Ha esik Szöulban...

 
 

Szöul még esőben is jól mutat :))) 

Bár annak, aki látni jött, nem ez az ideális városnéző idő, és ezzel én is így voltam. Homlokomat a szobám ablakára nyomtam, és majdnem reményt vesztve bámultam a szürke eget és a Jongno-gu sugárút vizes járdáját a 9. emeletről. Vajon mért van az, hogy egy finom forró myeokguk (algaleves) reggeli és egy bögre macchiato, - úgy, ahogy azt Sang-Gil készítette – meg tudja hozni az ember napsugaras jókedvét még oly szürkeesős napon, mint az a nap volt? Yi csak este jön, addig mit is csináljak? Fény gyúlt a pazar reggeli nyomán, és egy csapásra bevillant: MÚZEUM!!!  

Mivel a szálloda a belváros abszolút szívében található, úgy gondoltam, hogy a közelben kéne szétnézni.

Leesett az állam, amikor a szálloda portáján beszerezhető kínálatba botlottam, mert ennyi, bejárható távolságban található csodára tényleg nem számítottam. Nna, nézzük csak, hová lehet elindulni egy szöuli esős napon a Belvárosban.

 

1.World Jewelry Museum

( A világ ékszerei múzeum)

Az épület külsőleg megdöbbentő módon inkább egy masszív garázsnak látszik, semmint múzeumnak, de a felszínre nem adunk! A Changdeokgung palota tőszomszédságában (3. metróvonal, Anguk st.) található rendhagyó építmény 250 kiállítási tárggyal rendelkezik és túlsúlyban borostyán, arany és smaragd uralja a terepet.

A múzeum igazgatónője Brazíliában, Kolumbiában, Etiópiában és Németországban gyűjtögette össze eklektikus kollekcióját. Ezekbe az országokba kísérte el ugyanis diplomata férjét, és mivel elég sok ráérős ideje volt, ékszergyűjtésre adta a fejét – jól tette, és bizonyára tehette.

 

2. Bukchon Museum

Bizonyára mindenki hallott már Szöul leghíresebb élő „falumúzeumáról”, a Bukchon Village-ről, amely a belvárostól vagy két-három metrómegállóra, vagy jó idő és egy kis túrázási hajlam esetén némi kaptatóval 45-60 percnyi sétára van. Itt bújik meg egy gyönyörű régi épületben a Bukchon múzeum, amely a Hanok Village régi és a nem is olyan régi múltat idéző tárgyait őrzi.

A múzeum abszolút interaktív, aminek legjobban itt a gyerkőcök örülnek, akik régi mozsarakban gabonaszemeket törnek, vagy kézi darálókkal „nagyüzemben” művelik ugyanezt, de gyógynövényekkel is ismerkedhetnek, szaglászhatják, tanulmányozhatják őket kedvükre. Van itt fából faragott bölcső és szemcsésen, szaladó képpel zümmögő fekete-fehér televízió, ami viszont az idősebb generációban ébresztgeti a nosztalgiát.

 

3. Asian Art Museum

Innen már csak egy hajításnyira, szintén a Bukchon Hanok Village területén található egy teljes egészében magánkézben lévő csoda. Már maga a múzeumnak otthont adó épület is az, mert ez volt Saseong Gobul Maeng nagyúr (1360-1438) lakóháza, aki a Joseon-dinasztia magasrangú udvari méltóságainak egyike, és nagyhatalmú köztisztviselője volt.

A múzeumot Kwon Yeongdu alapította, s ő volt az, aki fáradságot nem ismerve, pénzt nem kímélve mintegy harminc éven át összegyűjtögette az itt található kollekciót. A kiállítási tárgyak a konfucianizmushoz, a buddhizmushoz és a népi kulturális hagyományokhoz egyaránt köthetők. Van itt belül egy „Gobul Seodang”-nak nevezett épület, ahol a Joseon-beli klasszikus iskolával ismerkedhet a látogató, amely természetesen korhű stílusban épült és mesterien renovált állapotban van. Itt is van lehetőség alapos tapasztalatszerzésre, mivel egy sor hagyományos művészetet ki lehet próbálni, lehet festeni, sőt rizssütit is készíteni!  

