Egy tehetséges és poénos fickó,Yoo Ah-In

Uhm Hong-shik néven látta meg a napvilágot, 1986-ban Daeguban, és már kisgyerekkora óta kicsit kilógott a sorból, tanulni nem, bolondozni viszont nagyon szeretett – állítólag. Aztán a középiskola felső osztályait már ki is hagyta a színészmesterség kedvéért. 2003-ban debütált egy ifjúsági sorozatban, ami után mindenféle szerepet elvállalt, volt elkóborolt kamasz, magányos harcos, zabolátlan cukrásztanonc és még pimasz titkár is.

 Sungkyunkwan Scandal - jelenet

A kiugrást a 2010-es „Sungkyunkwan Scandal” c., Joseon korban játszódó sorozat jelentette, ami négy fiatal diák barátságáról és szerelmi kalandjaikról szól, és naná, hogy itt is a kissé renitens, de szerethető karaktert hozta – jelentős sikerrel.

 Punch

2011-ben a mozivásznon is bizonyította kivételes tehetségét a „Punch” c. filmben. Egy anya nélkül felnőtt, szerencsétlen sorsú középiskolást alakít, aki a tanulásban nem, de a verekedésben  annál inkább jeleskedik. Igaz, csak akkor üti ki a másikat, ha az nyomorék, púpos édesapját gúnyolja. Tanárával is feszült a viszonya, ami csak akkor látszik oldódni, amikor a tanár kideríti, hogy édesanyja mégis él, és segít abban, hogy találkozhasson vele. A tanár szerepében megjelenő KIM Jun-Seok akkor úgy nyilatkozott ifjú partneréről, hogy 10 év múlva a legnagyobb színészek között lesz.

Fashion king

A 2012-ben az SBS-sel forgatott „Fashion King” ugyan nem aratott túl nagy közönségsikert, de ez elsősorban a vitatott befejezés miatt volt, nem pedig a színészi teljesítmények miatt.

Jang Ok-Jung, Living In Love

Az igazi nagy elismerést 2013 hozta meg YOO számára egy 24 részes történelmi sorozatban,  a „Jang Ok-jung, Living in Love”-ban.  A szerep, Sukjong király szerepe, óriási kihívást jelentett számára, és ennek maradéktalanul megfelelt. Meg kellett mutatnia, hogy egy éleseszű, logikusan gondolkodó férfi és uralkodó, hogyan keveredik egyre inkább a szerelem hálójába, s hogyan veszik el majdnem abban. A kritikusok égre-földre dicsérték érett, karizmatikus és sokszínű alakítását.

Secret Love Affair

Nyilván ez is közrejátszott abban, hogy egy újabb próbára tévő, nagy kihívást jelentő szereppel kínálták meg 2014-ben a JTBC csatornánál.

Ez a sorozat a „Secret Love Affair”, amelyben egy zseniális tehetségű fiatal zongoristát alakít, aki végzetes vonzalmat érez a nála közel 20 évvel idősebb igazgatónő nő iránt, és hiába minden észérv, a szenvedélyt és a kölcsönös vágyat egyikük sem képes leküzdeni.  

   

Veteran

És elérkeztünk az idei évhez, ami eddig soha nem tapasztalt sikert hozott számára, hiszen a „Veteran” c. film, már az ötödik hete vezeti az abszolút látogatottsági listát a hazai mozikban, és az augusztus 4-i bemutató óta (1 hónap alatt!) több mint 12 millió ember volt kíváncsi a filmre.

YOO itt egy olyan velejéig aljas, negatív figurát alakít, amilyet eddigi filmes karrierjében még soha.  A figura egy hatalmas cégbirodalom harmadik generációs jóképű örököse, akinek mindene megvan az égvilágon, kivéve az emberi érzéseket.  

A szerep apropóján készült vele a következő interjú, ez azonban jóval többről árulkodik, és feltárja a színész izgalmas gondolatvilágát.

egy igazi romlott chaebol-örökös

„Ha bármi jót is el tudok mondani a színészi teljesítményeimről, az csak a következetesség,  lenne, amit lehetne akár unalmasságnak is titulálni. Ha előre kiszámítható vagy, abban nincs semmi poén. „Én egy poénos, vicces fickó akarok lenni és egy új oldalamat akartam látni. Legalábbis azt hiszem, ez a célom.”  

-       Úgy érzi, hogy ennek a kicsit sem szerethető figurának az alakítása egyfajta kihívás volt az Ön számára, hogy kitörjön a komfort zónájából?

„ Ne értsék  félre, de ha bárki úgy érzi, és azt hangoztatja, hogy kezdek egysíkú, unalmas színésszé válni, az messze nem izgat annyira, mintha én magam is úgy érzem. És most elérkezett az a pont, amikor már elegem lett saját magamból, vagyis abból, amit mutattam. Ha mindig jófiút játszol, könnyen elhiszed, hogy magad is az vagy, pedig nincs tisztán sem jó, sem rossz ember. Tudom, hogy ez az alak a végletekig romlott és elvetemült, ráadásul sátánian cinikus. És az izgatott, hogy hogyan lehet nekem egy másik dimenziót is megmutatnom. Igen, azt hiszem, ezt akartam. Amíg csak a testem és lelkem ki nem merül, tovább és beljebb akarok menni, hogy kipróbáljam, milyen variációim vannak. ”

 Sado

És YOO ismét megmutathatja egy új arcát, mert a hamarosan, vagyis szeptember 16-án bemutatandó új filmjének máris nagy visszhangja van.  A „The Throne” (vagy: „Sado”) a tehetséges, briliáns-elméjű, de szomorúsorsú koronahercegről, Sadoról, illetve édesapjáról, az egyik legnagyobb Joseon-uralkodóról, Yeongjo királyról és kettejük ellentmondásos kapcsolatáról szól. A fiát egy rizsesládában halálra éheztető királynak csakúgy megvan a saját apai tragédiája és szenvedése, mint szerencsétlen sorsú fiának. Az uralkodó szerepét SONG Kang-ho viszi, míg a kínhalálra ítélt koronaherceg szerepét YOO Ah-in alakítja – úgy hírlik – megrázó erővel és elképesztő karizmával.

So Ji-Sub megindító cameo-ja

 A filmnek van még egy érdekessége, mégpedig, hogy SO Ji-sub vállalt benne egy cameo-szerepet. Igaz, hogy nem akármilyen megjelenés ez, mert ő alakítja a tragikus életű Sado fiát, Jeongjo királyt, aki gyerekkorában tanúja volt apja nyomorúságos halálának. SO Ji-subnak összesen három villanásnyi jelenete van, de az kulcsfontosságú ,mert ezek kötik össze a történetet.

„SO Ji-sub megjelenései szenzációsak, el vagyok ragadtatva a jelenetek képeitől, és nem fogadta el a gázsit sem” – mondta LEE Joon-ik, a film rendezője.        

LEE Joon-ik  „The King and the Clown” c. 2005-ben készült, nagy port felvert filmje volt az, amelyet legutóbb Dél-Korea az Oscar-díjért indított.  S most ismét!!! 2005 óta először nevez filmet Dél-Korea a legrangosabb filmes versenyre, s így ezen keresztül YOO Ah-in kivételes tehetsége is eljuthat Hollywoodba.

 

Szavazás

Melyik sorozatát néznéd/nézed legszívesebben?

Sungkyunkwan Scandal (17)
33%

Living In Love (7)
14%

Secret Love Affair (27)
53%

Összes szavazat: 51

Szavazás

Melyik filmjét néznéd meg legszívesebben?

Punch (9)
20%

Veteran (12)
26%

Sado (The Throne) (25)
54%

Összes szavazat: 46

Szerző:

Érzéki Korea

// 2015. szeptember 5 //