Gangnam de Lux

Ugye, az nem lehet meglepetés, hogy Dél-Korea néhány évtizeden belüli hihetetlen sebességű átalakulása sokak meggazdagodásához vezetett, és ebben nincs semmi kivetnivaló. A szöuli társadalom elitjének is a legteteje a Hangang folyó déli partján, a Cheongdam-dong (청담동) közvetlen szomszédságában található területet lakta be. Ez itt a gazdagok és jó néhány híresség birodalma, a luxus negyedek kicsit sznob, kicsit zárt világa,  maga a GAGNAM!   

A mai napig nem tudom megmagyarázni, miért dobogott gyorsabban a szívem, amikor kiszálltam a metrómegállóban. Reggel igyekeztem „rendesen” felöltözni, nehogy nagyon kilógjak, de az igazság az, hogy fogalmam sem volt, hogy bele fogok-e illeni a képbe. (Na, nem mintha sokat törődtek volna velem:-))

Ahhoz már hozzászokott a szemem, hogy Szöul belvárosa fura alakú, őrült magas, gyönyörű, lenyűgöző üveg- és fém épületekkel, óriási led-kivetítőkkel bódít el, de azért amit itt találtam, attól megbillentem egy pillanatra. Tényleg egy másik világba csöppentem, már a levegő vibrálása és illata is sajátos volt. Vagy csak képzeltem??

A Joseon-korban a mai Cheongdam-dong neve „cheongsutgol” (청숫골), vagyis tiszta tó volt.

Nos, ennek a tónak már itt nyoma sincs, de úgy hírlik, hogy a Cheongdam parkban található luxusfürdő- és gyógy-komplexum ennek a régen eltűnt tónak a természetes forrásvizéből táplálkozik.

Aztán sokáig lápos, mocsaras terület volt ez, és senki sem akart itt élni. Azaz, mégis. A Koreai háború után rengeteg földönfutóvá vált ember költözött ide és nyomortanyák, piti, vagy nagyobb gengszterbandák harcmezejévé vált. És jöttek azok a bizonyos 70-es és 80-as évek, és amikor Dél-Korea az 1988-as nyári olimpiára készült. Amikor sokszor bizonytalan eredetű, hatalmas pénzek kerültek a gazdaságba, beindultak az ingatlan-kisajátítások, a harcot immár nagybefektetők vívták egymással és mind ennek a tetején kivirágzott a „Szöul de Lux”, a Gangnam. (Ha valamelyikőtök látta már a 2014-ben készült „Endless Love” c. sorozatot, vagy volt szerencséje megnézni a „Gangnam Blues”-t), akkor lehet némi fogalma a hirtelen meggazdagodott elit akkori életéről.

Később az itt letelepedett, így-úgy szuper vagyonossá vált családok gyerekei az USÁ-ba, Kanadába, Nyugat-európába mehettek tanulni. Visszatérve Koreába, ők alkották az új társadalmi –és gazdasági elitet és gyermekeik azt a globalizálódott generációt (“yuhaksaeng”) hozták létre, ami manapság meghatározza a Gangnam arcát és stílusát.

Csak egy érdekes példa: a legtöbb, Gangnamban található térkép három dologra fókuszál, amikor útba igazít: 1.bankok, 2.bevásárlóközpontok, 3.plasztikai sebészeti magánklinikák….

Bóklásztam, fényképezgettem, tátottam a számat és nagyon-nagyon szerettem volna egy teát meginni, valami elrejtett helyen, ahol a celebek is randizgatnak titokban… Nem vagyok én egy anyámasszony katonája, de itt azért tényleg elbizonytalanodtam! És ekkor – estébe hajlott már - végre megérkezett Yi, aki feloldotta a szorongásomat és egyszer csak ott múlattuk az időt és nem lötyögtem többé már egyedül.

És valóban…. , mintha még a kávénak is más íze lett volna :-) Ez lenne a sznobizmus? Ha az, ha nem az, nagyon tetszett és soha nem felejtem azt az egyetlen estét és éjszakát  -  óhhhh, a GANGNAMBAN.

 

 

egy kis zenével...

 

(ez nem Psy :-)  - saját gyártás!)

Szavazás

Tetszik ez az életstílus?

Igen (13)
36%

Nem (5)
14%

Kipróbálnám... (18)
50%

Összes szavazat: 36