Japchae

A japchae alapjában véve üvegtésztából (erre legjobb a koreai édeskrumpliból készült üvegtészta) , pirított répából, gombából, marhahúsból, hagymából és spenótból készül. De a szín- és vitaminhatás miatt kiegészíthetjük uborka külső, zöld héjával, és a mindenkit próbára tévő jidan-nal, a papírvékonyra sütött és szintén julienne-re vágott tojás fehérjével és sárgájával.

 

a pirított julienne
 

A kifőtt tésztát szójaszósszal és szezámolajjal forró serpenyőben megforgatva hirtelen kisütik, majd a vékony csíkokra szeletelt és szintén pici olajon megrössintett zöldségeket kevernek hozzá. Egyetlen egy koreai fesztivál, ünnepség, családi összejövetel nem múlhat el japchae nélkül. A feljegyzések szerint a XVII. században, Gwanghaegun király udvarában tartott banketten készítették először.

 

Hozzávalók:

50 g marhahús, 1/3 színes paprika, ½  répa, ½ hagyma, 20 g pyogo (japánul shiitake gomba), 20 g spenót, 150g üvegtészta, 4 e kanál szójaszósz, 2 e kanál cukor, 1 e kanál osztrigaszósz, ½ kanál szezámolaj

Elkészítés:

1.       Először elkészítjük a szószt egy tálkában. Összekeverjük a 4 e kanál szójaszószt, a 2 e kanál cukrot és 1 e kanál osztrigaszószt.

a répa julienne-re vágása
 

2. A zöldségeket Julienre vágjuk (kb. 5-6 cm hosszú, 3 mm vastag csíkok), a spenótot 30 másodpercre forró vízben leforrázzuk.

3. Közepes lángon megpirítjuk külön a répát, a hagymát és a paprikát/paprikákat (ha több színűt szeretnél).   

4. A marhahúshoz és a gombához hozzáöntjük fele-fele arányban az 1. pontban elkészített szószt és ezeket is megpirítjuk.

5. Az üvegtésztát kb. 6-7 percig főzzük a kicsit megsózott vízben, majd gyorsan leöblítjük és kevés szezámolajjal jól összekeverjük.

6. A pirított zöldségeket és a marhahúst beletesszük egy nagyobb serpenyőbe és a kifőzött üvegtésztával összekeverjük, majd kicsit együtt megpirítjuk.  

7. Szép tányérokra osztjuk szét, tetejét pirított szezámmaggal megszórjuk és melegen tálaljuk 

 

 

Téma: Japchae

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása