Hwajung

„A fény hercegnője” címmel új, izgalmas történelmi TV sorozat indul a magyar Story 4 Tv-n! 

A történelem szereplőit még sok-sok évtized, sőt száz évek után is nehéz megítélni, bárhol, bármilyen korról is legyen szó. Új, nagyszabású történelmi drámájában az MBC televíziós csatorna sem tör ilyen babérokra, helyette a koreai história egy olyan mozzanatát ragadja meg, amikor röpke idő alatt hihetetlen magasságokba lehet jutni, és a másik pillanatban elnyelhet a dicstelen mélység.  

Akik szeretik a történelmi sorozatokat, alighanem ritka csemegét láthatnak ismét, végre magyar nyelvű televízióban, a Story 4 TV-n augusztus végétől.

 

Faction = fiction + fact ---  DE mi ez??!

Bizony, ez a hozzánk is hamarosan elkerülő sorozat MŰFAJA. Annak idején, 2015-ben Kim  Sang-ho rendező és Kim Yi-young forgatókönyvíró a sajtótájékoztatón úgy határozták meg alkotásuk műfaját, hogy ez egy „faction”. Nos akik jól tudnak angolul, könnyen rájöhetnek, hogy a szó a „fiction” (kitalált történet) és „fact” (tény) szavak igen szellemes párosítása. Vagyis a történet egy érdekes keveredése lesz a valóságos történelemnek és a szabadon engedett fantáziának. (ne tévedjünk, nem „fantasy”, vagy „misztikus” elemekről van szó!)

A dorama-rajongók nagyon jól tudják, hogy vannak olyan történelmi sorozatok, mint pl. a KBS „Jeong Do-jeon” c. drámája, amely szigorúan a történelmi tényeken alapuló eseményeket dolgoz fel, míg a másik oldalon ott van pl. az MBC „Moon Embracing the Sun” c. alkotása, ami pusztán a képzelet szüleménye.

„Megpróbáltunk minden olyan dramaturgiai elemet bevetni, amivel izgalmasabbá tehettük a filmet, miközben megmaradtunk a történelem szabta határokon belül” – magyarázta a rendező.

 

Miről szól?

A XVI-XVII. században vagyunk, ahol  a Joseon dinasztia 14. királya, Seonjo uralkodik. Elsőszülöttje egy lány, Jeongmyeong hercegnő, majd jóval később jön világra a fia, Yeong-chang. A törvényes fiú örökös még csak két éves, amikor a király meghal és a trónt ágyasától született fiára Gwanghaegun-re hagyja.

A pártokra, frakciókra szakadt nemesség és az új király által támogatott reformisták ádáz torzsalkodása közepette a fiatal herceg és nővére, a hercegnő vezetésével a királyi család legitim örökösei elkeseredett harcot vívnak a trónért. Mindezt a Japánnal folytatott hírhedt „Hétéves háború” és a Kínai Ming birodalom elleni konfrontáció kereszttüzében, rendkívül nehéz politikai időkben. Miután Gwanghaegun király az ifjabb trónörököst megöleti, a hercegnőt pár híve életének feláldozásával kimenekíti a palotából, akire innentől keserves, küzdelmes élet szakad. Mivel fiúnak álcázza magát, eladják rabszolgának, s egy japán kénbányába kerül, ahol igazságérzete és nemes vére arra ösztönzi, hogy a védtelenek mellé álljon. Felhívja magára egy jobbindulatú uraság figyelmét, aki kiemeli a bánya poklából, és ezt az alkalmat használja ki, hogy minden áron találkozzon az Edo-ba (ma Tokio)  érkező koreai követekkel.

És itt ennél a pontnál végre a romantikus szál is beleszövődik a történetbe, annyit viszont sejteni engednek az események, hogy a boldog szerelem talán nem a hercegnő útja. Tudniillik soha, egyetlen pillanatra sem adta fel, hogy visszatérjen Koreába, maga álljon élére a felkelők mozgalmának és mostohabátyjától visszaszerezze a trónt. Akit érdekel Korea történelme, az tudja, hogyan alakul a hercegnő sorsa. De vajon a sorozatban milyen jövő várhat rá?    