4. Gahoe Museum

Hű, ez egy olyan érdekes múzeum, amilyent még nem pipáltál! Csak 2002-ben nyitott, de telis-tele van izgalmasabbnál izgalmasabb dolgokkal, ami egy kicsit a koreai emberek spirituális életébe is betekintést enged. Vannak itt természetet, állatokat ábrázoló, vagy akár a régmúlt idők eseményeit idéző festmények, életképek és olyan amulettek, szerencsét hozó tárgyak, amelyeket évszázadok óta gondosan őrizgettek nemzedékről nemzedékre.

A naiv festészettől kezdve a vallásos hiedelmeket tükröző képeken át még a festett rémalakokat tükröző tetőcserép is megjelenik, és igen jól megfér az ősi sámánizmus elengedhetetlen kellékeit is felvonultató tárgyak hihetetlen tárházával.

 

Ráadásul mi mindent ki lehet próbálni! Minimális plusz összegért bármit választhatsz a kínálatból, amit magad is szeretnél megtapasztalni, a maximális létszám 20-25 fő. Jó, ha tudsz kicsit koreaiul, mert itt bizony csak a honiak nyelvén kaphatsz instrukciókat, hogy hogyan is láss neki a kézműveskedésnek.

Ízelítő a kínálatból: portréfestészet, legyezőfestészet, amulettpecsét-készítés, ősi gobelinalapozó tanfolyam, stb, stb....

Nem is említettem, hogy ez a múzeum is a Bukchon Hanok Village vonzáskörébe tartozik, igaz annak a déli részén, de abszolút begyalogolható – még esőben is.

Aztán teljesen észrevétlenül egyszer csak este lett, az eső már csak szemerkélt, friss, zöld-fű illata keveredett az elvonuló felhők illatával és végre Yi is megérkezett. És aztán előttünk volt az éjszaka, és Szöul ezer színben villódzó nyüzsgő élete.

// 2015. november 24. //

 

Szavazás

Szerinted melyik múzeumot néztem meg?

World Jewelry Museum (6)
15%

Bukchon Museum (7)
18%

Asian Art Museum (5)
13%

Gahoe Museum (4)
10%

Mindet (17)
44%

Összes szavazat: 39

Téma: Ha esik Szöulban...

Dátum: 2016.01.09

Feladó: andingo

Tárgy: Eső

Mi sajnos nem tudtunk ebbe a múzeumba bemenni, köszönöm a képeket. Tetszik a stílusod is :)

Dátum: 2016.01.11

Feladó: Érzéki Korea -> andingo

Tárgy: Re:Eső

Sajnálom, de majd legközelebb talán sikerül!
Köszönöm szépen!
ÉK

Dátum: 2015.11.24

Feladó: Laca

Tárgy: Eső

Bocs, csak, azt szeretném kérdezni, hogy hogy lehet 2-3 megállóra a Bukchon? Vagy 2 vagy 3, nem? Amúgy nem kötekedés :D

Dátum: 2015.11.24

Feladó: Érzéki Korea ->Laca

Tárgy: Re:Eső

Kedves Laca!
A Bukchon Hanok Village nem egy falumúzeum, hanem egy "élő múzeum", ami azt jelenti,hogy egy olyan kerülete Szöulnak, ahol laknak, élnek emberek, csak úgy, mint bármely más negyedben. Így a kerületet több irányból is meg lehet közelíteni, attól függően szállsz ki a metróból, hogy melyik részéhez szeretnél közelebb kerülni. Ez lehet kettő, vagy három. A "Bukchon"-ba, mint olyanba nincs belépődíj, kapu sincs, mert ez egy városrész.
Nem vettem kötekedésnek, írj máskor is :-)))
ÉK

Dátum: 2015.11.25

Feladó: laca

Tárgy: Re:Re:Eső

Oké, köszi! :-)

Dátum: 2015.11.25

Feladó: Laca

Tárgy: Re:Re:Eső

oké, köszi!

Dátum: 2015.11.24

Feladó: Katinka

Tárgy: Ha esik Szöulban

Nagyon kedves, hangulatos leírás, örülök, hogy olvashatom ezeket. Olyan kicsit, mintha én is ott lennék.
Nekem a kedvenc rovatom a "Séták", kérlek folytassátok.

Dátum: 2015.11.24

Feladó: Érzéki Korea -> katinka

Tárgy: Re:Ha esik Szöulban

Kedves Katinka,
köszönjük, és rajta leszünk a jövőben is !
ÉK

Új hozzászólás hozzáadása