Történelmi nőalakok, akik megihlették a filmeseket

A koreai történelem nem csak kiemelkedő férfihősöket adott a nemzetnek, hanem számos női hírességet is, akiknek soraiban csakúgy megtaláljuk a királynőt, a császárnőt, a költő és tudós nőt, a hercegnőt, az ágyast, mint a különleges tehetségű fazekas művészt és a gyönyörűséges kiszenget. Csoda-e, hogy a regényírók, filmesek fantáziáját is meglódították? Nem bizony, így aztán a mozi és sorozatrajongók örömére ennek nyomán számos alkotás született, amelyeknek ihletője egy-egy híres koreai történelmi hősnő lett. Az igaz, hogy időnként elszalad a forgatókönyvírók tolla, és elég tágan értelmezik a történelmi eseményeket, de fogjuk ezt a művészi szabadságra. Elvégre mégiscsak sokat megtudhatunk tőlük egy-egy adott korról, a ruhákról, a szokásokról, nem? A teljesség minden igénye nélkül, nézzük csak, hogy a film- és sorozatgyártásban kiket és hogyan ábrázolnak a koreai alkotók.  

 

JANG OK JUNG

Semmi kétség, hogy a legtöbb filmes alkotás Jang Ok-Jung úrnőhöz (1659-1701) kapcsolódik. akit leginkább Jang Hui-bin néven emlegetnek a történelemben. Életéről, illetve a korról, amiben élt, no és az intrikáktól, véres történetekről cseppet sem mentes időkről írd és mondd, eddig nem kevesebb, mint tíz filmes mű született, ebből kettő nagyfilm, nyolc pedig televíziós sorozat.

  

1961. „Jang Hui-Bin”mozifilm (a címszerepben: Kim Jee-mee)

Jang úrnő gyönyörű és nemesi származású nő hírében állt, a Soron (nyugati frakció) által támogatva jutott feljebb és feljebb, egészen addig, hogy Sukjong király ágyasa lett, sőt a trónörökösnek ( a későbbi Gyeongjong királynak is ő adott életet. (az más kérdés, hogy fia aztán hogyan jutott a trónra…)

Arról a történészek is írnak, hogy alighanem köze lehetett InHyun királyné száműzetéséhez, akit sikerült gyanúba kevernie a király előtt. A dolgok tisztázódtak, a király megbocsájtott nejének és visszafogadta az udvarba, viszont elzavarta Jang úrnőt, akinek aztán később mégis megkegyelmezett. Nos, lehet, hogy nem kellett volna?

2010. Dong-Yi (Jang úrnőt a sorozatban  Lee So Yeon alakította)   

A politikai befolyás és a féltékenység megtette a hatását és a fiatal, mindössze 34 éves InHyun királyné gyanús körülmények között megbetegedett, s nem sokkal később meghalt. Úgy írják: megmérgezték… Igaz vagy sem, tény, hogy a király gyanúja felébredt, ráadásul Jang úrnőt nevetgélve találta a szobájában a királynő halála estéjén. Sukjong politikai összeesküvést látott a dologban, és szörnyű bosszút állt a Soron frakción, 1700 embert megöletett Jang úrnő rokonai és politikai támogatói közül, neki pedig méregital jutott. Ráadásul a király ekkor egy olyan rendeletet hozott, hogy ágyasból soha nem lehet királyi hitves.

2013-ban újabb sorozat született, amelynek címe „Jang Ok-Jung, Living for Love” (fenti kép) A címszerepet Kim Tae Hee játszotta, partnere pedig nem más, mint Yoo Ah-in volt, Sukjong király szerepében.

