A Titkos kert

Az igazság az, hogy azon a napon csak ténferegtem reggel Szöulban, kicsit borús volt az idő is, az eső lába ott lógott a város fölött, sok ötletem volt, hogy minek lássak, de konkréten csak nem jutott eszembe semmi se. Ismeritek ezt az állapotot, nem?  Visszamentem a szállodába – pár nap alatt igen megkedveltem a kicsiny kávézóját - hátha a speciálisan finom caffe macchiatótójuktól kiderül az ég és  a fejemben is valami…  

Amikor berregett a készülék, hogy készen a rendelésem, odabattyogtam a pulthoz. A nagyon kedves, immár ismerős kávés fiú óvatosan végigmért (természetesen, mint vendéget) és vajon mit láthatott, amikor váratlanul azt kérdezte: „Van már terve mára?” Mit ne mondjak, zavarba estem… mondtam: „...öööö… hát nem nagyon…, vagyis de! Igen! Persze!” Nem hitte el, mert folytatta: „Mért nem nézi meg a Biwont?” Néztem rá – remélem elég kedvesen -  és igyekeztem, hogy ne lássa rajtam, hogy az agyam kattog, de hiába.

Folytatta, ártatlanul: „Tudja, az a Titkos Kert, a Changdeokgung Palotában…”

Mondtam, hogy hát persze, naná, hogy tudom, köszönöm szépen, éppen ez is a fejemben járt, de tényleg… Aztán kicsit többet próbáltam fizetni a mai napig feledhetetlen macchiátóért, de egy kedvesen elháritó kezet és még kedvesebb mosolyt kaptam, valamint néhány szót, ami máig hazajár: „Érezze magát jól, de jöjjön haza sötétedés előtt!” 

 Macchiato made by Sang-Gil :-)

 

Nyakamba vettem a dzsekimet, a fényképezőgépemet és nekivágtam, mert most már egészen biztosan tudtam, hova megyek ma Szöulban...

Megosztom (ha ezt lehet egyáltalán), amit aznap megtudtam és bebaragoltam:    

A Changdeok Palota (창덕궁) Szöul öt királyi palotája közül a második helyet foglalja el, és az a látványosság, amit nem hagyhat ki az, aki a fővárosban megfordul. Története ennek a palotának is a Joseon korig nyúlik vissza, és bizony igen kalandos időket ért meg. A régi korokban sokat látott és szenvedett történelmi nevezetesség ma 45 hektárnyi területen 13 királyi palotaépületnek ad helyet harmonikus környezetben. 

(Magáról a Palotáról egy külön beszámolót fogok írni - megfogadtam...:-)

ÉS VÉGRE A PALOTA TITKOS KERTJÉBEN VOLTAM!

 

A Bugaksan-hegy emelkedő oldalán található, majdnem teljes egészében a maga természetes valójában hagyott kertben 28, a  feng shui szabályai szerint elhelyezett kerti pavilon, egy patak és egy gyönyörű tó bújik meg, ez utóbbit – ha annak itt az ideje – csodálatos lótuszvirágok borítanak. Ez a különös, buja, már-már elvarázsolt, hangulatú park, a Biwon, vagyis a híres Titkos kert királyok és koronahercegek kedvenc horgászó, pihenő, elmélkedő helye volt, és ha a kicsi, romantikus pavilonok falai beszélni tudnának, bizony nem kevés titkos, szerelmi légyottról mondanának mesét…

A kert első ránézésre nagyon eltér a japán, vagy más távol-keleti kertek mesterségesen megkomponált, aprólékos gonddal elrendezett imázsától, de ha leülünk és csak öt nyugodt percet nézelődünk egy helyben – máris láthatóvá válik az örök körforgás és harmónia jegyében megálmodott és kialakított természet. 

 

(megjegyzés: a Titkos kert csak idegenvezető által vezetett séta keretében látogatható, de ha lemaradsz, és csak úgy csatangolsz magadban, addig maradsz, oda mégy, ahová csak akarsz, de arra azért vigyázz, hogy nehogy rád sötétedjen)

óh, de ha mégis.....

  

...soha nem felejted el az élményt!     

... aztán, ha rád virrad, ki bánja ha másnap itt ébredhetsz...?
 

Téma: A Titkos kert

Dátum: 2015.05.08

Feladó: Rozsdás Rézi

Tárgy: utazás

Követlek Téged gondolatban, csak folytasd a beszámolót...

köszi -köszi

Dátum: 2015.05.12

Feladó: Érzéki Korea

Tárgy: Re:utazás /Rozsdás Rézi

Rézi... :-D

Dátum: 2015.02.15

Feladó: Tünde

Tárgy: Titkos kert

Nagyon jó kis beszámoló, külön élveztem a személyes hangvételt. Valóban izgalmas város lehet, jó lenne látni egyszer.

Dátum: 2015.02.16

Feladó: Érzéki Korea

Tárgy: Re:Tünde/Titkos kert

Kedves Tünde,
köszönöm szépen!
ÉK

Dátum: 2015.02.15

Feladó: Szerémi Péter és felesége

Tárgy: Titkos kert

Köszönjük szépen ezt a kiváló leírást, akár holnap utaznánk, ha lehetne....
Reméljük, hogy nem sokára újabb kalandjait osztja meg velünk a Kedves Érzéki Korea - legalább egy kicsit még jobban kinyílik a világ számunkra.
Üdvözlettel:
Szerémi Péter és Katalin

Dátum: 2015.02.16

Feladó: Érzéki Korea

Tárgy: Re:Szerémi Péter és felesége /Titkos kert

Kedves Szerémi Házaspár!
Köszönjük szépen!
Kérem, kövessék figyelemmel továbbra is a "Séták"-at, remélem nem csalódnak majd, természetesen folytatni fogjuk!
Érzéki Korea

Dátum: 2015.02.14

Feladó: Joó Viktória

Tárgy: Séták

Köszönöm, nagyon jó ez a beszámoló, alig várom a következőt

Dátum: 2015.02.14

Feladó: Kéki Márta

Tárgy: Titkos kert

Nagyon szép és érdekes leírás! nagyon szívesen olvastam és remélem hogy más látnivalókról is írtok majd, vagyis ugye lesz folytatás?
Nagyon szeretem a sorozatokról szóló ismertetőket is!
Kéki Márta

Dátum: 2015.02.16

Feladó: Érzéki Korea

Tárgy: Re:Kéki Márta/ Titkos kert

Köszi szépen, igen írunk - minden héten legalább egyszer ebbe a rovatba!
Kövesd! :-)
ÉK

Új hozzászólás hozzáadása