Hobakjuk

Ahogy kifelé megyünk a télből, szervezetünk még inkább vitaminok és ásványi anyagok után kiált, és ha ezt időben észrevesszük és segítünk neki, a tavaszi fáradtság már nem igazán győz le bennünket. Bizony, ezt már a Joseon-kor királyi szakácsai is tudták, s nem volt véletlen, hogy ez idő tájt különösen nagy előszeretettel készítették Őfelsége hajnali reggelijeként a hobakjukot, azaz a sütőtökkását. Kiváló emésztés serkentő, telis tele van vitaminnal és energetizáló anyagokkal. S most, amikor a sütőtököt még lehet kapni, érdemes megtanulni a készítés fortélyait, s feltölteni a szervezetet.

Hozzávalók:

kb. 1 kg sütőtök

½ csésze glutén tartalmú rizs (ha muszáj, gluténmentes is lehet)

½ teáskanálnyi só

2 evőkanálnyi barna nádcukor

Jujube

Fenyőmag

Előkészítés:

a rizst legalább egy órával előtte áztasd be

Elkészítés:

1.kép

1. Vágd fel a tököt fél, vagy negyed szeletekre, kapard ki a magokat. Tedd egy fazékba, öntsd fel ¾ részig vízzel (kb. 6 csészényi). Fedd le, majd közepes lángon főzd kb. 25-30 percig (villa-próba!), amíg meg nem puhul. (Ha ízesebben szeretnéd, kicsit meg is sütheted előtte, de ezt a Joseon királyi udvarban még természetesen nem így készítették elő). Ha kész, öntsd le a vizet róla, és hagyd kihűlni.  

2.kép

2.. Amikor már kézmeleg, hámozd meg a tökszeleteket

3.kép

3. A tökből most készíts pürét, villa, kanál, vagy krumplinyomó segítségével, de vigyázz, az értékes rostokat ne roncsold szét pl. egy turmix géppel!

4.kép

4. Csak MOST vedd elő a turmixgépedet és egy csészényi víz hozzáadásával turmixold össze a beáztatott rizst és a cukrot olyan finomra, amennyire csak lehet.

5.kép

5. Öntsd az összeturmixolt édes rizst az összetört tökhöz, és adj még hozzá 3 csészényi langyos vizet. Közepes tűzön főzd, állandó kevergetés mellett, amíg össze nem olvadnak, illetve a rizs áttetszővé nem válik, szükség szerint adj még hozzá kevés vizet, esetleg szirupot/mézet.  

 

6. kép

  

6. Ha van kéznél, kiolvasztott rizstésztából gyúrj pici gombócokat és főzd bele a kásába. Tápláló, királyi reggelit tudsz tálalni Kedvesednek! Díszítsd finom karikákra vágott jujubéval, esetleg egész fenyőmaggal - a hatás nem marad el. :-) Jó étvágyat!