Ha valaki fogná magát és végignézné a Jang Hui-bin életéről szóló valamennyi filmet és sorozatot, akkor azt látná, hogy a szépséges úrnő ábrázolása érdekes átalakuláson ment át.  A féltékeny, kegyetlen femme fatale-ból fokozatosan nagyon okos, hidegen számító, körmönfont és intrikus politikus lett, s 2013-ban azt is megtudhattuk, hogy mindent csak a szerelem nevében követett el…

 

INHYUN KIRÁLYNÉ

Korea történelmében alighanem az egyik legismertebb és legszánandóbb királyné, hiszen valóban sokat szenvedett, ráadásul ártatlanul. Inhyun (1667-17019) volt Sukjong király második hitvese, aki mindössze 14 éves volt, amikor a király nőül vette. „Bűne” többek között az volt, hogy őt a Soron frakció ádáz ellenfele, a Noron (keleti) frakció támogatta, no meg, hogy a király felesége volt…

Az előbb már esett szó arról, hogy milyen megaláztatáson kellett átesnie, míg végül a király visszavette őt az udvarba, de hamarosan meghalt a Changdok palotában, megmérgezték. A leghíresebb feldolgozása történetének a 2010-ben készült „Dong-Yi”,  (A királyi ház titkai) ahol a bájos és ártatlan arcú Park Ha-sun alakította karakterét – szerintem valóban emlékezetes alakítás volt.

2012-ben a tvN csatorna készített egy 16 részes, időutazásos sorozatot, melynek címe: „Queen Inhyun’s Man”. Itt főhősünk a Joseon korban élő fiatal tudós, és Inhyun királyné (Kim Hae-in alakításában) odaadó híve. Egy titokzatos talizmán segítségével egyszer csak 2012-ben találja magát, amikor is összeakad egy nem túl sikeres színésznővel (Yoo In-na), aki egy televíziós sorozatban éppen Inhyun királyné szerepével kínlódik. Hogy lesz-e románc, vagy happy ending? Nos, ajánlom a sorozatot…  

 

EMPRESS KI

Mongol nevén Oljei Kutuk (1315-1369) koreai nemesi családból származott. A Korjó királyság akkor bizony a kínai Yan dinasztia erős befolyása alatt állt, (gyakorlatilag hűbérese volt a birodalomnak) s a mindenkori korjói uralkodó három évente fiatal lányokat kellett küldenie a császárnak, akinek ágyasai, de inkább rabszolgái lettek. Nos, Ki is így került –akarata ellenére a mongol uralkodó udvarába, de ha már ott volt, akkor ugyancsak kitett magáért. Szép volt, remekül táncolt, verseket írt, kalligrafált és bizonyos krónikások szerint elbűvölően jó szeretője volt az uralkodónak, Toghon Temürnek.

Kim Hye-rin a Shin Dong c. sorozatban Ki császárnő szerepében (2005)

Olyannyira elbűvölte urát, hogy az 1340-ben feleségül vette, igaz csak a második feleség volt, de a hatalom útjára lépett. Sőt, lassacskán minden hatalom kezdett a kezébe kerülni, végül tényleges uralkodója lett a birodalomnak. Fényűző udvart vezetett, s noha soha nem tért vissza hazájába, Korjóba, koreai rokonságát hatalomhoz, vagyonhoz juttatta, s egyre gyűlöletesebbé vált a kínaiak szemében. Fia, Biligtu kán Ayushiridara egy csomó ármánykodás és politikai manőver révén végül hatalomra került, s onnantól kezdve Ki császárnőről nem szólnak a krónikák.

A csáaszrnő alakja két koreai sorozatban is felbukkan. A 2005-ben az MBC által készített  „Shin Don/ Age of Warriors”-ban a karakterét Kim Hye-rin alakította (fenti kép). Bár itt nem ő a főszereplő, alakítása nagyon erős, ruhái, a (jelmezek, díszletek) egyszerűen pazar képet alkotnak a korról, és a karakter megformálása talán közelebb áll a valósághoz.

Nálunk óriási sikerrel vetítették a 2013-ban készült „Empress Ki”c. sorozatot, amelyben a főhősnőt Ha Ji-won alakította, nem is akárhogy! Ráadásul fontos szerepet vállalt benne Joo Jin Mo is, aki a 2008-ban készült ikonikus filmben az ugyanebben a korban élt Koryói király, Gongmin szerepét alakította (Lehet, hogy ez a nagyszerű színész kedvenc kora, netán ott élt előző életében?? :-)) Bár a sorozat kiváló, remek forgatókönyv, nagyszerű színészek és kiváló rendezés – itt valóban túlságosan is nagy szerepet játszott az írói fantázia, amit mi nézők persze kicsit sem bánunk. Csak tudjunk róla, hogy a dolgok bizony nem egészen így estek meg…      

