Should We Kiss First?

Románc negyvenen túl...

 

Úgy tűnik, hogy az SBS-nek legújabb, február 20-án indult sorozatával sikerül bebizonyítani, hogy lehet kedves, hol megható, hol megmosolyogni való sorozatot csinálni úgy is, hogy nem utazunk ide-oda az időben, főhősünk nem örökéletű istenség, és a szerelem szálai nem huszonévesek között szövődnek.

Márpedig itt pontosan arról van szó, hogy azok az immár felnőtt korú, több kapcsolaton és fájdalmas érzelmi tapasztaláson átesett, magányos emberek miként próbálnak meg boldogulni, de legalábbis „túlélni” a mai modern Szöul elidegenedett világában. Amikor már megvannak a berögzült szokásaink, esetleg magányos nő létünkre üres a hűtőnk és rumlis a lakásunk, és jól menő marketing cég férfi középvezetőjeként immár nincs tekintélyünk a fiatal munkatársak előtt. Ugye láttunk már ilyen figurákat magunk körül is?

Kam Woo-sung a "férfi" szerepében

Bizony hogy ez utóbbi a kategóriába tartozik Son Mu-han, méghozzá Kam Woo-sung (48) remek alakításában, akire korábban a „melodrámák királya” címet ragasztották. Hogy miért? Elég, ha felidézed a „My Spring Days” (2014)c. sorozat főhősét, hogy a „The King and The Clown”-ban (2005) nyújtott drámai alakításáról ne is beszéljünk. Az a fajta pasi, akinek a lelke a szemébe költözik, és attól a tekintettől pedig könnyek nélkül nem tud szabadulni a néző.

A mostani karaktere, Mu-han, hajdanán egy pörgős, kreatív, született menedzsertípusú figura, akinek a keze alól csak úgy pattogtak ki a sziporkázó projektek, mára azonban enervált, kedvetlen lett, és csak akkor emeli fel a tollat, amikor valamit ki kell húzni mások javaslataiból a csoportmegbeszéléseken. Fiatal beosztottjai csak „munkahellyel rendelkező zombinak” csúfolják a háta mögött, és kerülik, ahol csak lehet. Azt viszont hamar megtudjuk, hogy mély érzésű, jószívű férfi, hisz öreg, beteg kutyájáról olyan meghatóan gondoskodik, hogy összeszorul a torkunk. Barátja azzal riogatja, hogy a hatalmas bérház csodaszép lakásában egyedül hal majd meg, így aztán nem is csoda, hogy egy csomó ijesztő, de igencsak komikus szituba keveredik…

Kim Soon-A  a "nő" szerepében

An Soon-jin (Kim Soon-A kiválasztása is telitalálat a szerepre), az a fajta 40-es „típus”nő, akit a férje ( Oh Ji-hu) egy fiatalabb kedvéért elhagyott, ám a az új barátnő amúgy fiatalosan hisztis természete vissza-visszafordítaná őt a régi asszonyhoz, aki persze rendre kidobja. Soon-jin stewardessként dolgozik, ezért sokat repül, lakása szalad, a lakbérrel folyamatosan hátralékban van, a felső szomszéd beáztatja, de szerelőt nem képes hívni, inkább 10 vödröt rak a fürdőszobába, barátnője pedig férjet akar neki vadászni.( A barátnő egyébként Mu-han cimborájával jár, hogy a dolog bonyolultabb legyen, de ezt ők persze nem tudják)

Megható és megmosolyogtató, ahogy az ifjúkorán már túl lévő, gátlásait jól takargatni igyekvő nő olyan kihívóan öltözik fel, hogy szinte megesik rajta a szívünk. A slusszpoén, az a pillanat, amikor a feje búbjáig hegyi mentőnek beöltözött Mu-han megjelenik a szálloda halljában, aki inkább egy magashegyi jetire hajaz…

Már az első négy rész után elég sok kedvenc jelenetem van, de ez a vakrandis eddig magasan vezet….Hiába tűnik olyan bénának Mu-han, hogy az talán néhány nézőt már-már idegesít, én nagyon is el tudom képzelni, hogy az ilyen helyzetben lévő férfi, akinek talán már a saját önbecsülése is hiányzik, abszolút lemerevedik, és fogalma sincs, hogy mihez kezdjen ezzel az egésszel. Borítékolni lehetett, hogy vakvágányra fut a randi, de hogy hőseink találkozni fognak, arra is mérget vehetünk. Egyrészt, mert – mi már tudjuk, ők még nem! - , hogy aki Soon-jin fürdőszobáját beáztatja, az nem más, mint Mu-han, másrészt meg mi másról is szólna a történet?

Vajon meg tud-e még nyílni két érzelmileg kifáradt ember a másik előtt, s ha igen, mennyire törékeny a kapcsolatuk? Lesz-e erejük együtt folytatni, ha nem, akkor újabb sebek nélkül továbbmenni?  

Miért tetszik ez a sorozat? Mert esendő életekről szól. Mert kiváló színészek hús-vér, hétköznapi karaktereket varázsolnak elénk. Mert azonosulni lehet a problémáikkal. Mert így kerek és nagyon emberi.

A sorozat 32 részes, de ez senkit ne riasszon el, mert egy-egy rész mindössze félórás, szóval könnyen emészthető :-)

 

// 2018. február 24.//