Napi fotó 2020

június 10.

Érik a banán... Nem, nem Afrikában, hanem Dél-Koreában, méghozzá egy hatalmas üvegházban Haenam tengerparti városkában (Dél-Jeolla tartomány) Ahogy a klímaváltozás nyomán Dél-Korea területein is jelentős általános felmelegedés tapasztalható, úgy tér át egyre több gazdálkodó a trópusi gyümölcsök és növények termesztésére.
 

 

június 6.

 

Június 6-a Dél-Koreában az Emlékezés Napja, amelyen a Koreai Háború (1950-53) áldozatai előtt rója le tiszteletét a nemzet. A testvérháborúba Észak és Dél oldalán is részt vettek más országok, A Szovjetunió és a kommunista Kína például Észak-Koreát támogatta, míg az USA és az ENSZ csapatai Dél oldalán harcoltak. A fotón a nemzetközi ENSZ temető látható az egyik leghevesebb harcok színhelyén, Busanban      

 

 

május 29.

 
A 2019-es dunai hajótragédia áldozataira emlékezünk.... 

 

 

május 27.

 
Ha május, akkor sok-sok virág :-) Gokseong, Dél-Jeolla tartomány
 

május 14.

  

Koreában minden hónap 14-e valami szerelemmel kapcsolatos nap :-) Ma, május 14-e a "Sárga nap", amikor a párok összeöltöznek, méghozzá sárgába és sárga rózsát adnak, vagy küldenek egymásnak. Ezért is nevezik "Rózsa-napnak", (로즈데이 )   
Azoknak, akiknek jelenleg nincs párjuk, ezen a napon sárga színű ételt kell fogyasztaniuk, hátha jövő ilyenkorra már megtalálja a nagy Őt :-) Ilyen tipikus rózsanapi sárga étel a koreai currys rizs, melynek recepjtét honlapunkon itt találjátok
 

 

 

május 10.

Senki sem ismerné fel, de ő Dél-Korea leghíresebb sportolója, az angol Tottenham Hotspur sztárja, gólzsákja, balszélső csatára, Son Heung-mi. Háromhetes kötelező katonai szolgálatát a haditengerészetnél, Jeju szigetén töltötte le, tegnap már le is szerelt :-) Amint teheti, visszarepül és irány a focipálya! 
 

 

 

május 8.

 

Május 8-a Szülők Napja Dél-Koreában, amikor a gyermeki szeretet jegyében szegfűt tűznek a szülők és nagy szülők ruhájára a gyerekek és "Szülőnapi énekkel" koszöntik őket  
 

 

április 15.

  

Kívánságcédulákat akasztanak ki a kicsik az egyik szöuli utcán, melyben a járvány megszűnését kérik.... :-)  
 

március 29.

Cseresznyevirágzás  2020 - tisztes távolból és autóból...
 
 

 

Március 11.

Március 11-től visszavonásig beutazási tilalmat rendelt el Dél-Koreából Magyarország kormánya a koronavírus európai és hazai terjedése miatt. A magyar állampolgárok beutazhatnak, de kéthetes kötelező otthoni karanténba kell vonulniuk.
 
 

 

 

Március 1 - a Koreai Márciusi Ifjak napja 

 
 
 
 

február 25.

 
Korea küzd...
 
 

 

február 11.

                                          Bravó! Bravó! Bravó és Bravó!

                      

Hihetetlen, történelmi győzelem az Oscar-on. Négy Oscar, négy bravó!! Szóval... nem csak az amerikaiak tudnak filmet csinálni, ugye??
 

február 4.

A Holdnaptár szerint idén február 4-én köszönt be az első tavaszi évszak, az Ipchun. Ebből az alkalomból kalligrafikus írásssal díszített tekercseket kell a kapuk és a porták bejárataira kifüggeszteni, amelyben bőséges termést, és szerencsés évet kívánnak    
 
 

 

január 27.

Egy régi hagyomány: élő fákra függesztik ki az újévi kívánságcédulákat  (Daegwallyeong, Gangwon tartomány)   
 

 

 

január 21.

Közeleg a koreaiak egyik legnagyobb ünnepe, a Holdújév, azaz a Seollal. A holdújévi rituálékhoz hozzáratrozik az idősek előtt szabályos meghajlás, aminek tanulását nem lehet elég korán kezdeni :-) (Fotó: egy szöuli bölcsőde)
 

 

 

január 17.

Lehet, hogy a dél-koreai diákok többsége idén már hanbok-ihlette formaruhát fog hordani? A Kulturális., Sport - és Turizmus Minisztérium ajánlása alapján erre nagy az esély, és a bevezetése iránt érdeklődő iskolák már regisztrálhatnak a helyi oktatási központoknál.   
 

 

január 10.

 
Hányszor csodáltuk már meg Busan fecskefészek-házait tisztes messzi távolból... De közelről szemlélve nem mindig ilyen elbűvölő a valóság. 
Önkéntesek segélycsomagokat cipelnek a hegyoédalban lakó elszegényedett rászorulóknak a közelgő Holdújév alkalmával.
 
 
 
 

január 8.

 
 
Tavasz a télben Gwagjuban..., eső és virágzó kamélia :-)