 

HWANG JI-NI

Hwang Ji-ni (1506-1560) a Joseon-kor, ha nem egész Korea leghíresebb kurtizánja, azaz gisengje volt. Kivételes szépsége, éles esze, okossága és független szellemisége lenyűgözte a királyi udvart, a nemességet, de még az irigykedő nőtársakat is.  Fantasztikusan táncolt, énekelt, verset költött és festett. Operák, regények, filmek és TV sorozatok örökítették meg alakját, itt most egy filmről és egy sorozatról lesz szó, csakhogy felfrissítsük emlékeinket.

A KBS2 2006-ban készített egy 24 részes sorozatot Ha ji-wonnal a főszerepben. Az igencsak romantikus sorozatban egy nemes ember és egy giseng törvénytelen lánya, akit anyja egy kolostorba küld azért, hogy ne jusson az ő sorsára, azonban a sorsot és a ránk kiszabott utat megtréfálni, kijátszani nem lehet…Később egymásba szeretnek egy nemesifjúval, a társadalmi különbségek azonban túl nagyok, a fiú belehal fájdalmába. Jiny öngyilkos akar lenni, de megmenti valaki…

A Chang Yoon-hyun által 2007-ben rendezett film „ Hwang Jin-yi” (Song hye-kyo alakításában) keményebb és realistább hangvételű. Itt is két férfi játszik fontos szerepet az életében, egyik egy dúsgazdag államférfi, a kitartója, a másik a szerelme, de Ji-ni képtelen a választásra, s így bukásra van ítélve.   

 

SEONDEOK KIRÁLYNŐ

Aki látta a „Silla királyság ékkövét”, bizonyára sosem felejti ezt a nagyszerű történetet, vagyis a Három Királyság egyesítésének történetét, és a kort gyönyörű módon, tablószerűen ábrázoló képsorokat.

Seondeok királynő is valóban élt, s nem is volt akárki!  Ő volt e kor meghatározó csillaga, Korea történelmének első női uralkodója. Deokman néven született Jingpyeong király lányaként 606-ban, majd 632-ben lett királynője, s ezzel 27. uralkodója Sillának. Regnálásának ideje alatt stabilizálta a királyságot, rendezte a köznép és a szegények helyzetét, korában felvirágzott a buddhizmus, az irodalom és a művészetek szinte valamennyi ága. Mindemellett cseppet sem volt békés ez az időszak, súlyos harcok folytak Pekcsével és Kogurjóval szemben, s ezekhez a harcokhoz igénybe vette a kínai Tang segítségét.

A mai Gyeongju területén ( a falak nélküli múzeumban) számos ma is látható híres építmény létrehozása fűződik a nevéhez.  Ide tartozik a képen látható Bunhwang-sa buddhista szentély, aztán a híres kilencemeletes pagoda, ami a maga idejében csodának számított, hogy Kelet-Ázsia első csillagvizsgálójáról a Cheomseongdae-ről ne is beszéljünk.

Két sorozat is feldolgozza Silla királynőjének életét, ezek közül az egyik a KBS1 2012-ben készített „The King’s Dream”-je, aminek forgatását sajnos súlyos balesetek is emlékezetessé tették. Itt a királynő szerepét Hong Eum-hee játszotta (fenti kép).

Nos, akármennyi rajongója is van a nálunk hatalmas sikert aratott „Silla királyság ékkövének” (beleértve e cikk íróját is), a valóságban ez a jelenet bizony sohasem történt meg. Seondeok királynő ugyan valóban élt, és valóban rendkívül jelentős uralkodó volt, Bidam nagyúr alakját azonban sok történész megkérdőjelezi. Noha valószínűsíthetően ő is élt, és nemesi lázadást szított a „női király” ellen, kivégzésére a királynő halála után került sor, méghozzá lefejezték. No, de ez az írás nem Bidamról szól, amúgy is jobb nekünk, ha így emlékezünk rájuk, -  bár ez is egy igen szomorú történet.

 

// 2016. július 27. //

Szerző:

 

Érzéki Korea