  

 

A történelmi háttér

Seonjo király (r.1567-1608) uralkodása első felében sok jó – utólag is - pozitívan értékelhető intézkedést hagyott maga után. Bátorította a konfucianizmus eszméinek terjesztését, igyekezett rendbe hozni az államháztartás és az államigazgatás ügyeit. Ő volt az, aki bevezette a civil szolgálatok intézményét és új vizsgáztatási rendjét, sőt figyelmet fordított a köznép életének javítására is. A széthúzó nemesség, a Japán fenyegetés és a kínai Ming birodalom szorításában azonban erejét elvesztette és trónját átadta a koronaherceggé kinevezett Gwanghaegun-nak.

CHA Seung-won Gwanghaegun király szerepében

A király ágyasának, Lady Kimnek a fia Gwanghaegun  zűrzavaros, nyugtalan időket, valamint keleti, illetve nyugati frakciókra szakadt nemesi és köznemesi réteget örökölt, és azt a kínos helyzetet, hogy a legtöbben trónbitorlónak tartották. Mégis, a meggyengült király helyett ő volt az, aki valójában helyt állt a Japánnal folytatott háborúban (1592-98), és megvívta a kétfrontos harcot a Ming birodalommal és a mandzsúrokkal. Helyreállította a békét Japánnal 1609-ben, sőt pár évvel később nagykövetet küldött az ellenséges Szigetországba. Igyekezett helyreállíttatni a lerombolt királyi palotákat és örökségeket, új könyveket adatott ki, köztük a máig egyik leghíresebb orvosi könyvet, a Donguibogam-ot.

S ha bárki is azt hiszi, dicsősségben halt meg, hát az jó nagyot téved! Az ultrakonzervatív Nyugati frakció puccsal eltávolította, majd először Ganghwa, később Jeju szigetére száműzték, ahol 18 év rabság után 1641-ben halt meg. Számára soha nem emeltek hatalmas királyi sírdombot a Joseon-királyok sírjai közelében. Egyszerű sírban nyugszik Gyeonggi tartományban…

 

Szereposztás

Nos, az bizony parádés!

·         Gwanghae herceg szerepére a rendezőnek sikerült megnyerni Cha Seung-wont, (Ugye nem kell bemutatni? Pláne azoknak nem, akik kedvelték a „The             Greatest Love”-ban)

·         Jeongmyeong hercegnő szerepét Lee Yeon-hee („Miss Korea”, „Gu Family Book”) vállalta

·         A kegyetlen, de bábnak való, tehetségtelen fiatal Injo király szerepét (ő követi majd a trónon Gwanghae királyt) Kim Jae-won alakítja, aki így nyilatkozott:

„Ez a szerep elég nagy váltást jelent számomra, ugyanakkor nagy kihívás is és örülök neki. Eddig én voltam a kedves, mosolygós arcú, romantikus fiú, most meg egyszeriben egy gazember bőrében találtam magam. Nagyon izgalmas volt.”  

Cha Seung-won így látja szerepét:

 

„ Gwanghae a király egyik ágyasától származik és a történetét már sok helyen feldolgozták, megírták. Azonban úgy, ahogy ebben a sorozatban, még nem ábrázolták sehol. Ma egyrészt magasztalják őt diplomáciai képességeiért, de elítélik, mert állítólag túl kegyetlenül, embertelenül hajtotta az embereket a királyi paloták újjáépítésének idején. De vajon neki, mint embernek és királynak mit jelenthettek ezek a paloták? Hisz, mint nem törvényes örökös, folyton megvetést érzett naga körül. Bizonyítani akart magának és mindenkinek. Meg azt is mondják sokan: kétkulacsos politikát folytatott. De ha nem így tesz, vajon Korea fennmaradhatott volna? Ki tudhatja ezt ma már?  Tehetséges, de szerencsétlen sorsú király volt. Őszintén hiszem, hogy sikerül olyan karizmatikusnak és emberinek megmutatnom, amilyennek éreztem az ő sorsát...”   

 

Az ötven részből álló igényes történelmi sorozat végre Magyarországra is eljutott! A Story 4 tűzte műsorra, és az első részt auguszus 29-én (hétfőn) 17:30-kor láthatja az érdeklődő magyar közönség (ismétlés másnap kedden, 10.55-től).
Remélem, sokan megnézitek, a magam részérő szívből ajánlom a történelmet és a látványos, nagyszabású sorozatokat szeretőknek. Az meg már csak hab a tortán, hogy olyan kiváló színészi teljesítményeket láthatunk, amit a legigényesbb mozifilmek is elirigyelhetnek. 
// 2016. augusztus 13.//
 
 

Szerző:

Érzéki Korea