Szójakrémes káposztaleves

Tél van, ki ne vágyna esténként egy tányér finom, melegítő, egészséges, nem hizlaló, de tápértékben gazdag levesre?

Nos, 2018 első hónapjában fazekunkban nem más rotyog, mint a koreai otthonok hamisítatlan házi levese, a szójakrémes káposztaleves, azaz a baechu doenjang guk (pedzsu töndzsangguk).

Néhány előzetes tudnivaló:

  1. A koreai otthonokban főtt rizs nélkül semmilyen levest, ragut nem tálalnak fel. Ehhez a leveshez különösen fontos a rizs utolsó, sőt, utolsó előtti mosóvize, amit mindenképpen tegyél félre
  2. Elengedhetetlen eleme a levesnek a szardella alaplé, amelyet vagy szárított, tisztított szardellából készítesz vagy készen vásárolható szardellaszósz (anchovi sauce) hozzáadásával.

 

Hozzávalók (4 személy részére):

¼ fej, hosszában elvágott kínai kelkáposzta

6 csészényi szardella alaplé

Doenjang

 

2 evőkanálnyi szójababpaszta (doenjang, lásd a fenti képet)

1 teáskanálnyi csípős koreai csilipaprikakrém (gochujang)

1 – 1 ½ evőkanálnyi levesbe való szójaszósz (guk ganjang)

1 teáskanálnyi aprított fokhagyma

2-3 szál zöldhagyma zöldje átlósan vágva kb. 2 cm-es darabokra   

 

Elkészítés:

Szardella, amiből majd' minden koreai leves és ragu alapleve készül

 

Készítsd el a szardella alaplét: 6 csészényi főzővízbe tégy 5-6 megtisztított szárított szardellát, (vagy 3 kanálnyi szardellaszószt) és 3-4 levél dashimát/kelpet. A dashima, vagy komba készen kapható vastagabb alga, amelynek a felszíne enyhén fehérkés, mintha finom liszt lepné, ezt ne mosd le róla! Beleteheted még a zöldhagyma alsó fehér részét is. Fedő nélkül főzd 10 percig, utána szűrd le, csak a lére van szükség, a többit kidobhatod.

 

Amíg az alaplé fő, vágd fel a káposztát 3-4 cm-es darabokra, vagy ha nagyobb mennyiségben készíted, és kicsit gyakorlottabbak vagytok leves szürcsölésben, akkor hosszában hasítsd csíkokra.  

 

 

Most alaposan keverd el a szójababpasztát és a csilipaprika krémet a lében, esetleg szűrő segítségével nyomd át, miközben levet kanalazol hozzá.

Amikor már sima a leves, keverd bele a szójaszószt, majd add hozzá a káposztát. Vedd közepesre a tüzet, főzd, amíg a káposzta megpuhul. Ez kb negyedóra.

Most tedd hozzá az összevágott zöldhagymát és zúzott fokhagymát és lassú tűzön, lefedve főzd további 5 percig.

Tálaláskor szórd meg egy kis maradék zöldhagymával és karikára vágott piros csilipaprikával 

// 2018. január 6. //