Miyeokguk /Algaleves

Ezt az egyik „legkoreaibb” levest  főleg születésnapokon fogyasztják és a hagyományok szerint főleg úgy ismert, mint a várandós és gyermekáldásban részesült asszonyok étke. Hogy miért? Elsősorban is azért mert rendkívül egészséges, energetizáló de ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú leves, plusz megnyugtatja a háborgó gyomrot is.

Mára már Észak-Amerikában is elterjedt, leginkább a magas kalcium, jód, rost, omega savak, B1 és B3 vitamintartalma miatt.  Szerepe van az anyagcsere javításban, a vér tisztításában, a székrekedés természetes kezelésében. De megemlíthető méregtelenítő, sőt (!) fiatalító hatása is.  

Népszerű, mert egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Koreában a legnagyobb szállodák reggeli étlapján is szerepel, energiát ad szinte egész napra, felvidít és egy cseppet sem hizlal!  

 

Hozzávalók:
  • Kis köteg barna alga (Magyarországon szárított formában kapható)
 szárított barna alga

 

Ennyi 3 személyre elég is:

 3-4 fő részére
  • 1 fej fokhagyma
  • 3-4 e.kanál szezámolaj
Elkészítés:
  • Az algát 3-4 cm –es darabokra tördeljük, majd hideg vízbe beáztatjuk. (megj.:több vízben is átmoshatod, ha nem kedveled a az alga külső részén az áztatás következtében jelentkező nyálkásabb réteget)   
  • Ez idő alatt a fokhagymát igen apróra vagdaljuk (passzírozhatod is fokhagymanyomó segítségével)

 

A beáztatott algát megtörölgetjük, majd ollóval (esetleg késsel) kicsi darabokra vagdaljuk.

 

Egy közepes fazékban megforrósítjuk a szezámolajt, majd rátesszük a fokhagymát. Amikor már puhulni kezd, rádobjuk a keskeny csíkokra (kockákra, ki hogy szereti) algát és tovább együtt jól megpirítjuk. Vigyázat! nem megégetjük! Ezután felöntjük személyenként egy-másfél csésze vízzel és közepes tűzön lassan forrásig főzzük.

Tálalhatjuk főtt rizzsel, főtt marha- vagy csirkehússal, kevés édeskrumpliból készült üvegtésztával, dubukockákkal (dubu =tofu), főtt tojással, sőt friss kagylóval is!.
Reggelire azonban legjobb „magában” !