A K-poptól a filmsikerig

               

Sikeres pop-csapat tagjának lenni nem rossz üzlet Koreában, már csak azért sem, mert már jó ideje ez kiváló előszobája lehet akár egy filmes karriernek is. Ami persze vagy felfénylik (vagy nem annyira), vagy fel sem villan belőle az a bizonyos szikra, de azért legalább sokan próbára tehetik magukat. Egyre gyakrabban bukkannak fel énekes sztárok a TV képernyőjén, sőt, a „Kék vásznon” is, és sokan közülük valóban tehetségesnek bizonyulnak a színészet terén is. Van persze, aki jobb, ha a mikrofon mögött maradt volna, vagy ügyesen táncolgatna tovább, de a lehetőség legalább megadatott. Hogy mért? Mert nemcsak a K-pop, hanem a TV is üzlet, sőt – végül is – maga a filmipar is. Igen, a filmipar is profitálni szeretne a k-pop idol már megszerzett népszerűségéből, és úgy reméli, hogy a rajongótábor szépen beúszik kedvenc pop-sztárja oldalvizein a mozikba. Valóban több nézőt vonzanak? S vajon tényleg tehetségesebbek és jobbak egy-egy felvillanásnál?  

AKIK MÁR TÖBBSZÖR IS BIZONYÍTOTTAK

Elsőként néhány olyan (bocsi, de a lista nem tud teljes lenni természetesen) sztárról lesz szó, akik a K-pop világából indultak, de bizonyították, hogy nemcsak a sztárságból eredő népszerűség van a tarsolyukban, hanem színészi tehetség is lobog bennük, ráadásul szépen hoznak a filmes kasszára is…

Ha mindezt összeadjuk, akkor nyilvánvaló, hogy Miss A. Suzy és a ZE:A IM Siwan-ja kiemelkedik a legjobban teljesítő sztárok közül is. Suzy az ”Architecture 101” c. 2012-ben készült filmben futott be, míg Siwan az „Attorney” c. alkotásban hívta fel magára nemcsak a közönség, de a filmes szakma figyelmét is.

"Architecture 101" (Bae Suzy )

A film női főszereplője HAN Ga-in volt, akinek a fiatal énjét Suzy hívta életre. 2012-ben ez volt az a film, amelyik körül a legtöbb hírverés zajlott és a második legnagyobb melodráma kasszasikernek bizonyult az évben. Ezzel a filmmel Bae Suzy kapott egy becenevet is:„az első szerelem”, ami nyilván az ártatlanság és az igazi hamvas szépség jelképe, sőt ígéretes színési tehetségnek kiáltották ki. Szóval bekerült a klubba.

"The Sound  of A Flower" (Bae Suzy)

Következő nagyfilmje a tavaly bemutatott „The Sound of A Flower”, amelyben nem kisebb tisztesség várt rá, minthogy eljátszhatta Korea első, a Joseon korban élt pansori énekesnőjének szerepét. Suzy nevétől volt hangos a sajtó már akkor, amikor a film nyersanyaga épp csak a vágószobába került, és a filmet óriási várakozás előzte meg. S noha olyan befutott nevekkel játszott együtt, mint RYU Seung-Ryong, vagy éppen KIM Nam-gil, a film mégis csak igen szerény teljesítményt nyújtott bevételek tekintetében, „mindössze” 310 ezer néző volt rá kíváncsi. Jah kérem, a néző útjai és ízlése kifürkészhetetlen – szóval ez a film nem lett egy kasszasiker. S noha mostanában nem hallani új filmezési ajánlatról, Suzy népszerűsége azért nem sokat csappant az interneten, de ehhez azért valószínűleg barátjának LEE Min-honak is lehet némi köze...:-)

  

"The Attorney" (Siwan)

Azok a k-pop idolok, akik filmvászonra kerülnek, általában valamilyen, az eredeti kinézetükhöz, vagy karakterükhöz hasonló figurát személyesítenek meg szerepeikben – de nem így IM Siwan! Ő a 2013-ban bemutatott „The Attorney”-ban debütált egyenesen a ZE:A fiúbandából, ahol is mondhatni nem erről az oldaláról ismertük. A kemény, politikai felhangokat megütő filmben olyan hitelességgel alakította a pénzhajhász jogász nézeteit megváltoztató diáklázadó szerepét, hogy arról mind a kollégák, mind a kritikusok is elámultak. Siwan nem ijedt meg a saját árnyékától, sem a szereptől, sem az ügyvédet alakító karizmatikus hírességtől SONG Kang-ho-tól, és cseppet sem illetődött meg a kamarák előtt. A film óriási kasszasiker lett, 11.37 millió nézővel minden idők 9. legnagyobb hazai sikere.

"Misaeng" (Siwan)

Siwan a tavalyi nagydíjas tvN sorozatban a „Misaeng”-ben is bizonyította színészi kvalitásait. A magam részéről csak bámultam,ahogy a kisebbségi érzésekkel küzdő, sokszor megalázott helyzetbe hozott zöldfülű irodai újoncból hogyan tudja kihozni a végül mindenki számára fontos hőst úgy, hogy sosem akar hősködni. Hozzá kell tenni, hogy maga a sorozat is komoly csemege, kiváló forgatókönyvvel és sok remek alakítással, hogy Siwan-on kívül még olyan neveket említsünk, mint LEE Sung-min, KANG Ha-neul, BYUN Yo-han, vagy KIM Dae-myung.

"Tazza" (T.O.P.)

A következő két popsztár is több filmes szerepet, s pár igen figyelemreméltó sikert tudhat magáénak.

A T.O.P. rajongók bizonyára felismerték kedvencüket az előző képen, aki eredetileg CHOI Seung-hyun névre hallgat és a Bing Bangből indult útnak. T.O.P. igen megbízhatóan teljesít a kamerák előtt, ráadásnak olyan filmekben, amelyek jelentős kasszasikernek is bizonyulnak. Mondhatni nem semmi: 3 film = 3 nagy siker, vagyis: a híres háborús film, a „71-Into The Fire” (2010-ben 3.33 millió néző), „Commitment” (2013-ban 1.05 millió néző) és a tiltott kártyajátékosról szóló kemény „Tazza” (2014-ben 4.02 néző)

"Rough Play" (Lee Joon)

LEE Joon ( a MBLAQ formációból) is remekül indította filmes karrierjét még 2009-ben, amikor is a „Ninja Assassin” c. filmben RAIN fiatalabb napjait hívta életre, a filmet 1.33 millió néző látta. A következő film, amiben LEE Joon igen nagyot alakított, az a 2013-ban készült „Rough Play” (magyarul „A színész az színész” címen ismert) főszerepét eljátszotta. Ha valaki látta a SO Ji-sub főszereplésével készült „Rough Cut”-ot, azért ezt a filmet se hagyja ki…, az igazság az, hogy ez a film sem puhább egy csöppet sem. De szintén nagyon-nagyon jó.  

 

KOPOGTATNAK AZ ÚJAK

Twenty (Lee Jun-hoo)

És íme, jönnek az újabb generáció tagjai, akik lehetőséget kaptak a továbblépésre, és akik igenis mutogatják oroszlánkörmeiket a filmvásznon. Itt van mindjárt LEE Jun-ho a 2PM-ből, aki zsenge korban, már 2013-ban kamera elé állt a „Cold Eyes” c, filmben (5.51 millió néző), s azóta már újabb két filmszereppel is megkínálták. A „Memories of The Sword”-ben ugyan olyan sztárokkal játszhatott együtt, mint JEON Do-yeon, vagy LEE Byung-hun, a film sikere elmaradt a várakozásoktól, s ez valószínűleg nem a neves színészgárda hibája, Junhoé pedig a legkevésbé sem. Hiszen itt van a szintén 2015-ös sikerfilm, a „Twenty”, ami viszont több, mint 3 millió nézőt csalogatott a mozikba, és akik látták bizonyára nem csalódtak a fiúk játékában.    

   

"Cart" (Doh Kyung-soo)

Az EXO rajongóinak figyelmét biztos, hogy nem kerülte el DOH Kyung-soo lebilincselő játéka az „It’s OK, It’s Love” c. sorozatban, de igazán kiemelkedő filmes teljesítményt nyújtott 2014-es nagyfilmjében, a „Cart”-ban is, ami a részfoglalkoztatású fiatalok nehéz helyzetéről szól és közel 1 millió nézője volt.  

"Gangnam Blues" (Seol-hyun)

A sort egy hölggyel kezdtük, s fejezzük is be két másik ígéretes lánnyal, aki nem más, mint Seol-hyun az AOA nevű lánycsapatból és Sulli, aki az f(x) formáció tagja volt .

Seol-hyun kétségkívül az a női pop sztár, aki Suzy mellett a legtöbb érdeklődésre számít a klikkelgetők körében egy internetes felmérés szerint. Igaz, eddig még csak egy filmben szerepelt, de az nem volt más, mint a „Gangnam Blues” LEE Min-ho oldalán, és – persze több okból is – 2.19 millió nézőt ültetett a mozivászon elé akkor. Seol-hyun törékeny és ártatlan megjelenése és finoman árnyalt játéka ebben az igencsak férfias filmben nagyon sokak figyelmét felkeltette. 

"The Pirates" (Sulli) 

Sulli gyerekszínészként debütált, mielőtt belépett volna a K-pop világába, aztán egyszer csak két menő filmbe is bekerült. Elsőnek mindjárt az óriási kasszasiker filmbe, a „The Pirates”-be KIM Nam-gil és SON Ye-jin oldalán, amire 8.7 millió néző volt kíváncsi a hazai mozikban, nem beszélve a külföldi eladásokról. Ezt követte a „Fashion King”, ami ugyan jóval szerényebb létszámot vonzott, de Sulli játéka itt sem hagyott semmi kivetnivalót maga után.

 

MIBEN LÁTHATJUK ŐKET LEGKÖZELEBB?  

  • Siwanra már nem kell várni, éppen január 21-én (tegnap) került a mozikba új, szívmelengető filmje a „Melody to Remember”, amely a Koreai háború idején játszódik.
  • DOH is hamarosan megjelenik a filmvásznon, mégpedig egy romantikus ifjúsági filmben, aminek a címe „Pure Love” és a bemutatóját februárra tervezik.
  • Seol-hyun ez év második felében LEE Min-ho után ismét egy nagy névvel jelenik meg a „kék vásznon”, mégpedig KIM Nam-gillel az „A Murderer’s Guide to Memorization”-ben, ahol Kim barátnőjét alakítja majd.
  • Sulli is leszerződött már a „Real” című filmhez, amelyben partnere KIM Soo-hyun lesz.

A nagyérdemű közönség pedig hátradől és várja, milyen is lesz a folytatás!

Viszlát a filmvásznon! :-) :-)

  

// 2016. január 22 //

 

Szerző:

Érzéki Korea

Kik vannak még a képeken?

Dátum: 2016.01.24

Feladó: Sügi

Tárgy: popsztárok

G. Dragon!

Dátum: 2016.01.22

Feladó: Barbóó

Tárgy: hírességek

Akiket még felismertem:
Dongho - U-Kiss
Ji-yeon - Tara
:-)

Új hozzászólás hozzáadása