Oi sobagi, a nyári kimcsi

Ahogy nálunk nyáron elmaradhatatlan kedvenc savanyúság a kovászos uborka, Korea nyári slágere az oi sobagi (오이소박이), azaz uborka kimcsi, ami persze nemcsak savanyú, hanem csíp is rendesen, mint minden valamirevaló kimcsi! Az uborka egészséges, sok vizet tartalmaz, hidratál, üdít és nyáron igazán szezonja van. Az uborka kimcsi nem más, mint egyfajta töltött uborka, amit kis fermentálás után már fogyaszthatunk is. Elkészítése pedig egyszerű - persze, néhány koreai ízesítőt be kell szerezni hozzá-, de ez ma már nálunk sem probléma.    

Milyen ubit vegyél? Legyen friss, kemény, tömör húsú. Kövér legyen, vagy sovány? Nos, félkövér, a közepesnél kicsit nagyobb, kovászos ubinak való tökéletesen megfelel. Ha szép kígyóuborkát találsz, az is jó, csak ne legyen nagyon karcsú, inkább tömörgyönyör, és persze kemény, nem holmi fonnyadozó zöldség a sarokból. Ideális hosszúsága: 12-13 cm.   

Igaz, van néhány más recept is, de nekem ez nagyon bejött, máshogy már nem is készítem. Szóval melegen ajánlom, azokra a bizonyos forró napokra :-) 

Hozzávalók:

 5-7 uborka

6 csészényi víz

1/2 csészényi durva só (lehetőleg jódmentes, vagy csökkentett jódtartalmú)

Töltelékhez:

15-20 szál egészséges zöldhagyma zöldje

3-5 e.k. csilipaprika pehely ízlés szerint (figyelem: magyar csípős fűszerpaprikával nem helyettesíthető !!)

6 dkg jégcsapretek julienne-re vágva

6 dkg sárgarépa juliennre vágva (ha szereted, ezt helyettesítheted félholdra vágott vöröshagymával)

1 e.k. apróra vágott koreai „rákszósz”. Koreai, ázsiai boltokban így keresd: saeujeot (새우젓)

1 e.k. halszósz. Koreai, ázsiai boltokban így keresd: myeolchiaekjeot (멸치액젓)

2 e.k apróra vágott foghagyma  

1 t.k. finomra vágott gyömbér

2 t.k. cukor

 

Elkészítés:

1. lépés

1.Mosd meg alaposan az uborkát. Vágd le a két végét, illetve próbáld meg azonos hosszúságúra vágni őket.

 

2.lépés

2.Egy közepes edénybe önts 6 csészényi vizet és add hozzá a sót, forrald fel, s mikor már nem lobog, öntsd rá az uborkára. Az uborkák félig merüljenek el a vízben, ha fel akarnak bukkani, tégy rájuk egy tálat, vagy egy tányért, és mondd nekik, hogy „rend legyen! Legalább egy- másfél óráig fürödjenek. Hajlákonynak, de nem löttyedtnek kell a végén lenniük.

 

3.lépés

3.Ez alatt az idő alatt szeleteld fel kb. fél centis darabokra a zöldhagymát, julienne-re a retket és a répát, majd a retek julienne-ből vágj olyan hosszúságú darabokat, mint a zöldhagyma.  

 

4.lépés

4.Most húzz kesztyűt, és minden töltelékbe valót jó alaposan keverj össze ¼ csészényi vízzel, elég sós ízt fogsz érezni

 

5.lépés

5.Papírtörlővel alaposan szárítgasd meg az uborkákat. A száránál lévő részt fogd meg és egy kisebb hegyes, éles késsel vágd át hosszában középig, vagyis ne vágd át a deszkáig úgy, hogy a két végén kb. másfél cm vágatlanul maradjon. Fordítsd el az uborkát, és úgy is vágd el hosszában, a végeket kihagyva. 4 vágat, 4 hosszúkás, a két végén "összetartó" uborkákat kell kapnod.  

 

6.lépés

6.Óvatosan nyisd meg a vágatokat, és 1-2 teáskanálnyi töltelékkel töltsd meg, így járj el mind a négy vágattal az uborkán. Mind az összes uborkát hasonlóan vágd és töltsd meg. Helyezd jól lezárható befőttes üvegbe, vagy levegőmentes tartóedénybe. Egy napig hagyd szobahőmérsékleten, majd tárold hűtőben. 

//2018. augusztus 2. //