

Én végig néztem a tavalyi téli olimpiát és már akkor is ki voltam bukva, a műsorvezető is csak hápogott.
Nagyon sajnáltam őt,mert igazságtalanok voltak vele nem kicsit.
Azt meg végképp sajnálom,hogy mi már nem láthatjuk őt korizni.
Köszönöm a cikket, kicsit jobban megvilágította a tavalyi eseményeket.
Kéki Márta

Új hozzászólás hozzáadása