Secret Mother

- avagy a Gangnam anyatigrisei

 

Az SBS csatorna május 12-én indított új sorozata arra az utóbbi évtizedben megjelent és igencsak megrázó jelenségre igyekszik felhívni a figyelmet, ami a koreai oktatási környezetet, különösen is az elitoktatás gyilkos túlfűtöttségét jellemzi.  Az alkotók a még nagyobb nézettség érdekében izgalmas, misztikus elemeket is bőséggel beleszőttek a 32 részből álló sorozatba, és nagyon ütős színészi gárdát vetettek be. Az égető társadalmi mondanivaló és nagyon sok család érintettsége miatt a mai Koreában bizonyára nagyszámú közönségre számíthat majd.

A címnek megfelelően a sorozat abszolút főszereplői nők, mégpedig két kiváló színésznő, Song Yoonah és Kim Soyeon alakításában. A történet az úgynevezett „Gangnam-anyuka” jelenség motívumra épül, akik az anyatigris minden erényével és veszélyességével igyekeznek azon, hogy gyermekeik minél jobb iskolába, egyetemre kerülve kiváló tanulmányi eredményeket érjenek el a társadalmi érvényesülés érdekében. Teszik mindezt persze minden körmük kieresztésével, a gyerek érdekében.   

Kim Soyeon, a tanulmányi béranya szerepében 

Kim Soyeon egy Kim Lisa álnéven bemutatkozó „tanulmányi és általános fejlődési tanácsadó” szerepében jelenik meg egy család életében. Tudnotok kell, hogy az ilyen foglakozás VALÓBAN létezik Dél-Koreában, és a tehetős családok azért veszik fel őket (mint egy bejárónőt például), hogy felügyelje, menedzselje a gyerek iskolai előmenetelét. Őket hívják „tanulmányi béranyának”, vagy más néven „vizsgadadának”.  

A sorozatbéli tanácsadónő, Kim Lisa múltját sötét homály fedi, annyit lehet tudni az elején, hogy gyermekét elveszette.   

Song Yoonah a Gangnam-beli koreai anya szerepében

A Song Yoona által alakított karakter a koreai anya Gangnam-béli archetípusa. Valaha sikeres pszichiáternek indult, de férjhezmenetele óta mindenét a család, azaz a férje karrierje és gyermekei boldogulásának oltárán áldozta fel. Mivel kislányának elvesztése miatt marcangoló lelkiismeret furdalással éli napjait, minden erejét és figyelmét immár egyetlen fia tanulmányaira, elit egyetemi felvételijére fordítja, ezért is béreli fel egy tanulmányi béranya szolgáltatásait.

A két nő között egyfajta barátság (womence) alakul ki, de a mindig árgus szemekkel figyelő flancos Gangnam-negyed többi anyukája egyre gyanakvóbb lesz, mivel az új nevelőnő feltűnésével titokzatos, és egyre sötétebb események történnek az addig békésnek tűnő felső-tízezer negyedben.    

 

Színésznő a szerepről

Song Yoona, aki maga is anya a valós életben, így vélekedik: „Igen, ez az első sorozat, ami a „ tanulmányi béranya” problematikáját végre felveti. Magam is anya vagyok, aki a legjobbat akarja a gyermekének és tudom, hogy sokan fordulnak ehhez a szolgáltatáshoz. De meg kell kérdeznem: Tényleg akkor teszek meg mindent a gyerekem érdekében, ha egy tanulási koordinátort, - nevezhetjük hajcsárnak – fogadok fel mellé? Hisz’ van olyan gyerek, akinek az esze nagy, másnak meg művészi, vagy egyéb tehetsége van. A szülő felelőssége abban van, hogy segítsen a gyerekének megtalálni azt, amiben igazán jó lehet az életben. Persze belátom, ez szólamnak hangzik. Hisz ki akarja ma a Gangnamban lakók közül tehetséges tetőfedőnek látni a fiát? Talán én sem…”

 

A sorozat persze egy misztérium-elemekkel átszőtt izgalmas krimibe burkolózik, amely világban természetesen a férfiaknak is bőven akad hely. A "Secret Mother" azonban mégis csak egy olyan mételyről lebbenti fel ismételten a fátylat, ami  alig pár tíz éve nyalogatja a koreai oktatási rendszer és a társadalom  "csendes gyilkos" falait.   

 

// 2018. május 12. //