Jajangmyeon (자장면)

feketebab pasztás tészta

Hozzávalók:

kb. 40 dkg udon tészta (jobb híján spagetti)

5 e.k. koreai feketebab paszta (chunjang, vagy jjajang)

2 e.k. növényi olaj

1 e.k. cukor

1 e.k. osztrigaszósz

15-20 dkg sertéscomb, vagy lapocka

1 e.k. rizsbor, vagy mirin

½ teáskanálnyi zúzott gyömbér

só, bors

1 nagy vöröshagyma, 10 dkg káposzta, ½ cukkini

1 csésze csirkehúslé, vagy víz

1 teáskanál burgonya- vagy kukorica keményítő ¼ csészényi vízben feloldva

 

Elkészítés

Vágd fel a húst és zöldségeket (káposzta, cukkini, hagyma) apró, kb. 1,5 cm-es kockákra. 1 teáskanálnyi rizsbor (vagy mirin), a gyömbér, só, bors keverékével pácold be, ezután vágd fel a zöldségeket   

Tedd a feketebab pasztát egy kisebb edénybe együtt az olajjal és cukorral, valamint az osztrigaszósszal. Állandó kevergetéssel közepes lángon kb. 2-3 percig pirítsd  (ha elősütött pasztát használsz, ez a művelet természetesen kimarad, csak a cukrot és az osztrigaszószt keverd hozzá, és a cukor olvadásáig kevergesd. Ha édesített babpasztád van, cukrot csak ízlés szerint tegyél még hozzá, ha szükséges)

Egy nagy serpenyőbe tegyél 1 evőkanálnyi olajt és közepes lángon forrósítsd fel. Add hozzá a bepácolt sertéshúst és addig pirítsd, amíg elveszíti rózsaszín színét. Ekkor add hozzá a zöldségeket, és puhulásig pirítsd együtt a hússal. Kevergess!

Ekkor add hozzá a feketebab pasztát és alaposan keverd össze a húsos zöldségekkel.

Öntsd hozzá a csészényi csirkehúslét (vagy vizet) és forrald össze a zöldséges húsos krémmel. Főzd 3-5 percig.

(Nagyon) enyhén sós, lobogó vízben főzd meg a tésztát, tartsd be a csomagoláson megadott főzési időt, túlfőzni nem szabad, mert nem tudja magába szívni a szószt. Röviden öblítsd le. Szedd ki személyenként egy-egy mély tálkába a tésztát, majd kanalazd rá a babos pasztát. Julienn-re vágott uborkával díszítheted.