Tteokguk (떡국)

Boldog (Hold)újévet! A jókívánság nem véletlen, mert ki ne tudná, aki szereti Koreát, hogy holnap, február 8-án beköszönt a Seollal, vagyis a kínai Holdújév koreai megfelelője. A Holdújév általában három napig tart Dél-Koreában, de az idén összesen ötnapos az ünnep, hisz a holdforduló idén február 7-re esik és az előtte való szabadnapokkal együtt igazi hosszú, felhőtlen ünneplésre nyílik alkalom.  Ilyenkor el nem maradhat az ünnepi asztalra felpakolt rengeteg finomság, és pláne nem a Seollal „királynője”, a tteokguk. Ami nekünk az Újév alkalmával feltálalt lencse, Koreában ez a pénzérmékhez hasonló rizstésztából készült leves, a tteokguk. A leves alapja a jellegzetes, érme- alakú tteok, nos ezt már valószínűleg nem tudod beszerezni (hacsak nem őrzöl a mélyhűtődben, vagy netán te magad is nem tudsz ilyet készíteni- noná, hogy nem egyszerű…). Ha megtetszik a recept, hétfőn még beszerezheted a tésztát, hisz a Seollal február 10-ig tart!!

Hozzávalók (4 személy részére):

a marhahús alapléhez:

25-30 dkg marhaszegy

1 közepes hagyma fele

5-7 gerezd fokhagyma egészben

3 szál zöldhagyma fehér része

2-3 evőkanálnyi szójaszósz 

só, bors ízlés szerint (vigyázz! a szójaszósz már sós!)

 

Díszítéshez:

A megfőtt marhahús vékony csíkokra hasítva

½ teáskanálnyi zúzott fokhagyma

½ teáskanálnyi szezámolaj

1 tojás

só, bors

1 szál zöldhagyma

½ lap kim (vagy:nori, azaz algalap)

 

Előkészítés:

4 csésznyi (teás, nem mokkás!!!!) tteok, azaz rizstészta tallér – a fagyasztottat legalább egy órával előbb áztasd be

 

ELKÉSZÍTÉS:

1.kép

1.Egy nagyobb edényben tedd fel a marhahúst, a hagymát, a fokhagymát és a zöldhagymát 14-15 csészényi vízben, illetve marhahús alaplében főni. Forrald fel, majd vedd közepesre a tüzet és szedd le habot. hagyd lassú tűzön 1-1 ½ órán át. Amikor a hús megpuhult, szedd ki a zöldségekkel együtt. A húst tedd félre kihűlni, a zöldségeket kidobhatod, vagy pürésítheted és elteheted egy másik étel sűrítéséhez. Keverd a levesbe a szójaszószt és tégy hozzá még sót, borsot ízlés szerint.

2.kép

2. Most kényes rész következik, a tojásból jidant kell készítened. Ehhez különítsd el a fehérjét és sárgáját, picit sózd meg, óvatosan keverd el, de ne verd fel! Egy teflonedényben pici olajt melegíts, és először a fehérjét öntsd bele, terítsd szét, mint a palacsintát, és igen lassú tűzön keményedésig süsd, de ne hagyd megszínesedni, fehérnek kell maradnia, majd óvatosan fordítsd meg és csúsztasd egy vágódeszkára, hagyd hűlni. Most a sárgájával járj el hasonló módon, itt könnyebb a dolgod, mert a sárgája zsírosabb. Miután kihűltek, vágd vékony, gyufaszálnyi csíkokra.

3. kép

3. Tépkedd vékony csíkokra a marhahúst és keverd el a zúzott fokhagymával, szezámolajjal, sóval, ízlés szerint. Az 1 szál zöldhagymát vágd vékony, ferde karikákra. Az algalapot tűz fölötti óvatos elhúzással pirítsd meg kicsit, majd ujjaddal óvatosan nedvesítsd be és szintén vágd fel vékony csíkokra.

4.kép

4. Csak amikor az asztalt már a többi finomsággal, banchannal is megterítetted, akkor  forrald fel ismét a húslét, tedd bele a rizstésztát, főzd amíg meg nem puhul, kb 6-8 percig, de nehogy túlfőzd! Szedd ki mély levesestálkába a levest, mindegyik tetejét körkörösen díszítsd fel a húscsíkokkal, a jidannal, a kimmel és a zöldhagyma karikákkal.

Boldog (Hold)újévet! 새 해 복 많이 받으세요!