Verseny /Contest 4.

1. Doenjang jjiggae - koreai szójakrém leves

 
A rendkívül űdítő, nyári melegben kiváltképp ajánlott leves tovább versenyez, hogy összemérje erejét két további híresen finom és egészséges levessel.
Nagyon "koreai", nagyon frissít!   
 
 
Talán az egyik leghagyományosabb koreai étel és a "legkoreaibb" leves. Alapja a szójababpaszta és a különféle zöldségek esetleg hal, vagy marhahús. 
És persze ott a dubu is, azaz a koreai finom, lágy tofu....:-) 
 
 

2. Yukgaejang - csípős marhahús- és zöldségleves 

Apró darabokra vágott marhahús és számtalan zöldségféle - mindenek előtt zöldhagyma - hozzáadásával készül ez a már a Joseon-korban is kedvelt, sőt a királyok egyik nagy kedvence.Sokáig és lassan kell főzni, fokozatosan hozzáadva a szükséges, gyógynövényekként elismert zöldféléket.
Persze - mondani sem kell, hogy - őfelsége udvarában kevésbé csípősre főzték ezt a finom, sűrű levest.
 

 

3. Samgyetang - ginzenges töltöttcsirke leves

 
   
 
 Aki még ilyen levest nem evett, az még nem tudja, miért is tartották /tartják ma is gyógyító ételnek ezt a koreai jellgzetességet. És ha nekünk megvan a magunk csirkelevese, hát az bizony Koreában is megvan, és nem jöhetsz el onnan anélkül, hogy meg ne kóstold.:-) Ha ilyet nem ettél, akkor nem ettél még koreai levest - tartják a legtöbben.
Ezt ma már készíthetjük kisebb gyöngytyúkból is, a lényeg nem változik azonban. Roborál, táplál, gyógyít és felvidít. Ma is hihetetlen kultusza  van, legjobban a piciny, házias, ponyvával fedett kifőzdében készíti a "Mom" :-)